Categories: ΤΑΞΙΔΙ

Ο κόσμος θα πάρει τα βουνά την Κυριακή στην Τήνο

Ο Ρόμπερτ Καραλής.

Από τις πιο συνηθισμένες δραστηριότητες στην ύπαιθρο είναι πράγματι να «ζεις» την φύση. Ένας περίπατος στο βουνό αρκεί για να ξεφύγεις από την βαβούρα της Χώρας αρχικά και, σε δεύτερη φάση, της Αθήνας. Αν κιόλας σε κάποιον αρέσει το τρέξιμο, τότε το 1ο Εξωμεριά Trail Race που διοργανώνεται στην Τήνο την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου είναι ταμάμ. Η Έξω Μεριά καλύπτει το 1/3 της συνολικής επιφάνειας του νησιού κι αποτελείται από 8 χωριά. Μέσα σε μαρμαρόκτιστα χωριά στο άγονο τοπίο του Τηνιακού βορρά, όπου κι αν «πέσει» το μάτι, σε σπίτια, εκκλησίες, πλατείες, σοκάκια, θα δει την τέχνη να κυριαρχεί και το μάρμαρο να δεσπόζει ως το κύριο υλικό οικοδόμησης και διακόσμησης, καθώς αποτελεί πρώτη ύλη.

Πίσω από το Εξωμεριά Trail Race βρίσκεται ο Ρόμπερτ Καραλής. Εν μέσω των προετοιμασιών για τον αγώνα της Κυριακής μίλησε στην Popaganda για την ιστορία του Εξωμεριά Trail Race, δίνοντας επίσης συμβουλές προς ναυτιλομένους».

«Τα τελευταία 4 χρόνια ασχολούμαι με το τρέξιμο. Ξεκίνησα με σκοπό να τρέξω ένα Μαραθώνιο, προερχόμενος από σοβαρό τραυματισμό και αφού πέτυχα αυτό το στόχο, ξεκίνησα να τρέχω στα βουνά αλλάζοντας την τεχνική και τις προπονήσεις μου. Έχοντας τρέξει πάνω από 20 αγώνες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού, παρατήρησα τον τρόπο με τον όποιο διοργανώνεται ένας αγώνας. Όλα μου τα καλοκαίρια τα περνώ στην Τήνο και όπως είναι λογικό, προπονούμαι στους δρόμους της. Το Σεπτέμβρη του 2013 ξεκίνησα να αναπτύσσω την ιδέα ενός αγώνα μέσα από τα καλντερίμια της Εξωμεριάς (Βόρειο-Δυτικής) Τήνου. Τον Ιανουάριο ήμουν πλέον έτοιμος και ήρθα σε επαφή με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πύργου – Πανόρμου Τήνου και πρότεινα την διεξαγωγή ενός τέτοιου αγώνα. Έτσι γεννήθηκε το: Εξωμερια Trail Race. Τα Έξω Μέρη αποτελούνται από 11 οικισμούς αλλά η διαδρομή με τα 20,5χλμ της περνά μέσα από 4 οικισμούς, το Πύργο, τα Πλατιά, το Ροχαρι και το Πάνορμο, καθώς και από 2 εγκαταλειμμένους οικισμούς, το Κάτω Μαρλα και τα Σκαμνιδια. Στα επόμενα χρόνια θέλουμε να φέρουμε τη διαδρομή και από τα υπόλοιπα χωριά, είτε αυξάνοντας τα χιλιόμετρα , είτε αλλάζοντας τη κατεύθυνση της.

Μπορεί πριν μερικά χρόνια η λέξη «δρομέας» να χαρακτήριζε έναν αθλητή που τρέχει, πλέον όμως χαρακτηρίζει ένα αθλητή που τρέχει σε δρόμο (ασφαλτινο). Ο καθένας πλέον βάζει νέους στόχους και ανεβάζει τον πήχη. Τρέξιμο στο βουνό (mountain running), τρέξιμο σε μονοπάτια (trail running) και τόσες άλλες κατηγορίες δημιουργούνται για να διευκολύνουν την εύρεση του ιδανικού αγώνα. Η Τήνος προσφέρει περίπου 400χλμ διαδρομών σε πέτρινα και μαρμάρινα καλντερίμια, εξ’ αυτών τα 120 χλμ είναι προσβασιμα! Η Τήνος είναι ιδανικός προορισμός για trail running! Από διαδρομές για αρχάριους και μέτριους αθλητές, μέχρι και διαδρομή για επαγγελματίες αθλητές! Ο 1ος ορεινός αγώνας: Εξωμερια Trail Race αποτελείται από 20,5χλμ με μέτρια δυσκολία. Αθλητές που έχουν εμπειρία στο ορεινό τρέξιμο μπορούν να τρέξουν μόνοι τους όλη την απόσταση, ενώ αρχάριοι αθλητές μπορούν να μοιραστούν την απόσταση και να τρέξουν τη μισή διαδρομή σε μορφή σκυταλοδρομίας.» 

Η διαδρομή που θα γίνει έχει και πολιτιστικό χαρακτήρα μιας και χωριά, ανεμόμυλοι, αλώνια, πλύστρες, γεφύρια, σπηλιές, παραλίες, μοναστήρια, λατομεία και ξωκλήσια δίνουν στον αθλητή μια εικόνα της ζωής στην Εξωμεριά πριν από 100 χρόνια.  Πολλά από αυτά τα μέρη θα υποδέχονται τους αθλητές με κεράσματα, νερό και φρούτα για να του δώσουν ενέργεια και κουράγιο να συνεχίσουν. Ο ατομικός εξοπλισμός που προτείνουμε για τον αθλητή, είναι παπούτσια ορεινού τρεξίματος , καπέλο και γυαλιά καθώς και κάποιο είδος ζώνης με παγούρι για αυτονομία.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης και προκειμένου να προετοιμαστεί το περιβάλλον για τον αγώνα, στις αρχές Ιουλίου διοργανώθηκε το εθελοντικό πρόγραμμα καθαρισμού καλντεριμιών καθώς πολλά από τα χωριά και τα μέρη που διασχίζει ο αγώνας… «έχουν κλείσει από τη φύση και έχουν διαλυθεί από την αδιαφορία τόσων χρόνων». Γι’ αυτό το λόγο, κάτοικοι της περιοχής και μη συνεργάστηκαν και καθάρισαν περίπου 14χλμ μονοπατιών. Μόλις τελειώσει ο αγώνας την Κυριακή, η συνάντηση θα ανανεωθεί για το 2015, «δίνοντας την υπόσχεση για ένα νέο εθελοντικό πρόγραμμα και έναν ακόμη αγώνα εμπλουτισμένο με νέα καλντερίμια που δεν θα πρόσεχε ποτέ ένας απλός επισκέπτης του νησιού.»

Λήδα Αδαμάκη - Τράντου

Share
Published by
Λήδα Αδαμάκη - Τράντου