Categories: ΤΑΞΙΔΙ

Ένα εγκαταλελειμμένο Ξενία έχει μια δεύτερη ζωή σε έναν όμορφο οικισμό της Πάτμου

Πάτμος: Βρίσκεται στα Δωδεκάνησα αλλά το σκηνικό της θα μπορούσε να τοποθετηθεί στον χάρτη των Κυκλάδων. Το μέρος που για πολλούς έχει ταυτιστεί με τη θρησκευτικότητα υπήρξε αγαπημένος προορισμός του David Bowie αλλά και το νησί που ο Χρήστος Βακαλόπουλος ταξίδεψε τη Ρέα Φραντζή στη Γραμμή του Ορίζοντος.

Η Σκάλα είναι όμορφη αλλά διαφέρει από τον υπόλοιπο τόπο, όπως βέβαια και τα περισσότερα λιμάνια των ελληνικών νησιών. Στο νησί της Αποκάλυψης, η χώρα είναι γραφική, με στενά σοκάκια, με ασβεστωμένα σπίτια, με καμάρες, με μπαρ που δεν ανοίγουν μέχρι να μπει για τα καλά ο Ιούνης και να αυξηθούν οι επιβάτες των πλοίων της γραμμής. Κάποιοι από αυτούς επισκέπτονται τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το ιερό σπήλαιο, κάποιοι απλώς αγαπούν το τοπίο και την ακτογραμμή του νησιού.

Ο κόλπος του του Γροικού με θέα το Τραγονήσι

Οι παραθεριστές του Αυγούστου γεμίζουν την πλατεία της χώρας ακόμα και μετά τις τρεις το ξημέρωμα, όταν η μουσική στα μπαρ κλείνει εξαιτίας της εγγύτητάς τους στη Μονή.  Η Πάτμος φαίνεται να είναι πιο κοσμοπολίτικη από ποτέ.

Στο βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων και 4, 5 χιλιόμετρα μακριά από το εμπορικό λιμάνι, συναντάμε ακόμα έναν οικισμό, ένα ψαροχώρι λίγων κατοίκων με πλούσια φυσική ομορφιά. Ο κόλπος του Γροίκου κλείνει μέσα του ένα μικρό νησάκι, το Τραγονήσι, που χρησιμεύει ως βοσκοτόπι και προστατεύει την περιοχή από τους αέρηδες. Στο φόντο στέκεται κι ο απόκοσμος βράχος της Καλικατσού που κατοικήθηκε από ασκητές και ερημίτες μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’60.

Κατά μία ομάδα αρχιτεκτόνων που βρέθηκε πριν από μερικά χρόνια στον κόλπο του Γροίκου, η θέση της Πάτμου στο Αιγαίο, η γειτνίαση με την Ανατολή και η ύπαρξη του μοναστηριού επηρέασαν την ανακατασκευή και τη διάσωση ενός σημαντικού κτιρίου για το νησί, ενός πρώην ξενοδοχείου Ξενία που απέκτησε μια δεύτερη ζωή.

Η εικόνα που είχε το Ξενία της Πάτμου το 2009

Το άλλοτε σύμβολο της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού – χτίστηκε το 1960 υπό τις οδηγίες του αρχιτέκτονα Μίλτου Δάλλα-  είχε αφεθεί στη μοίρα του από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Τα έπιπλα του ξενοδοχείου που σταμάτησε να λειτουργεί το 1999 ήταν σπασμένα, τα σίδερα της κατασκευής του σκουριασμένα, σοβάδες είχαν φύγει από τη θέση τους και οι τοίχοι ήταν φαγωμένοι από την αλμύρα. Αυτή ήταν η εικόνα του Ξενία στην Πάτμο το 2009, όταν ο όμιλος «Divine Hotels» αποφάσισε να αποκαταστήσει και να ανακατασκευάσει το παρατημένο Ξενία αναβαθμίζοντας παράλληλα τον οικισμό του Γροίκου.

Αν και το συγκεκριμένο ξενοδοχείο δεν είχε καμία συγγένεια με τα «δοχεία ζωής» και την μοντερνιστική ματιά του Άρη Κωνσταντινίδη που έχει συνδέσει το όνομά του με τα κρατικά ξενοδοχεία, ο ακατέργαστος όγκος μπροστά στη θάλασσα διατηρήθηκε κι έγιναν περαιτέρω παρεμβάσεις. Μάλιστα, οι εργασίες, πέραν της αποκατάστασης και της ανακατασκευής του κτιρίου, αφορούσαν και την προσθήκη δύο διώροφων συγκροτημάτων στο πίσω μέρος του οικοπέδου.

Ο όμιλος «Divine Hotels» αποφάσισε να αποκαταστήσει και να ανακατασκευάσει το παρατημένο Ξενία…

…αναβαθμίζοντας παράλληλα τον οικισμό του Γροίκου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιστορία, το παρόν και οι εικόνες της Πάτμου ήταν σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες τα στοιχεία που καθόρισαν την αντίληψη για την κατασκευή του καινούριου κτιρίου. Ταυτόχρονα, η λιτότητα του μοναστηριακού βίου, η επιρροή και τα ήθη της ανατολίτικης παράδοσης επηρέασαν τον σχεδιασμό που έγινε από τα αρχιτεκτονικό γραφείο Mastrominas ARChitecture σε συνεργασία με το ISV Architects.  

Εκτός από το λευκό χρώμα και τη διακοσμητική χρήση της πέτρας που παραπέμπει στη χώρα του νησιού, στην αρχιτεκτονική σύνθεση που ολοκληρώθηκε το 2011 σημαντική είναι η παρουσία των περίτεχνων κλωστρά που παραπέμπουν σε αντίστοιχες αιγυπτιακές κατασκευές και δίνουν τη δυνατότητα στους ένοικους να κοιτάνε προς τα έξω -συμμετέχοντας στη «δημόσια ζωή» του ξενοδοχείου- ενώ αποκρύπτουν την ίδια στιγμή την ιδιωτική τους κατάσταση.

Το Patmos aktis είναι η δεύτερη ζωή του Ξενία της Πάτμου

Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2011

Η μινιμαλιστική αρχιτεκτονική τους και η λιτή διακόσμηση του ξενοδοχείου αντανακλά την Πατμιακή αρχοντιά

Σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες, στόχος του ομίλου ήταν η μετατροπή του ερειπωμένου διώροφου ξενοδοχείου σε ένα μοντέρνο κατάλυμα που θα βρισκόταν σε πλήρη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον. Σήμερα, το κουφάρι του πρώην Ξενία και ο μέχρι κάποτε απαξιωμένος κόλπος του Γροίκου συνθέτουν έναν παραδεισένιο προορισμό.

Η μινιμαλιστική αρχιτεκτονική των δωματίων του και η λιτή διακόσμηση του ξενοδοχείου αντανακλά την πατμιακή αρχοντιά, ενώ τα γήινα χρώματα των επίπλων δημιουργούν μια μοναδική αίσθηση αρμονίας.  Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου “Apocalypsis” ευρηματικά γευστικά παντρέματα συνδυάζουν αρμονικά την ελληνική δημιουργική κουζίνα με τις διεθνείς αναφορές. Πάνω στην παραλία και με σκηνικό που θυμίζει ταινία παλιού ελληνικού κινηματογράφου, η ταβέρνα «Πλεύσις» εκμεταλλεύεται όλα τα τοπικά προϊόντα και προσφέρει παραδοσιακές συνταγές που βασίζονται στην αγνότητα της πρώτης ύλης. Το ξενοδοχείο κρύβει κι έναν λαβύρινθο ευεξίας: Με το στοιχείο του νερού να κυριαρχεί, το “Anasa Wellness & Spa” αποτελεί μια εμπειρία χαλάρωσης.

Εστιατόριο “Apocalypsis”

Παραδοσιακή ταβέρνα «Πλεύσις»

Anasa Wellness & Spa

Τη δεκαετία του ‘50 και υπό την εποπτεία του ΕΟΤ, τα Ξενοδοχεία Ξενία υπήρξαν καρπός ενός κρατικού προγράμματος το οποίο στόχευε την ανάδειξη της Ελλάδας ως προορισμό αδιαμφισβήτητου κάλλους σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως σχεδόν όλα αυτά τα ξενοδοχεία, το Ξενία της Πάτμου μπορεί να παρήκμασε αδυνατώντας να ακολουθήσει τις απαιτήσεις της τουριστικής αγοράς όμως στη δεύτερη ζωή του προάγει τον πολιτισμό στην άκρη του Αιγαίου. Σήμερα, το «Patmos Aktis Suites & Spa» στηρίζει όλα τα μεγάλων φεστιβάλ του νησιού («κινηματογράφου», «γεύσης και παράδοσης»), φιλοξενεί δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις, στηρίζει τους πολιτιστικούς συλλόγους και τους νέους που κατοικούν μόνιμα στο νησί.

Σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες, στόχος του ομίλου ήταν η μετατροπή του ερειπωμένου διώροφου ξενοδοχείου σε ένα μοντέρνο κατάλυμα…

…που θα βρισκόταν σε πλήρη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

Σήμερα, το κουφάρι του πρώην Ξενία και ο μέχρι κάποτε απαξιωμένος κόλπος του Γροίκου συνθέτουν έναν παραδεισένιο προορισμό.

Με σεβασμό στην παράδοση και τα έθιμα της τοπικής κοινωνίας, στο «Patmos Aktis Suites & Spa» η πολυτέλεια συμβαδίζει με το μυστηριακό κλίμα της Πάτμου και τις στιγμές της καλοκαιρινής ραστώνης.

Περισσότερες πληροφορίες για το Patmos Aktis θα βρείτε εδώ.
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.