Στο συγκρότημα κατοικιών Rue des Suisses των Herzog & de Meuron στο Παρίσι, οι αρχιτέκτονες χρησιμοποιώντας τα παντζούρια κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ενιαία όψη, η οποία μεταλλάσσεται ανάλογα με τη χρήση τους.
Με κύρια επιρροή για τον σχεδιασμό αυτή την εντυπωσιακή κατασκευή του 2000, μια σύγχρονη πολυκατοικία στην Αγία Παρασκευή κερδίζει τις εντυπώσεις εφαρμόζοντας την ιδέα της συνεχόμενης αυτής εναλλαγής των όψεων στις κάθετες ξύλινες επενδύσεις της.
Το κτίριο 12α αποτελείται από δυο ενωμένους όγκους με διαφορετικό ύψος -αντί για έναν ενιαίο- έτσι ώστε να δοθεί μια ψευδαίσθηση μείωσης του συνολικού μεγέθους των 705 τετραγωνικών μέτρων. Οι αρχιτέκτονες του γραφείου Seamless που πραγματοποίησαν το έργο έκριναν πως αυτός ο τρόπος διαχείρισης του όγκου ήταν απαραίτητος αφού «η πλειοψηφία των κτισμάτων που προϋπήρχαν στον δρόμο αποτελούνταν από μονώροφες και διώροφες κατοικίες».
Όπως κοιτάζετε το κτίριο, ο αριστερός όγκος χαρακτηρίζεται από οριζόντια μεταλλικά στοιχεία τα οποία τονίζουν τους εξώστες των διαμερισμάτων, ενώ ο δεξιά όγκος από κάθετες ξύλινες επενδύσεις. Αυτό που κάνει λοιπόν την όψη του κτιρίου να ξεχωρίζει είναι τα παντζούρια του δεξιού του τμήματος. Όταν είναι όλα κλειστά , η ξύλινη επιφάνεια ενοποιείται και δίνει την αίσθηση ότι δεν υπάρχουν παράθυρα, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο την εικόνα μιας ενιαίας γραμμής.
Η πρόθεση του ιδιοκτήτη ήταν ο σχεδιασμός μιας πολυκατοικίας έξι διαμερισμάτων προς εκμετάλλευση. «Το διαμέρισμα του ισογείου μας ζητήθηκε να διατηρήσει χαρακτηριστικά μονοκατοικίας. Το αντιμετωπίσαμε δίνοντας το 50% του ακαλύπτου χώρου του οικοπέδου για προσωπική χρήση κήπου και ανεξάρτητη είσοδο». Ο κήπος περιβάλει τρεις από τις τέσσερις πλευρές του διαμερίσματος και είναι ορατός από όλα τα εξωτερικά ανοίγματα του ισογείου.
Για τη μέγιστη εκμετάλλευση του εσωτερικού χώρου η σκάλα τοποθετήθηκε στη μέση του διαμερίσματος χωρίζοντάς το στις λειτουργικές ζώνες του καθιστικού και της τραπεζαρίας που ενώνεται με την κουζίνα ενώ ταυτόχρονα οδηγεί στα υπνοδωμάτια του πρώτου ορόφου. Μια ακόμα ιδιαιτερότητα στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του κτιρίου 12α είναι ότι στο διαμέρισμα του τρίτου ορόφου έχει συμπεριληφθεί εξώστης 60 τετραγωνικών μέτρων με περιμετρική τοιχοποιία ύψους 3 μέτρων έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα «κλειστό» δώμα.
Το γραφείο Seamless ιδρύθηκε από την Εύη Κωστακιώτη και τον Γιάννη Μητσώνη το 2010 στην Αθήνα. Ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στην Αγγλία το 2005 και έκτοτε εργάστηκαν σε διάφορα αρχιτεκτονικά γραφεία της Αθήνας και της Βαρκελώνης. Τα έργα που αναλαμβάνουν αφορούν αρχιτεκτονικές μελέτες, interior design κατοικιών και επαγγελματικών χώρων. Θεωρούν ότι η υλοποίηση των έργων είναι εξίσου σημαντική με την μελέτη γι’ αυτό αναλαμβάνουν και την κατασκευή τους.
Η φιλοσοφία του γραφείου εστιάζει στην διαχρονική αξία ενός λιτού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού με απλούς όγκους και μοντέρνα γραμμή σε συνδυασμό με τη χρήση φυσικών υλικών. Όπως εξηγούν οι αρχιτέκτονες «οι ειδικές απαιτήσεις του κάθε έργου μας καθοδηγούν στη σύνθεση ενός concept που ακολουθούμε καθ’ όλη την διάρκεια του σχεδιασμού».
Η ομάδα του Seamless παρατηρεί μια επιστροφή της σύγχρονης αρχιτεκτονικής σε πιο άπλες φόρμες αλλά ταυτόχρονα σε υψηλού επιπέδου design. «Ίσως να είναι απόρροια της κρίσης, αλλά οι νέες μελέτες έχουν σαν γνώμονα την λειτουργικότητα του χώρου, την βέλτιστη αξιοποίηση τους από τον χρήστη και όχι τον εντυπωσιασμό. Βλέπουμε τους νέους αρχιτέκτονες να χρησιμοποιούν σαν εργαλεία την εναρμόνιση με το περιβάλλον και τα φυσικά υλικά που χαρακτηρίζουν το μέρος που υλοποιείται το έργο, χωρίς όμως να λείπει η καινοτομία».
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ιδιωτικών χώρων με διαχρονική αισθητική. «Η παρουσία των καλά σχεδιασμένων ιδιωτικών κτιρίων είναι πολύ σημαντική στην διαμόρφωση της ευρύτερης εμφάνισης και αίσθησης που αφήνει ένας τόπος και συντελεί στην αναβάθμιση του πολεοδομικού ιστού. Στις μέρες μας, λόγω έλλειψης επαρκών δημόσιων πόρων, είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία που μπορεί να συμβάλλει δραστικά στην βελτίωση της πόλης που ζούμε».