Categories: DESIGN

Η PHEE αποδεικνύει ότι τα φύκια είναι πιο χρήσιμα από τις μεταξωτές κορδέλες

Όταν μια νεοφυής επιχείρηση σκέφτηκε να αξιοποιήσει ένα στοιχείo της φύσης με το οποίο οι περισσότεροι από εμάς αποφεύγουμε να έρθουμε σε επαφή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τότε δημιουργήθηκε μια σειρά από πρωτότυπα προϊόντα. Η PHEE καινοτομεί χρησιμοποιώντας ως κύρια πρώτη ύλη τα νεκρά φύλλα των φυκιών Posidonia Oceanica -τα οποία ξεβράζονται σε τεράστιες ποσότητες στις ελληνικές ακτές- δημιουργώντας από προστατευτικές θήκες για smartphones μέχρι ρακέτες θαλάσσης.

«Από σήμερα βλέπουμε τα φύκια με άλλο μάτι», «Δεν μπορούσα να φανταστώ πότε ότι τα φύκια θα έχουν τέτοιες εφαρμογές». Αυτά είναι μερικά μόνο από τα σχόλια που έχει ακούσει ο Σταύρος Τσομπανίδης στα τρία χρόνια της εταιρείας PHEE που σκοπεύει να κάνει τα ελληνικά φύκια παγκοσμίως γνωστά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιδέα προέκυψε όταν ο Σταύρος Τσομπανίδης παρακολούθησε μια ομιλία σχετικά με τις αναξιοποίητες φυσικές πρώτες ύλες και την δυναμική τους. «Τότε θέλησα να δώσω στο φύκι των ελληνικών ακτών μια νέα ζωή προσπαθώντας να επαναπροσδιορίσω την εικόνα που έχει ο κόσμος για αυτό βάζοντας το στην καθημερινότητα μας».

Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία, καθ’ όλη την πορεία της, έχει λάβει σημαντική υποστήριξη από σειρά φορέων και διακρίσεις.«Συγκεκριμένα, συμμετείχε στο πρόγραμμα υποτροφιών Angelopoulos – Clinton CGIU, διακρίθηκε στο διαγωνισμό ReditUp της εταιρίας Παπαστράτος και στον διαγωνισμό του οργανισμού BlueGrowth, που συνδιοργανώνεται από την Aephoria.net και τον Δήμο Πειραιά, ενώ φέρει τον τίτλο της καλύτερης ελληνικής startup στον κλάδο της βιώσιμης ανάπτυξης. Τέλος με την έμπρακτη υποστήριξη της AFI και του οργανισμού The People’s Trust κατάφερε να μεγεθύνει την παραγωγική της δυναμικότητα και να δημιουργήσει δύο νέες θέσεις εργασίας, στην παραγωγική μονάδα της που στεγάζεται στην περιοχή της Αχαΐας».  

Όπως εξηγεί ο ιδρυτής της,  η PHEE ανακυκλώνει τα φύλλα των φυκιών συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση δημόσιων πόρων και στην μείωση του όγκου των σκουπιδιών ενώ παράλληλα τα επεξεργάζεται με απόλυτα φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες που προστατεύονται από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. ‘Ετσι, παράγει το PHEE-board, μια φυσική διακοσμητική επιφάνεια με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υλικό επένδυσης εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

Πρώτο προϊόν της εταιρείας είναι οι PHEE-cases, οι πρωτότυπες προστατευτικές θήκες για smartphones φτιαγμένες από φύκια. Ακολούθησε η Oceania Racket, μια χειροποίητη ρακέτα θαλάσσης και τα πολυχρηστικά κουτιά πολυτελείας PHEE-boxes. Οι PHEEκες και τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρείας πωλούνται σε επιλεγμένα καταστήματα αλλά και στο νέο ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρείας. 

Όσον αφορά τα μελλοντικά σχέδια της ομάδας που αξιοποιεί ένα παραμέλημενο φυσικό υλικό, προσεχώς  θα κυκλοφορήσει δύο νέα PHEEκινα προιόντα. Μείνετε συντονισμένοι στις σελίδες της PHEE στο facebook και στο instagram για να τα ανακαλύψετε πρώτοι, κάνοντας τη διαφορά το φετινό καλοκαίρι.

Περισσότερες πληροφορίες για τα PHEE θα βρείτε εδώ.

Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.