Categories: DESIGN

Σε μια κατοικία της Πάρου, η παραδοσιακή τοπική αρχιτεκτονική συμβαδίζει με ένα γήπεδο petanque

Ο Δρυός απέχει 20 χιλιόμετρα από την Παροικία της Πάρου κι έχει μακρά ιστορία. Κατά την αρχαιότητα ήταν το λιμάνι της Πάρου και με το άφθονο νερό του εφοδίαζε πολεμικά και εμπορικά πλοία. 

Εκεί, με θέα τις Μικρές Κυκλάδες, την Ίο και τη Νάξo μια λιθόκτιστη κατοικία κατασκευασμένη σε παραδοσιακή κυκλαδίτικη γραμμή έχει χαμηλούς όγκους και ήπιες γραμμές ώστε να είναι προσαρμοσμένη στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον του νησιού.

Ο αρχιτέκτονας Γιάννης Θαλασσινός δραστηριοποιείται εδώ και δεκαετίες στο νησί των Κυκλάδων με γνώμονα τον σεβασμό στο τοπίο και στη λαϊκή σοφία της νησιώτικης αρχιτεκτονικής  παράδοσης. 

Σε αυτή την πολυτελή κατοικία, εσωτερικά κυριαρχεί η παραδοσιακή τοπική αρχιτεκτονική με χτιστά έπιπλα, ανώμαλους σοβάδες και πατητές τσιμεντοκονίες στους τοίχους και τους πάγκους των μπάνιων τα οποία διαθέτουν χειροποίητους μαρμάρινους νιπτήρες.

Η διακόσμηση περιλαμβάνει οροφές από κορμούς καστανιάς, ξύλινα πρέκια πάνω από τα πορτοπαράθυρα από κλαδιά ελιάς και κορμούς φίδας, και δάπεδα από παλαιωμένη αναδομημένη πέτρα.

Τα υπνοδωμάτια ξεχωρίζουν για την αισθητική τους, με αποκορύφωμα το παιδικό το οποίο διαθέτει χτιστές κουκέτες.

Εξωτερικά η κατοικία διαθέτει άνετους, χτιστούς χώρους καθιστικών κάτω από πέργκολες κατασκευασμένες από κορμούς καστανιάς, με επικάλυψη βεργών λυγαριάς και κλαδιών καστανιάς. Μια διαφορετική πισίνα -με επικάλυψη ρητίνης και φυσικής άμμου- και μεγάλοι κήποι φυτεμένοι με τοπική χλωρίδα συμπληρώνουν το σκηνικό. 

Το κτίριο συνδέεται με ένα μικρό συγκρότημα δύο υπνοδωματίων που πριν ανακαινιστούν από την αρχιτέκτονα ήταν απλά δύο παλιές αποθήκες. Πλέον το συγκρότημα λειτουργεί σαν αυτόνομος ξενώνας, διαθέτει εξωτερικό τζακούζι και υπαίθριο γήπεδο petanque.

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο θα βρείτε εδώ

Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.