Categories: GADGETS

Οδηγός αγοράς για επίδοξους κατόχους smartphone

Χρήσιμα tips και συμβουλές που όλοι θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν πριν την αγορά του καινούριου μας smartphone.

Το smartphone είναι πιθανότατα το σημαντικότερο gadget που μπορεί να διαθέτει τη σήμερον ημέρα ο οποιοσδήποτε καταναλωτής. Με αυτό επικοινωνούμε, εκεί έχουμε αποθηκευμένα ραντεβού και επαφές, μέσω αυτού μπαίνουμε στο ίντερνετ όπου κι αν είμαστε, χάρη σ’ αυτό παραμένουμε συνδεδεμένοι μέσω των social media και των λοιπών πλατφορμών 24/7. Το έχουμε μαζί μας καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, μ’ αυτό ξυπνάμε (μιας που έχει αντικαταστήσει το ξυπνητήρι), μ’ αυτό κοιμόμαστε, γενικότερα μ’ αυτό δίπλα μας κάνουμε τα πάντα. Ως εκ τούτου όταν για τον οποιοδήποτε λόγο χρειαστεί να το αντικαταστήσουμε, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή μας γιατί ουσιαστικά καλούμαστε να διαλέξουμε κάτι που θα εξελιχθεί αργά ή γρήγορα σε προέκταση του χεριού μας.

Ποιο μπορεί να είναι το καλύτερο smartphone; Θα σας στεναχωρήσουμε αλλά κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Πολλοί θεωρούν ως τέτοιο, αυθαίρετα, το μοντέλο με τα ανώτατα τεχνικά χαρακτηριστικά ανά πάσα στιγμή. Ε, λοιπόν αυτό είναι λάθος. Το τι είναι καλύτερο για κάποιον, είναι καθαρά υποκειμενικό και έχει να κάνει με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του. Αν τις καλύπτει, τότε αυτό είναι το καλύτερο και τέλος η κουβέντα. Το να πληρώσει κάποιος έξτρα για να αγοράσει ένα smartphone με χαρακτηριστικά που δεν χρειάζεται, είναι εξίσου κακή αγορά με το να αγοράσει ένα μοντέλο ανεπαρκές για τις απαιτήσεις του.

Τι θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας λοιπόν πριν επιλέξουμε και αγοράσουμε το νέο μας smartphone; Ποια είναι τα στοιχεία στα οποί θα πρέπει να επικεντρωθούμε και για ποια χαρακτηριστικά κοιτάμε κατά βάση; Πάμε να ρίξουμε μια ματιά έτσι ώστε την επόμενη φορά να επιλέξουμε με γνώμονα τις ανάγκες μας, αποφεύγοντας τους «κράχτες» των εταιρειών.

Επιλέγοντας λειτουργικό σύστημα

Επί του παρόντος στην αγορά υπάρχουν τρία λειτουργικά συστήματα: το iOS της Apple, το Android της Google και τα Windows της Microsoft. Το δεύτερο είναι και το πλέον διαδεδομένο, μιας που χρησιμοποιείται από πολλές εταιρείες στα κινητά τους. Είναι open source, κάτι που σημαίνει πως η καθεμία το τροποποιεί αναλόγως προκειμένου να το φέρει στα μέτρα της κάθε συσκευής. Το iOS έρχεται δεύτερο και δεδομένου του ότι είναι προϊόν της Apple, το συναντάμε αποκλειστικά στα iPhone. Όσο για τα Windows, έχοντας σταθεροποιηθεί σε κάθε επίπεδο, έχουν ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να «πιάσουν» τα άλλα δύο, όμως χάρη στην υποστήριξη της Microsoft –και τις συσκευές της (πρώην πλέον) Nokia- προσπαθούν για το καλύτερο.

Πέραν του αισθητικού κομματιού, τα τρία λειτουργικά διαφέρουν κατά βάση σε επίπεδο εφαρμογών: κάποιες είναι διαθέσιμες και στα τρία, άλλες μόνο σε Android και iOS και κάποιες τρίτες αποκλειστικά σε κάποιο εκ των δύο τελευταίων. Αυτό σημαίνει ότι εφ’ όσον χρησιμοποιούμε κάποιες εφαρμογές ιδιαίτερα, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα τρέχουν μια χαρά στο νέο μας κινητό. Αμφότερα δέχονται αρκετά συχνά αναβαθμίσεις με την Apple να λανσάρει ένα μεγάλο update κάθε χρόνο, συνήθως με την ανακοίνωση του εκάστοτε νέου iPhone. Από πλευράς ελευθερίας κινήσεων, το Android είναι πολύ πιο ανοιχτό και… δεκτικό σε οποιεσδήποτε τροποποιήσεις σε σχέση με το σαφώς πιο οριοθετημένο iOS, με το δεύτερο πάντως να είναι πολύ περισσότερο οργανωμένο και «τακτοποιημένο».

Θα επιλέξει κανείς iOS γιατί θέλει μια πλατφόρμα ενιαία για το tablet, το mp3 player του, το PC και το smartphone του, διότι θέλει κάποιος άλλος (βλ. Apple) να φροντίζει για το κάθε του πρόβλημα, γιατί ενδιαφέρεται για όλες εκείνες τις premium εφαρμογές που θέλει να έχει στο App Store του, διότι δεν έχει πρόβλημα να πληρώσει και κάτι για μουσική, εφαρμογές και παιχνίδια, γιατί θέλει να είναι «in» και να κρατά στα χέρια του όχι απλά ένα smartphone αλλά ένα status symbol.

Θα επιλέξει κανείς Android γιατί θέλει μία συσκευή διαφορετική του iPhone, διότι ψάχνει ένα λειτουργικό πλήρως παραμετροποιήσιμο, γιατί θέλει πληθώρα επιλογών στο Google Play, διότι θέλει με τον έναν λογαριασμό που έχει σε Gmail και YouTube να «κάνει παιχνίδι» και στο smartphone του, γιατί απαιτεί όταν αλλάξει κινητό, ακόμα κι αν επιλέξει συσκευή άλλης εταιρείας, να είναι σε θέση να περάσει επαφές, εφαρμογές, δεδομένα κλπ, να «καθαρίσει» με τον συγχρονισμό στα γρήγορα.

Θα επιλέξει κανείς Windows πιστεύοντας στην πρόταση της Microsoft, ακόμα κι αν αυτή είναι υποδεέστερη για την ώρα σε σχέση με αυτές των Google και Apple, διότι το στυλ των πλακιδίων του αρέσει, γιατί μπορεί να κάνει υπομονή μέχρι κάποια εφαρμογή να έρθει και στην πλατφόρμα του, διότι αυτό που μετράει για ‘κείνον είναι να έχει ένα λειτουργικό (ούτε καν πλατφόρμα) σε υπολογιστή, tablet, smartphone και κονσόλα.

Στην αγορά υπάρχουν συσκευές και με άλλα λειτουργικά συστήματα όπως τα BlackBerry ή τα μοντέλα με Chrome OS και Firefox OS όμως είναι ελάχιστα στον αριθμό και η χρήση τους καθόλου διαδεδομένη σε σχέση με τα προαναφερθέντα.

Το μέγεθος πάντα μετράει

Τα smartphones, ζωή να ‘χουν, κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη. Μπορεί κανείς να βγει αξιόλογα μοντέλα από τις 4 έως και τις 6 ίντσες, μιας που η οθόνη είναι εκείνη που καθορίζει το μέγεθος της συσκευής. Τα μεγάλα smartphones δεν είναι απαραίτητα καλύτερα των μικρότερων. Ναι, σίγουρα η μεγάλη οθόνη είναι εντυπωσιακότερη αλλά για να έχει ουσία το μέγεθός της, οφείλει να έχει και την αντίστοιχη ανάλυση εικόνας. Επί παραδείγματι, αν αυτή είναι μικρότερη των 720p (1280×720 pixels) στις 4-4,5”, τότε δεν έχει να μας προσφέρει τίποτα ενώ σε ό,τι αφορά τα μεγάλα μοντέλα (5,5-6”), τα 1080p και η Full HD ανάλυση (1920×1080 pixels) είναι «must». Οι πιο «ψαγμένοι» θα κοιτάξουν και άλλα στοιχεία όπως κόκκο οθόνης και dpi όμως αυτά που πραγματικά χρειάζεται να ελέγξει κανείς από κοντά είναι δύο πράγματα: το λευκό και η απόκρισή της. Όσο πιο… λευκό είναι το λευκό, τόσο καλύτερη είναι η πιστότητα των χρωμάτων ενώ πολύ βασικό είναι και το ζήτημα της απόκρισης: η οθόνη οφείλει να ανταποκρίνεται σε κάθε μας άγγιγμα, να μη χρειάζεται να κάνουμε… βαθούλωμα προκειμένου να καταγράψει κάποιο «κλικ» ενώ εξίσου σημαντικό είναι και το multitouch. Αυτά είναι στοιχεία που θα διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι αφού ο πιο ασφαλής τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο, είναι συγκρίνοντας τα κινητά που έχουμε βάλει στο μάτι, από κοντά.

Από εκεί και πέρα, το μέγεθος που θα επιλέξουμε έχει να κάνει καθαρά με τις απαιτήσεις μας. Αν θέλουμε ένα εύχρηστο και βολικό κινητό που να το ‘χουμε… του χεριού μας, είναι δεδομένο πως θα πρέπει να προτιμήσουμε μια συσκευή με όσο το δυνατόν μικρότερη οθόνη. Τα μεγάλα smartphones, τα περίφημα phablets (από τον συνδυασμό phone & tablet) μπορεί να προσφέρουν όλα τα πλεονεκτήματα μιας μεγάλης οθόνης (μεγαλύτερη επιφάνεια εργασίας, πιθανότατα πιο άνετο multitasking, υψηλότερες αναλύσεις κλπ), πλην όμως μπορεί να γίνουν δύσχρηστα και να μη βολεύουν ιδιαίτερα κατά τη μεταφορά –επίσης όσο περισσότερες είναι οι ίντσες της οθόνης, τότε νομοτελειακά τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες φθοράς της. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην αυξημένη αντοχή πολλών συσκευών, είτε αυτή αφορά την οθόνη (π.χ. Gorilla glass), είτε το υπόλοιπο σώμα (π.χ. λειτουργία αυτοΐασης του LG G Flex), ακόμα και την πιθανότητα του να είναι ολόκληρη η συσκευή αδιάβροχη (βλ. πρόσφατα Xperia phones).

Επεξεργαστής & RAM

Δίνουμε πάντα βάση στον επεξεργαστή και τη μνήμη, όπως θα κάναμε και με έναν υπολογιστή. Η διαφορά στα tablets ωστόσο έγκειται στο ότι αποτελούν ένα πολύ περισσότερο «μονωμένο» οικοσύστημα. Τι σημαίνει αυτό; Πως ο επεξεργαστής και η RAM από μόνα τους δεν λένε κάτι αφού η απόδοση ενός smartphone (περί αυτού δεν γίνονται όλα εξ’ άλλου;) εξαρτάται και από το πόσο βελτιστοποιημένο είναι για τα «κυβικά» του το λειτουργικό του σύστημα –τα λέγαμε πιο πάνω. Αυτό, σε συνδυασμό με έναν επαρκή επεξεργαστή και μια ικανοποιητική ποσότητα μνήμης RAM, μπορούν να χαρίσουν στον κάτοχο μιας συσκευής μια «στρωτή» εμπειρία χρήσης. Η επίτευξη αυτής ωστόσο είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα software: αν αυτό είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μιας συσκευής, τόσο καλύτερα θα τρέχει σε αυτή. Από εκεί και πέρα, ναι, όσο ισχυρότερος ο επεξεργαστής και περισσότερη η RAM, τόσο το καλύτερο για το κινητό. Για μια Android συσκευή ένας διπύρηνος επεξεργαστής με 2 GB RAM είναι υπεραρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες ακόμα και των πλέον απαιτητικών, σε γενικές γραμμές πάντα.

Κάμερα: τα MP δεν είναι πανάκεια

Παλαιότερα τα MP έπαιζαν κυρίαρχο ρόλο σε ό,τι αφορά τις κάμερες των κινητών τηλεφώνων: όσα περισσότερα τα MP τόσο ανώτερη ήταν θεωρητικά η κάμερα. Κάπως έτσι φτάσαμε σε κινητά με φακούς που ξεπερνούσαν ακόμα και τα 40 MP! Η αλήθεια είναι ότι δεν τα χρειαζόμαστε όλα αυτά. Πλέον, ακόμα και με μια κάμερα των 8 MP, η δουλειά μας γίνεται. Αυτά που θα πρέπει να μας ενδιαφέρουν είναι άλλα όπως η ταχύτητα του κλείστρου, η ποιότητα των οπτικών μερών, ο σταθεροποιητής εικόνας και το φλας. Αν λοιπόν η κάμερα αποτελεί στοιχείο που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε κατά κόρον στο νέο μας κινητό, φροντίζουμε να ενημερωθούμε εξ’ αρχής για καθετί σχετικό, ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεως. Ελέγχουμε προσεκτικά τον κατασκευαστή των οπτικών μερών, τσεκάρουμε τις σχετικές με την κάμερα λειτουργίες που προσφέρει η συσκευή, την ταχύτητα απόκρισης στις εντολές μας (zoom, focus κλπ) και βέβαια εφ’ όσον υπάρχει η δυνατότητα, βγάζουμε και φωτογραφίες σε διαφορετικές συνθήκες (φωτισμός, κίνηση κ.α.) ώστε να σιγουρευτούμε για την ποιότητα των λήψεών της. Όσο για την εγγραφή βίντεο, επιγραμματικά τα 1080p στα 30 fps είναι μια πάρα πολύ καλή επίδοση για high end συσκευές, ειδάλλως μπορούμε να βολευτούμε με τον ίδιο ρυθμό ανανέωσης αλλά στα 720p.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος