Categories: GADGETSFeatured

Ο δεκάλογος του tech-savvy εκδρομέα: χρήσιμες συμβουλές πριν τις διακοπές

Μπορεί η κατάσταση φέτος να είναι αρκετά διαφορετική στη χώρα μας συγκριτικά με τα προηγούμενα καλοκαίρια καθώς η αβεβαιότητα έχει εγκατασταθεί για τα καλά στις ζωές μας, ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει ορισμένους να προγραμματίζουν από τώρα τις διακοπές τους –έστω κι αν δεν είναι σίγουροι σε τι νόμισμα θα εξοφλήσουν το δωμάτιο. Θετική σκέψη πάνω απ’ όλα! Οι διακοπές, είτε μεγάλες, είτε μικρές, στο εξωτερικό ή το εσωτερικό, απαιτούν πάνω απ’ όλα προετοιμασία σε κάθε επίπεδο: με δεδομένο δε πως τα διάφορα gadgets και οι ηλεκτρονικές συσκευές έχουν μπει για τα καλά στις ζωές μας, είναι απαραίτητο να φροντίσουμε να περάσουν κι αυτά, όπως κι εμείς, καλά. Δεν έχει σημασία το αν θα τα πάρουμε μαζί μας ή θα τα αφήσουμε πίσω: ό,τι κι αν κάνουμε χρειάζεται προετοιμασία.

Ετοιμάσαμε για σας ένα checklist με συμβουλές τις οποίες καλό θα ήταν να ακολουθήσετε κατά γράμμα πριν την αναχώρησή σας. Είναι αρκετά πιο περιεκτικό και «to the point» σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, οπότε αξίζει τον κόπο να το λάβετε υπόψιν σας. Θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και θα είστε βέβαιοι πως όταν με το καλό τελειώσουν οι διακοπές και επιστρέψετε πίσω στη βάση σας, όλα θα είναι όπως τα αφήσατε.

Για το σπίτι                                          

  • Αποσυνδέστε κάθε ηλεκτρονική συσκευή από πρίζες ή κλείστε τα τροφοδοτικά – πολύπριζα: κονσόλες, υπολογιστές, τηλεοράσεις, φορτιστές και λοιπά gadgets θα πρέπει να είναι εκτός δικτύου ρεύματος. Το καλοκαίρι παρατηρούνται συχνά αυξομειώσεις τάσης που είναι ικανές να τινάξουν κάθε λογής συσκευή στον αέρα!

  • Κλείστε το router σας. Δεν θα πάθει κανείς τίποτα αν το δίκτυό σας είναι off για μερικές μέρες. Εφόσον δεν χρειάζεται να έχετε απομακρυσμένη πρόσβαση σε αρχεία και δεδομένα, απενεργοποιήστε το modem – router ώστε να αποφύγετε ανεπιθύμητες επισκέψεις κατά την απουσία σας.

  • Κρύψτε ό,τι κρύβεται. Το σπίτι θα είναι μόνο και απροστάτευτο, οπότε αν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κρύψετε αποτελεσματικά, κάντε το: σε περίπτωση που συμβεί το απευκταίο, τουλάχιστον θα έχει αυξημένες πιθανότητες να σωθεί. Εννοείται πως δεν υπάρχει νόημα να γίνει κάτι τέτοιο με μεγάλες συσκευές (τηλεοράσεις). Αν δεν αντέχετε στη σκέψη πως θα αφήσετε κάτι πίσω μόνο του, συνεννοηθείτε με κάποιον φίλο ώστε να σας το κρατήσει εκείνος.

Μαζί σας

  • Μετρήστε προσεκτικά πόσες συσκευές παίρνετε μαζί σας και προσπαθήστε να θυμάστε τον αριθμό: επιλέξτε προσεκτικά ποιες θα είναι αυτές (φωτογραφική μηχανή, κάμερα, κινητό, tablet, laptop, handheld κονσόλα, TVtuner, USB stick – memory card, ακουστικά, powerbank) και βεβαιωθείτε ότι όντως θα σας χρειαστούν –κρίμα είναι να σας πιάνουν τσάμπα πολύτιμο χώρο.

  • Επιλέξτε φορτιστές για όλες σας τις συσκευές και δοκιμάστε τους πριν φύγετε ώστε να είστε σίγουροι ότι δουλεύουν. Αν ένας φορτιστής εξυπηρετεί περισσότερες από μία συσκευές, μη βασιστείτε αποκλειστικά πάνω του: η αναλογία φορτιστών – συσκευών θα πρέπει στη χειρότερη να είναι 1:2. Καθεμία απ’ αυτές χρειάζεται κάποιες ώρες για να φορτίσει, οπότε πρέπει να μπορείτε να το κάνετε παράλληλα, αν όχι για όλες, για τις περισσότερες. Α! Και σε καμία περίπτωση μην υποτιμήσετε την ευελιξία που θα σας προσφέρει ένα powerbank. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, ήρθε η ώρα.

  • Εξοπλίστε smartphones, mp3 players και tablets με αδιάβροχες θήκες. Το κακό μπορεί να γίνει εκεί που δεν το περιμένετε, ιδίως όταν μιλάμε για «μπλιμπλίκια» που όλοι παίρνουν στην παραλία. Δώστε κάτι παραπάνω και αποφύγετε τις τσιγκουνιές. Αν υπάρχουν συσκευές που δεν σας χρειάζονται στην παραλία, τότε μην τις πάρετε: ούτε ο ήλιος, ούτε το αλάτι τους κάνουν καλό. Βρείτε ένα μέρος δροσερό και ασφαλές και αφήστε τες εκεί.

  • Προμηθευτείτε επαρκείς κάρτες μνήμης ή USB sticks ικανά να εξυπηρετήσουν περισσότερους από έναν τύπους συσκευών. Θα τραβήξετε περισσότερες του κανονικού φωτογραφίες και βίντεο, οπότε μοιραία θα χρειαστείτε και περισσότερο χώρο. Τι θα κάνετε αν γεμίσει η κάρτα που ήδη έχετε ή η εσωτερική μνήμη της συσκευής σας; Προνοήστε λοιπόν.

  • Βεβαιωθείτε πως τα δεδομένα που προβλέπει το πρόγραμμά σας είναι αρκετά για την περίοδο των διακοπών. Θα χρειαστείτε ενδεχομένως τους χάρτες και πολύ πιθανόν και ένα Foursquare – TripAdvisor και θα έχετε τόσο ελεύθερο χρόνο που θα κάνετε τα social media να «γονατίσουν». Γενικότερα η κατανάλωσή σας θα είναι αυξημένη και δεν θέλετε να συμβεί το ίδιο και με τον λογαριασμό σας. Με τίποτα.

  • Αν πάρετε μαζί laptop μεγάλης αξίας ή άλλη τέτοια συσκευή που δεν θα έχετε μονίμως μαζί σας, εξετάστε μια λύση τύπου Chipolo ή FindmyPhone. Ακόμα κι αν κάποιος σας… ξαλαφρώσει, θα έχετε αυξημένες πιθανότητες να τον βρείτε, μιας που δεν θα μπορεί να έχει πάει μακριά. Αν είστε σε νησί δε, όλα είναι με το μέρος σας!

  • Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε in-ear ακουστικά, αυτά δηλαδή που «σφηνώνουν» μέσα στο αφτί, πάρτε μαζί και έξτρα ελαστικά καλύμματα. Τα άτιμα χάνονται εκεί που δεν το περιμένει κανείς και αν την πατήσετε έτσι, θα ξενερώσετε για το υπόλοιπο των διακοπών σας. Ακόμα κι αν δεν έχετε άλλα στο μέγεθός σας – σημειώστε όταν αρθεί το capital control να αγοράσετε μια ντουζίνα απ’ το eBay -, πάρτε μεγαλύτερα ή μικρότερα: απ’ το ολότελα…

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος