Categories: DIGITAL STORIES

Ποιος είναι ο δημοφιλέστερος browser και τι μαθαίνουμε από την ιστορία του;

Η μάχη των browsers ανέκαθεν είχε ενδιαφέρον: από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν ο Internet Explorer πάσχιζε να ανατρέψει τον Netscape Navigator, μέχρι τη σήμερον ημέρα που οι χρήστες έχουν στη διάθεσή τους δεκάδες επιλογές –κι ας παραμένουν προσκολλημένοι σε πεντέξι® απ’ αυτές- οι «φυλλομετρητές ιστοσελίδων» συνέθεταν ένα πολλά υποσχόμενο σκηνικό.

Με το 2016 να μας έχει αφήσει εδώ και κάμποσες ημέρες, έχει ενδιαφέρον να ρίξουμε μια ματιά στο κατά πόσο άλλαξαν συνήθειες οι χρήστες του διαδικτύου κατά τη διάρκεια των 366 ημερών του, σύμφωνα με τα στοιχεία της NetMarketShare. Πριν από έναν χρόνο τέτοια εποχή, ο Internet Explorer παρέμενε ο δημοφιλέστερος browser με ποσοστό 46%, τη στιγμή που ένα 32% προτιμούσε τον Chrome και ένα 12% τον Firefox. Το φινάλε του 2016 βρήκε τον πρώτο να έχει υποχωρήσει στο 21% και τον δεύτερο να έχει εδραιωθεί με ένα καθ’ όλα εντυπωσιακό 56%. Ο Firefox έμεινε σταθερός στο ποσοστό του ενώ ο Edge των Windows 10 ανέβηκε από το ισχνό 2,8% στο 5,3%.

Το κάζο της Microsoft

Οι αλλαγές αυτές οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη δωρεάν αναβάθμιση στα Windows 10 που προσέφερε η Microsoft στους χρήστες Windows 7 & 8 και η οποία έληξε το καλοκαίρι. Τα Windows 10, βλέπετε, έχουν τον Edge ως κύριο προεγκατεστημένο browser με τον Internet Explorer να έχει περάσει σε δευτερεύοντα ρόλο, καθώς η Microsoft υπολόγιζε προφανώς πως οι χρήστες του δεύτερου θα περνούσαν στον πρώτο. Μόνο έτσι δεν εξελίχθηκαν τα πράγματα ωστόσο, αφού ναι μεν εκείνοι που έκαναν τη μετάβαση άφησαν πίσω τους τον Internet Explorer, όμως αντί για τον Edge, προτίμησαν τον Chrome της Google!

Για να καταλάβετε για τι μεγέθη μιλάμε, στις αρχές του ’16 οι χρήστες web που είχαν εγκατεστημένα τα Windows 10 αποτελούσαν μόλις το 10%, τη στιγμή που δώδεκα μήνες μετά, έχουν φτάσει το 24%. Είναι ηλίου φαεινότερο δε πως δεν εμπιστεύονται τον Edge όπως έκαναν παλιότερα με τον Internet Explorer και αυτό το φανερώνει το 22% του πρώτου στα Windows 10, συγκριτικά με το 32% του δεύτερου στις προηγούμενες εκδόσεις του λειτουργικού της Microsoft. Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει πως η «εμμονή» στον Internet Explorer οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στη δύναμη της… συνήθειας, κάτι που με αφορμή την αλλαγή στο γενικότερο περιβάλλον ένεκα της μετάβασης στα Windows 10, κλονίστηκε.

O Firefox και οι υπόλοιποι

Για τον Firefox η διατήρηση των κεκτημένων θα πρέπει να θεωρείται επιτυχία αφού μέσα στη χρονιά το ποσοστό του βρέθηκε να έχει υποχωρήσει ακόμα και στο 8%, ενώ ο Opera με όλα τα προβλήματα που τον ταλανίζουν (εξαγορά από τους Κινέζους, παραιτήσεις, απολύσεις και άλλα τέτοια ωραία) παραμένει οριακά εν ζωή με 1%. O Safari έχασε 1,5 μονάδα υποχωρώντας στο 3,5% ενώ οι υπόλοιποι (Vivaldi, Brave, Phantom κλπ) με συνολικό ποσοστό 1,7% δεν έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν.

Πρακτικά η Mozilla πληρώνει τη στασιμότητα που έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια. Με τον Internet Explorer «τελειωμένο» από την ίδια τη Microsoft και τον Edge να μην έχει πείσει, στόχος για τον Firefox θα έπρεπε να είναι κανονικά η πρώτη θέση. Αντ’ αυτής όμως, πλασάρεται τρίτος κι αυτό επειδή δεν υπάρχει ακόμα τέταρτος. Καθώς μέσα στο 2017 η Microsoft θα ενισχύει τον Edge με νέες λειτουργίες και συνεχείς ενημερώσεις, αυτός αναμένεται να αρχίσει να αυξάνει το μερίδιό του και το ζήτημα πλέον είναι από ποιον ανταγωνιστή του θα κόψει: o Internet Explorer δεν μπορεί να είναι, άρα μιλάμε για έναν εκ των Chrome και Firefox.

Όλα δείχνουν ότι το ’17 θα εδραιωθεί μια τριάδα δυνατών browsers: οι Chrome, Firefox και Edge θα είναι εκείνοι που θα επικρατήσουν με τον Internet Explorer να υποχωρεί περαιτέρω και τους υπόλοιπους να μην καταφέρνουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Το ζητούμενο όμως είναι η πρωτοκαθεδρία και εκεί όπως φαίνεται, θα κονταροχτυπηθούν Google και Microsoft. Η καθεμία έχει τα δικά της όπλα και μένει να δούμε πώς θα τα χρησιμοποιήσει. Αλήθεια, φαντάζεστε πώς μπορεί να έχει διαμορφωθεί το τοπίο στην αγορά των browsers σε έναν χρόνο από σήμερα;

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος