Στη θάλασσα των Κυθήρων λέγεται πως γεννήθηκε η θεά Αφροδίτη. Ο συμβολισμός της Αφροδίτης και των Κυθήρων πέρασε στους αιώνες και έφτασε στο 18ο για να απεικονιστεί σε πίνακες όπως η «επιβίβαση για τα Κύθηρα» του Ζαν — Αντουάν Βατό.
Είναι το μόνο λιμάνι όπου κάνει στάση το πλοίο «Πορφυρούσα» που είναι, πέρα από αεροπορικώς, ο μοναδικός τρόπος να φτάσει κανείς στο νησί. Παρά το γεγονός ότι από εκεί περνούν εκατοντάδες άνθρωποι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, το Διακόφτι έχει λίγα μαγαζιά και δεν φαίνεται να το επισκέπτονται πολλοί.
Όπως όλες οι παραλίες των Κυθήρων, η παραλία της Φυρής άμμου βρίσκεται μακρυά από τη Χώρα. Περνώντας από τους χαρακτηριστικά στενούς δρόμους και τις πολλές στροφές για να φτάσεις στην παραλία, μπορείς άνετα να πεις πως αξίζει τον κόπο. Η οργανωμένη παραλία της Φυρής Άμμου έχει μικρά κόκκινα βότσαλα και βαθιά νερά.
Ίσως από τα πιο όμορφα και διάσημα σημεία των Κυθήρων ο Μυλοπόταμος είναι κάθε μέρα γεμάτος από τουριστικά γκρουπ και φυσιολάτρες καθώς εκεί βρίσκονται οι καταρράκτες «της Φόνισσας» οι οποίοι αυτό το καλοκαίρι είχαν στερέψει. Έντονα βαμμένες πόρτες και πολύχρωμα σπίτια γίνονται καθημερινά photo ops από τους τουρίστες.
Το διαμάντι των Κυθήρων με τους πανέμορφους κολπίσκους είναι must για όσους επισκέπτονται το νησί. Μικροί και μεγάλοι δοκιμάζουν να βουτήξουν από ψηλούς και χαμηλούς βράχους καθώς τα νερά είναι αρκετά βαθιά. Καφετέριες και εστιατόρια περιτριγυρίζουν τους κόλπους δίνοντας με τα χρώματα και την αρχιτεκτονική τους μια έντονη αύρα Ιονίου.
Μετά από ατελείωτα στενούς δρόμους και πολλές στροφές η παραλία του Λιμνιώνα είναι από τις καλύτερες που μπορεί κανείς να επισκεφτεί. Τα καταγάλανα νερά και η λευκή άμμος με τα μικρά βότσαλα κάνουν την παραλία ιδανική για τον καθένα.
Είναι ένα από τα πιο κεντρικά και πολυσύχναστα μέρη των Κυθήρων καθώς έχει οργανωμένη παραλία και πεζόδρομο με μαγαζιά που ικανοποιούν κάθε γούστο. Από το Καψάλι μπορεί κάποιος να επιβιβαστεί στην βάρκα του «Κάπτεν Σπύρου» ο οποίος θα σε μεταφέρει στην Χύτρα, το μικρό σαν αυγό βραχώδες νησί που φαίνεται από την νότια πλευρά του νησιού. Το βράδυ το Καψάλι γεμίζει με τις μελωδίες διάφορων καλλιτεχνών και τους επισκέπτες τους νησιού.
Η περιοχή αυτή είναι χαρακτηριστική για τα μικρά μαγαζάκια και σοκάκια της αλλά και για το Κάστρο της.
Ότι και να λένε όλα τα ταξιδιωτικά site και οι ντόπιοι…ο δρόμος για αυτή την παραλία ούτε ομαλός ούτε στρωμένος με άσφαλτο είναι. Μπορεί η παραλία η ίδια να είναι οργανωμένη και καταπληκτική με την όμορφη κόκκινη άμμο και την θέα της Χύτρας στο βάθος, αλλά ο δρόμος μόνο κατάλληλος για κάτι λιγότερο από 4×4 δεν είναι.
Βαθιά νερά με λεπτά βότσαλα και τόση ησυχία που μπορείς να κάτσεις άπειρες ώρες και να μην σου λείψει τίποτα. Η παραλία είναι οργανωμένη και ο δρόμος για να πας μέχρι εκεί το ίδιο ανώμαλος και με στροφές όπως σε όλες τις άλλες, αλλά το ίδιο όμορφη και απομακρυσμένη από κάθε βαβούρα και φασαρία των χωριών.
Ίσως να είναι η πιο εύκολα προσιτή παραλία (μέχρι ένα σημείο γιατί από ότι φαίνεται οι χωματόδρομοι είναι το σήμα κατατεθέν των Κυθήρων) σε όλο το νησί. Είναι οργανωμένη και καθώς περνάς μέσα από την Αγία Πελαγία, το δεύτερο λιμάνι και κεντρικό σημείο των Κυθήρων, η διαδρομή είναι ευχάριστη. Τα νερά είναι πεντακάθαρα αλλά τα βότσαλα άβολα και λιγάκι επικίνδυνα αφού εξαιτίας των βαθιών νερών ίσως οι πιο μεγάλες και μικρές ηλικίες να μην μπορέσουν να κολυμπήσουν με ευκολία.