Categories: DIGITAL STORIES

Πώς μπορείτε να αγοράσετε και να πουλήσετε Bitcoin;!

Έχουμε ασχοληθεί στην Popaganda ουκ ολίγες φορές με το Bitcoin και το κατά πόσο πρόκειται για ασφαλή επένδυση ή ένα φθίνον trend. Ποτέ δεν εντρυφήσαμε όμως στο «ζουμί» της ιστορίας, ήτοι τον τρόπο με τον οποίο κανείς μπορεί να αγοράσει και να πουλήσει Bitcoins, βγαίνοντας κερδισμένος ή χαμένος –ανάλογα με το πόσο επιτυχημένη θα είναι η επένδυσή του.

Ίσως κάποιοι να θεωρήσετε πως το timing της δημοσίευσης του άρθρου να μην είναι κατάλληλο: λάθος! Λίγες ημέρες μετά την κλοπή Bitcoins αξίας $63 εκατ. από το ανταλλακτήριο Bitfinex, η εμπιστοσύνη στο γνωστότερο ψηφιακό νόμισμα έχει κατακρημνιστεί. Ε, τώρα λοιπόν είναι η ευκαιρία! Με την τιμή του Bitcoin να έχει δεχθεί ένα ηχηρό χαστούκι, έχετε τη δυνατότητα να αγοράσετε 1 BTC έως και 150€ φθηνότερα απ’ ότι θα σας κόστιζε π.χ. δύο εβδομάδες πριν! Οι κίνδυνοι που υπήρχαν και πριν εξακολουθούν να υπάρχουν, ωστόσο αν είστε διατεθειμένοι να πάρετε το ρίσκο, μιλάμε για μία πρώτης τάξεως ευκαιρία.

Αν θέλετε να προχωρήσετε στην αγορά Bitcoins λοιπόν, οι επιλογές σας είναι δύο: είτε θα πρέπει να δημιουργήσετε το δικό σας πορτοφόλι και κατόπιν να μεταφέρετε σε αυτό χρήματα, είτε να εμπιστευτείτε κάποιο ανταλλακτήριο. Στην πρώτη περίπτωση, θα έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε τον τύπο του πορτοφολιού που προτιμάτε (online, software, ακόμα και αυτόνομο hardware) ενώ στη δεύτερη τα πάντα θα βρίσκονται στο ανταλλακτήριο που θα εμπιστευτείτε –σκεφτείτε ότι λειτουργεί τρόπον τινά σαν μία τράπεζα. Ορισμένα εξ αυτών μάλιστα προσφέρουν και δυνατότητα κατάθεσης ή και ανάληψης μετρητών από ATM!

Αν «κάνετε παιχνίδι» μόνοι σας, τότε ο αποδοτικότερος τρόπος διαχείρισης των χρημάτων σας είναι μέσω sites στα οποία ιδιώτες πουλούν και αγοράζουν Bitcoins. Εκεί τα πράγματα διαφέρουν αφού πρακτικά καλείστε να συναναστραφείτε με πωλητές/επενδυτές στους οποίους θα πρέπει αρχικά να μεταφέρετε χρήματα και κατόπιν να πάρετε τα Bitcoins σας. Μη σας ακούγεται ριψοκίνδυνο –τουλάχιστον δεν είναι περισσότερο απ’ ότι η μπίζνα με τα ανταλλακτήρια. Απλά σε αυτήν την περίπτωση έχετε τη δυνατότητα να το ψάξετε λίγο περισσότερο, κάτι που σημαίνει πως απαιτείται περισσότερος χρόνος μεν, ωστόσο θα έχετε την ευκαιρία να πετύχετε καλύτερες τιμές.

Όσο για τις υπηρεσίες που μπορείτε να εμπιστευτείτε; Σε πρώτη φάση κάντε μια καλή έρευνα αγοράς διότι μιλάμε για την πλατφόρμα στην οποία θα εμπιστευτείτε τα χρήματά σας και εν αντιθέσει με τις «κλασσικές» τράπεζες, εδώ σε περίπτωση «στραβής» δεν υπάρχει η παραμικρή ασφάλιση. Από πορτοφόλια μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στα Blockchain, Easywallet και Coinbase –κάποια προσφέρουν και app για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία. Για την αγορά Bitcoins τώρα, επισκεφθείτε τα LocalBitcoins.com, Coinbase (ναι, εκτός από πορτοφόλι, πουλά και BTC) και CoinJar ενώ αν ψάχνετε κάποιο ανταλλακτήριο, ρίξτε μια ματιά στα BTCGreece, BitStamp και Kraken. Τα παραπάνω δεν είναι παρά απλές προτάσεις: εσείς σε κάθε περίπτωση εξετάστε τις προσεκτικά πριν καταλήξετε στην επιλογή σας.

Να έχετε υπ’ όψιν σας πως όποια υπηρεσία κι αν επιλέξετε, θα χρειαστεί να επιβεβαιώσετε την ταυτότητά σας –για λεφτά μιλάμε άλλωστε. Θα σας ζητηθούν αριθμός τηλεφώνου, αποδεικτικό ταυτότητας και διεύθυνσης κατοικίας, τραπεζικός λογαριασμός και βέβαια όλα αυτά με τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας. Ειδικά στην περίπτωση που δεν προχωρήσετε με κάποιο ανταλλακτήριο αλλά μόνοι σας, θα πρέπει να ελέγχετε προσεκτικά τα άτομα με τα οποία συνεργάζεστε (οι αξιολογήσεις θα σας βοηθήσουν) καθώς επίσης και να εξετάζετε όλους τους πιθανούς τρόπους συναλλαγής. Το Bitcoin είναι ένα ανεξερεύνητο, ακόμα, πεδίο επενδύσεων που κρύβει πολλούς κινδύνους και μεγάλα ρίσκα, όμως είναι σε θέση να κάνει μια επένδυση να αξίζει τον κόπο. Η επιλογή δική σας.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος
Tags: bitcoin