Το δεύτερο covid-καλοκαίρι βρίσκεται στον δεύτερο μήνα του και καθώς κάποιες και κάποιοι από εμάς, αν όχι όλες και όλοι, έχουμε βγει στα κάγκελα λόγω ψυχολογικής και σωματικής κούρασης, ήρθε η ώρα να παίξουμε την κάρτα των διακοπών. Θέλουμε παρόλα αυτά να κρατήσουμε “χαμηλά την μπάλα” και να κάνουμε μικρά και κυρίως κοντινά σχέδια. Βρήκαμε τα πέντε νησιά που περάσαμε μαγικά και ανέμελα και τα αφήνουμε εδώ για να μην έχεις δικαιολογία ότι δεν ήξερες και ξέμεινες στην πόλη.
“H Άνδρος, από την πρώτην στιγμήν που την αντίκρυσα μου ενεποίησε εντύπωσιν αληθινού Παραδείσου. Βεβαίως και αλλού με εγοήτευσαν και με συνεκίνησαν εις την ζωήν μου ποικίλαι άλλαι φυσικαί καλλοναί, αλλά εδώ, εις την νήσον αυτήν, ησθάνθην αμεσώτερα και βαθύτερα και διά πρώτην φοράν την ποίησην που περιέχει και αναδίδει ένα τοπείον και, επίσης, ότι, ένα τοπείον ημπορεί να σημαίνη κάτι επί πλέον απ’ ό,τι παρουσιάζει αντικειμενικώς η φυσική του συγκρότησις – τουτέστι, ότι δύναται να ανταποκρίνεται και εις καθαρώς υποκειμενικούς όρους, εις συναισθήματα, εις εσωτερικάς αληθείας. Eις την Άνδρον, τονίζω, μου συνέβη τούτο διά πρώτην φοράν”.
Αυτά έγραψε ο μεγάλος Έλληνας υπερρεαλιστής ποιητής και ψυχαναλυτής Ανδρέας Εμπειρίκος για την Άνδρο του, το νησί της οικογένειάς του, την “αρχόντισσα των Κυκλάδων”.
Μόλις δύο σχεδόν ώρες από την Αττική και το λιμάνι της Ραφήνας, το νησί των διανοούμενων και των εφοπλιστών, σε περιμένει να αποβιβαστείς στο Γαύριο και αν δεν έχεις αμάξι, πάρε το ΚΤΕΛ για ασφαλή ακροβατικά στις μύτες γκρεμών που φιλούν τη θάλασσα.
Αν τα σχέδια σου είναι κάπως κοσμοπολίτικα, κατέβα στο Μπατσί, κάνε βουτιές και πιες δυνατά κοκτέιλ, πάρε ένα παγωτό και χάζεψε απ’ τα παγκάκι τη θάλασσα, που ανοίγεται μπροστά απ’ τον οικισμό.
Όταν τελειώσεις με το Μπατσί θα αρχίσεις με τη Χώρα, θα καταλάβεις δηλαδή όλους τους λόγους για τους οποίους την αποκαλούν “αρχόντισσα”, μιας και είναι από τις πιο όμορφες Χώρες των Κυκλάδων. Λιθόστρωτα δρομάκια, διακριτικά και γεμάτα φινέτσα καταστήματά, νεοκλασικά αρχοντικά σπίτια καθώς και τα μουσεία της εξηγούν γιατί είναι κρίμα να μην έχεις πάει ακόμη στην Άνδρο. Η αρχιτεκτονική των σπιτιών εδώ δεν είναι αποκλειστικά αιγαιοπελαγίτικου τύπου. Δεν υπάρχουν μόνο νεοκλασικά κτίρια, αλλά και ενετικά και πετρόχτιστα σπίτια.
Όπου και να κολυμπήσεις στην Άνδρο, θα σε βρει ένα λυτρωτικό κύμα που θα σε ξεπλύνει από σκέψεις και ανησυχίες, θα σε επιστρέψει πιο γαλήνιο άνθρωπο στην ακτή.
Εννοείται, πως θα πάρεις σοκολατίνα απ’ τον Λυγίζο και παγωτό απ’ τον Ερμή, μετά τη φρουτάλια που θα έχεις παραγγείλει μαζί με παγωμένη μπύρα από τα Σκαλάκια. Επίσης, ζήτα να σου τυλίξουν λίγα αμυγδαλωτά για την επιστροφή.
Δεν είναι εύκολο να αποχωριστείς την Άνδρο…
Δεν έχουμε υπόψιν μας κάποιο ποίημα για την Κύθνο, μάλλον γιατί είναι η ίδια οι στίχοι της απόλυτης απλότητας και της λιτής ομορφιάς.
Η Κύθνος, θα μπορούσαμε να πούμε είναι “το νησί της τελευταίας στιγμής”, απ’ την άποψη ότι είναι πολύ κοντά στον Πειραιά ή στο λιμάνι του Λαυρίου, οπότε μπορείς μετά το σχόλασμα να βρεθείς σε κάποια απ’ τις παραλίες της και με σχετικά χαμηλό κόστος.
Γραφικά χωριουδάκια, λιθόστρωτα καλντερίμια και μυρωδάτες αυλές, ξωκκλήσια που προβάλλουν ταπεινά σε κάβους και λόγγους, μια μεγάλη ακτογραμμή που περιλαμβάνει εκατό όρμους και ορμίσκους, όλοι κατάλληλοι για κολύμπι. Στην Κύθνο, οι ομορφιές είναι αμέτρητες, χωρίς να έχει διαταραχθεί ο αιγαιοπελαγίτικος χαρακτήρας της παρά την τόσο κοντινή απόσταση της από την πρωτεύουσα.
Με μακραίωνη ιστορία που χάνεται στη Μεσολιθική εποχή, η Κύθνος, σεμνή και φιλόξενη, απρόσμενα όμορφη και ήρεμη, σε περιμένει σχεδόν covid free για διακοπές με ασφάλεια και ανεμελιά.
Ο Κοέν, θα επισκεφτεί την Ύδρα την Άνοιξη του 1960 και θα γράψει γι’ αυτήν: “Ορκίζομαι ότι εδώ μπορώ να γευτώ τα μόρια που χορεύουν στα βουνά. Τούτο το φως έχει κάτι έντιμο και φιλοσοφικό. Δεν σ’αφήνει να προδώσεις τη διάνοια σου, ενώ συνάμα καλεί την ψυχή σου σε γλεντοκόπι”.
Η Ύδρα, βρίσκεται στα νότια του Αργοσαρωνικού, απέναντι από το Μετόχι και την Ερμιόνη και ανατολικά των Σπετσών. Γνωστή και ως “Αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού”, φημίζεται για τα πανέμορφα παλιά αρχοντικά και τα στενά σοκάκια της, που θα σε γοητεύσουν και θα σε ταξιδέψουν σε άλλες εποχές.
Διακοπές στην Ύδρα σημαίνει ατελείωτες και υπέροχα άσκοπες βόλτες στη γραφική πόλη και το λιμάνι, περίπατοι στη φύση, μαγική θέα στο Αιγαίο, βουτιές σε καταγάλανα νερά και καλό φαγητό. Την αναλλοίωτη ομορφιά του νησιού αγάπησαν όπως γράψαμε και πιο πάνω, πολλοί διάσημοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως η Μαρία Κάλλας, ο, ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Πάμπλο Πικάσο, ο Γιώργος Σεφέρης και ο Μίλτος Σαχτούρης.
Στις παραλίες της θα βρεθείς είτε με τα πόδια είτε με θαλάσσια ταξί, κάνοντας βουτιές από πέτρινες πλάκες στην πλούσια ιστορία του νησιού, στην ησυχία και στην Τέχνη. Χωρίς αυτοκίνητα, μπορείς να θυμηθείς πόσο ωραίο είναι το να κάνεις ποδήλατο.
Εκτός από τους μήνες του καλοκαιριού, την Ύδρα αξίζει να τη συναντήσεις και το Πάσχα, γίνοντας κι εσύ κοινωνός μιας ιδιαίτερης μυσταγωγικής τελετής.
Άγρια ομορφιά, επιβλητικά βραχώδη τοπία και πανέμορφες παραλίες ή αλλιώς “Καλώς ήρθατε στη Σέριφο”, το νησί που κατοικούσαν οι μυθικοί Κύκλωπες. Γεμάτη αξιοθέατα, κατάλευκα σπίτια με γαλάζια παράθυρα, χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο πάνω στο βραχώδες έδαφος του νησιού το νησί των δυτικών Κυκλάδων, μοιάζει και είναι μοναδικό.
Κοντά στην Αθήνα, με καταπληκτικό φαγητό και επιλογές σε καφέ και ποτό, η απόκοσμη ομορφιά του νησιού δεν χρειάζεται πάνω από μια σκέψη για να επισκεφθείς.
Από τη Χώρα στα Μεταλλεία και στα εγκαταλελειμμένα βαγόνια και από τις ατόφιες χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση παραλίες στον βυθό και την εξερεύνηση του ιταλικού ναρκοθετικού -που βούλιαξαν οι Γερµανοί- καθώς και αρκετών ναυαγίων, όπως το ατµόπλοιο στον όρµο Καλόγερου, η βουτιά στο υποθαλάσσιο µουσείο στο Μεγάλο Λιβάδι µε τα αµέτρητα βυθισµένα βαγόνια, αλλά και το κολύµπι µαζί µε τόνους που φτάνουν τα 300 κιλά στην περιοχή Κάβο Σπαθί, είναι µερικές µόνο από τις εµπειρίες που θα σου µείνουν αξέχαστες.
Ακόμη να φτιάξεις βαλίτσα;
Last but not least, που λέμε εμείς οι νεοέλληνες και κόβουμε εισιτήριο για την Τζια. Το κοντινότερο νησί των Κυκλάδων στην ηπειρωτική χώρα, η Κέα είναι εξαιρετικά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια. Η Telegraph μάλιστα πρότεινε την Τζια ως ένα από τα καλύτερα παραθαλάσσια θέρετρα στην Ευρώπη.
Η Κέα, είναι γνωστή για τα λιθόστρωτα μονοπάτια που περνούν μέσα από δάση και οδηγούν σε υπέροχους όρμους και παραλίες. Η πυκνή της βλάστηση την κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Παρόλο που εκ πρώτης όψεως το νησί φαίνεται άγονο, στην ενδοχώρα ευδοκιμούν δάση βασιλικής βελανιδιάς. Μεγάλο τμήμα της Κέας ανήκει στο δίκτυο προστασίας Natura 2000, ενώ το νησί διαθέτει και πολύ όμορφα σπήλαια. Tip: ψάξε την υπέροχη (και δυσπρόσιτη) Αρχαία Καρθαία.
Ξεκίνα από το λιμάνι του Λαυρίου, και αν διαθέτεις αρκετές μέρες για τις διακοπές σου, μπορείς να πας και στη γειτονική Μακρόνησο, το μεγάλης ιστορικής σημασίας ακατοίκητο νησί.
Καλό και ασφαλές καλοκαίρι!