«Πάμε μια βόλτα στη Βουλιαγμένη, είναι η νύχτα ζεστή…»

Αν υπάρχει, τηρουμένων των προφανών αναλογιών φυσικά, κάτι αντίστοιχο που να μπορεί να ονομαστεί «ελληνικό Γούντστοκ», τότε έλαβε χώρα πριν από ακριβώς 36 χρόνια. Το βράδυ της 25ης Ιουλίου του 1983. Δε χαρακτηριζόταν από ελεύθερο έρωτα, ναρκωτικά και rock ‘n’ roll (αν και δεν αποκλείεται τίποτα), αλλά από πολλές βουτιές στη θάλασσα, ακόμη και με τα ρούχα της δουλειάς για μερικούς, και κοσμοσυρροή άνευ προηγουμένου για τα ελληνικά δεδομένα.

Μιλάμε φυσικά για το θρυλικό Πάρτυ στη Βουλιαγμένη, με οικοδεσπότη τον Λουκιανό Κηλαηδόνη. Να μερικά στοιχεία από εκείνη την απίθανη βραδιά, που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο συλλογικό υποσυνείδητο συνοψίζοντας για πάντα αυτό που εννοούμε όταν λέμε «αθηναϊκό καλοκαίρι»…

  • 25.000 τα εισιτήρια που εξαντλήθηκαν κατά τη διάρκεια της προπώλησης
  • 300 δρχ κόστιζε το εισιτήριο
  • Οι δύο είσοδοι της πλαζ άνοιξαν στις 19:00
  • Υπολογίζεται ότι πάνω από 100.000 κόσμου πέρασε από τον χώρο της συναυλίας. Σαφής αριθμός δεν είναι γνωστός, αφού δεν κόπηκαν άλλα εισιτήρια πέρα των πρώτων 25.000.
  • Η σκηνή όπου εμφανίστηκαν οι καλλιτέχνες ήταν στημένη μέσα στη θάλασσα σε απόσταση περίπου 15 μέτρων από την ακτή.
  • Το πάρτυ ξεκίνησε με την πιανίστρια Νέλλη Σεμιτέκολο που πριν τη δύση του ηλίου έπαιξε ένα ragtime κομμάτι του Scott Joplin.
  • Οι καλεσμένοι καλλιτέχνες της βραδιάς ήταν η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Αφροδίτη Μάνου, ο Γιώργος Νταλάρας, η big band του πιανίστα Μανώλη Μικέλη, η μαντολινάτα του Φώτη Αλέπωρου και η φυσικά η μπάντα του οικοδεσπότη Λουκιανού Κηλαηδόνη, Three and the Koukos Band.

  • Η βραδιά μεταδιδόταν απευθείας από το ραδιόφωνο σε μια μαραθώνια εκπομπή του Γιάννη Πετρίδη. Στα διαλείμματα μεταξύ των καλλιτεχνών από τα μεγάφωνα της παραλίας ακούγονταν οι μουσικές επιλογές του Πετρίδη από ‘50ς, ‘60ς και 70ς.
  • O Ηρακλής Παπαδάκης και ο Διαγόρας Χρονόπουλος ανέλαβαν την κινηματογράφηση. Η κόρη του Λουκιανού Κηλαηδόνη, Γιασεμή, που τότε ήταν έξι χρονών, θυμάται ότι παρακολούθησε όλη τη συναυλία από το σημείο που βρισκόταν το συνεργείο κινηματογράφησης.
  • Όπως έχει πει και ο ίδιος ο Κηλαηδόνης σε συνέντευξη του το 2002 στην Πόπη Τσαπανίδου «Ήταν εκεί ο Θόδωρος ο Αγγελόπουλος, η Δήμητρα η Γαλάνη, πολύς κόσμος από δισκογραφικές. Τα επόμενα χρόνια έμαθα ότι εκείνο το βράδυ δεν λειτούργησαν τα θερινά σινεμά της Αθήνας, δεν πήγε κανείς, ήταν όλοι στη Βουλιαγμένη, μία κυρία μου είπε ότι ήρθε από το Γιοχάνεσμπουργκ».
  • Υπολογίζεται ότι περίπου 4.000 άνθρωποι κοιμήθηκαν εκείνο το βράδυ στην παραλία και επέστρεψαν στην Αθήνα με τα πρωινά λεωφορεία.

Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Λίνα Ρόκου