Categories: SPONSORED

Ο Hellenic Barista Champion και το signature drink που τον οδήγησε στην κορυφή

Τον Φεβρουάριο του 2022, στο πλαίσιο των coffee events της διεθνούς έκθεσης HORECA, πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό SCA το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Barista, όπου ο Νίκος Αντζάρας, Head Roaster της εταιρίας Samba Coffee Roasters κατέλαβε την πρώτη θέση, κερδίζοντας ταυτόχρονα το εισιτήριο για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που θα διεξαχθεί στη Μελβούρνη.

Για την κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος δημιουργήθηκε ένα ξεχωριστό signature beverage, στο οποίο ενσωμάτωσε την εμπειρία και τη συνολική προσπάθεια του νικητή, Νίκου Αντζάρα.

Μίλησέ μας για τη νίκη σου στο φετινό Barista Championship. 

Τον περασμένο Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό SCA το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Barista όπου και κατέλαβα την πρώτη θέση. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος για μένα σημαίνει πολλά, όπως δικαίωση, χαρά, ανακούφιση που μετά από τόσες προσπάθειες, χρόνο και πολλή δουλειά επιτέλους επιτεύχθηκε ο στόχος αυτός.

Η προετοιμασία ήταν πολύ δύσκολη, απαιτητική, με ατελείωτες ώρες προπόνησης. Τα πρωινά εργαζόμουν κανονικά στην εταιρία (Samba Coffee Roasters) και τα απογεύματα έως αργά το βράδυ ασχολούμουν με την παρουσίαση και την δομή του προγράμματός μου.

Τι είναι το ρόφημα Adapt και ποια τα στάδια του διαγωνισμού; 

Στο πλαίσιο του προγράμματος barista απαιτείται η παρασκευή τεσσάρων espresso, τεσσάρων milk beverages (καφές με γάλα) και ενός Signature Beverage ροφήματος με βάση το espresso. Στο δικό μου Signature Beverage ρόφημα χρησιμοποίησα δύο διπλά espresso από την ποικιλία-υβρίδιο CGLE17 από την Café Granja La Esperanza της Κολομβίας. Επίσης πρόσθεσα άλλα δυο σημαντικά υλικά. Το πρώτο ήταν ένα διάλυμα από raspberries τα οποία είχαν υποστεί ζύμωση σε ελεγχόμενο περιβάλλον με σταθερή θερμοκρασία. Το δεύτερο υλικό ήταν ένα εκχύλισμα από πράσινο τσάι και πιο συγκεκριμένα ένα Oolong Milky Tea. Τα δυο αυτά υλικά, σε συνδυασμό με τον espresso, μας προσφέρουν ένα πολύ ιδιαίτερο, φρουτένιο και γλυκό χαρακτήρα με νότες από κεράσι, ρόδι, ροδάκινο και καραμέλα, όλα σε μια βελούδινη υφή.

Ποιες ήταν οι επιρροές σου για το ρόφημα και πώς κατέληξες στη συγκεκριμένη συνταγή; 

Τα πρωταρχικά στάδια του ροφήματος ξεκίνησαν με την έρευνα και τη μελέτη όσον αφορά στο στάδιο της ζύμωσης. Μελέτησα βαθιά διάφορες τεχνικές και πρακτικές οι οποίες χρησιμοποιούνται στον τομέα της γαστρονομίας και τις εφάρμοσα ώστε να έχω το επιθυμητό γευστικό αποτέλεσμα. Υπήρξαν πολλοί πειραματισμοί με διαφορετικά φρούτα στη ζύμωση, όμως το raspberry ήταν αυτό που μου πρόσφερε την φρεσκάδα και την επιθυμητή οξύτητα. Έγιναν επίσης αρκετές δοκιμές με διαφορετικά ήδη τσαγιού αλλά κατέληξα στο Oolong Milky Tea για τον φρουτένιο χαρακτήρα και τη γαλακτική υφή που προσφέρει. 

Πού μπορούμε να δοκιμάσουμε το Adapt; 

Το Adapt θα σερβίρεται στα δυο καταστήματα της Samba Coffee Roasters, στην Πανόρμου και στο Κολωνάκι, αποκλειστικά για τον μήνα Απρίλιο.

Επόμενα σχέδια; 

Τέλος Απριλίου φεύγουμε για Κολομβία, όπου σκοπός του ταξιδιού είναι να επισκεφτούμε ξανά τις φάρμες της Café Granja La Esperanza. Εκεί, θα δοκιμάσουμε τις νέες σοδειές των καφέδων και θα μελετήσουμε διαφορετικές πειραματικές επεξεργασίες. Πιο συγκεκριμένα,  θα επικεντρωθούμε στην επεξεργασία της ποικιλίας-υβριδίου CGLE-17. Ο καφές που θα επιλεχθεί θα χρησιμοποιηθεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα WBC το οποίο θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο στη Μελβούρνη. Είμαι ενθουσιασμένος.

Δοκίμασε το Adapt Signature Drink στα παρακάτω καταστήματα:
Samba Coffee Roasters The Shop, Κολωνάκι: Σόλωνος 36, Αθήνα, 106 73
Samba Coffee Roasters Crossroads, Πανόρμου: Λασκαρίδου 7, Αμπελόκηποι, 115 24
Το «ημερολόγιο» του ταξιδιού αυτού θα είναι διαθέσιμο στους λάτρεις του καφέ, οι οποίοι θα μπορούν να ακολουθήσουν την καθημερινή του πορεία μέσα από τα social media Samba Coffee Roasters.
Website: https://www.sambacafe.gr/
Instagram: https://www.instagram.com/nikosantzaras/
Instagram: https://www.instagram.com/sambacoffeeroasters/
Facebook: https://www.facebook.com/sambacafegr/
POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA