Το Noodio fm αλλάζει τον τρόπο που ακούμε μουσική

Το Noodio fm δεν είναι απλά ένα ραδιόφωνο. Ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα στον τρόπο που ακούμε μουσική. Στόχος του είναι να συνεισφέρει στη μουσική σκηνή δίνοντας τη δύναμη στους ίδιους τους ακροατές να ακούσουν δωρεάν, να ψηφίσουν και να αναδείξουν τα καλύτερα συγκροτήματα και τους μουσικούς της χώρας μας. Με λίγα λόγια μπαίνεις, ακούς αγαπημένους σου μουσικούς, μαθαίνεις και καινούργιους αλλά ψηφίζεις και ό,τι σε ενθουσίασε. Το Noodio θέλει να συνδέσει τις μπάντες της χώρας μας με το εγχώριο κοινό και βασίζεται στην πεποίθηση ότι υπάρχουν πραγματικά καταπληκτικοί μουσικοί και συγκροτήματα στην Ελλάδα. Και όπως και να το κάνουμε, σε αγγίζει διαφορετικά όταν ανακαλύπτεις ότι μία πραγματικά εξαιρετική μπάντα ζει δίπλα σου.

Με ποια αφορμή ξεκίνησε το Νoodio; Ξεκίνησε ως η διπλωματική εργασία των φοιτητών Χριστόφορου Βαρακλιώτη, Χριστόφορου Δημητριάδη και Αργύρη Στεργίου, στο τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπό την επίβλεψη του Νικόλαου Νανά. Περισσότερο από τρία χρόνια μετά η ιδρυτική ομάδα αλλά και εξωτερικοί συνεργάτες συνεχίζουν την προσπάθειά τους. Το Noodio βασίζεται σε πολύ καλή γνώση του παγκόσμιου ιστού, του αντίκτυπου που αυτός έχει στη μουσική βιομηχανία, αλλά και των αλγορίθμων ψηφοφοριών και πληροφοριακών συστάσεων που χρησιμοποιούνται για να αναδείξουν και να προβάλουν τις πιο σημαντικές πληροφορίες στα πλαίσια μίας κοινότητας χρηστών. Χρειάστηκαν ωστόσο τρία χρόνια για να ωριμάσει η ιδέα, ο σχεδιασμός και οι τεχνολογίες που συνθέτουν το Noodio.fm

Τι προσφέρει στο κοινό και στους καλλιτέχνες; Το Noodio δίνει την δυνατότητα στους ακροατές του να ακούσουν καλή μουσική που οι ίδιοι αναδεικνύουν. Τους δίνει επίσης την δυνατότητα να πλοηγηθούν στην ελληνική μουσική σκηνή, να ανακαλύψουν και να μάθουν για συγκροτήματα που πραγματικά αξίζουν. Στους μουσικούς προσφέρει ένα νέο κανάλι για να ακουστούν αλλά και να “αξιολογηθούν” αξιοκρατικά. Τους προσφέρει επίσης μία πλατφόρμα για να εντοπίσουν το κοινό τους και να το προσεγγίσουν παίζοντας ζωντανά. Επίσης μέσω του Noodio προωθούνται και οι συναυλίες των εγγεγραμμένων μουσικών.

Πώς λειτουργεί το Noodio; Στην παραπάνω εικόνα φαίνεται screenshot της κατηγορίας Funk του Noodio. Στο επάνω μέρος της οθόνης υπάρχει ο player της εφαρμογής, όπου ο ακροατής μπορεί να επιλέξει σταθμό (μουσικό είδος), να μάθει περισσότερες πληροφορίες για τον καλλιτέχνη ή την μπάντα που ακούει και φυσικά να ψηφίσει εάν του αρέσει ένα μουσικό κομμάτι. Ακολουθούν οι καλλιτέχνες της κατηγορίας ιεραρχημένοι με βάση την δημοτικότητά τους, όπως αυτή προκύπτει από το σύστημα ψηφοφορίας του Noodio. Κάνοντας κλικ πάνω σε μία μπάντα, ο ακροατής οδηγείται στην προσωπική της σελίδα (ένα παράδειγμα φαίνεται στη φωτογραφία που ακολουθεί), όπου μπορεί να δει συγκεντρωτικά τις πρόσφατες ενημερώσεις της στα social media (ειδήσεις, φωτογραφίες, video) και φυσικά να ακούσει την μουσική της. Το Noodio είναι ανοιχτό και δωρεάν για όλα τα ελληνικά συγκροτήματα κάθε μουσικού είδους, αν και απευθύνεται κυρίως στην ανεξάρτητη μουσική σκηνή.

Πώς κάνει εγγραφή μια μπάντα στο Noodio; Η εγγραφή μίας μπάντας γίνεται πολύ εύκολα μέσω της σελίδας της στο Facebook με ένα μόνο κλικ και συγκεκριμένα πρέπει να γίνει από τον προσωπικό λογαριασμό του administrator της σελίδας της μπάντας. Το Noodio δημιουργεί αυτόματα την προσωπική σελίδα (προφίλ) της μπάντας και την επικαιροποιεί με ειδήσεις, φωτογραφίες και video που συλλέγει αυτόματα από τα κοινωνικά δίκτυα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει η μπάντα από την μεριά της είναι να ανεβάσει τα καλύτερα κομμάτια της, για να συμπεριληφθούν στα playlists του Noodio.Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα -αν το επιθυμεί o καλλιτέχνης- να ανεβάσει τα κομμάτια του με άδεια Creative Commons ώστε να διαμοιράζονται δωρεάν στο διαδίκτυο.

Από πού προέρχεται το όνομα “Noodio”; Είναι το αποτέλεσμα της σύνθεσης των λέξεων “Νους” και “Radio”. Το Noodio μαθαίνει τις συλλογικές προτιμήσεις των ακροατών του και προσαρμόζει αναλόγως και συνεχώς τόσο το τι ακούνε όσο το τι βλέπουν οι επισκέπτες του.

Tι σημαίνει ότι το Noodio “μαθαίνει” τις προτιμήσεις των ακροατών του; Στον πυρήνα του Noodio κρύβεται ένας καινοτόμος αλγόριθμος ψηφοφορίας, που υλοποιήθηκε από μας ο οποίος κατανέμει τις ψήφους των ακροατών στα μουσικά κομμάτια υπό την μορφή credit για τους καλλιτέχνες. Με βάση το credit των κομματιών και κατ’ επέκταση των καλλιτεχνών καθορίζεται η σύνθεση των playlists του Noodio και αναδεικνύονται οι καλύτερες μπάντες ανά μουσικό είδος, τόσο γενικά, όσο και περιοδικά. Έτσι, το Noodio προσφέρει έναν πλήρως δημοκρατικό και αξιοκρατικό τρόπο στην ίδια την κοινότητα των ακροατών για να αναδείξει τις καλύτερες ελληνικές μπάντες. Επιπλέον, συνδέει τους καλλιτέχνες με τους fans σε κάθε πόλη της Ελλάδος, ώστε να ξέρουν πού είναι πιο δημοφιλείς και να οργανώσουν ή να προωθήσουν καταλλήλως τις επόμενες ζωντανές εμφανίσεις τους.

Πώς διαφέρει από άλλα μουσικά sites και υπηρεσίες music streaming όπως το Spotify; Το Νoodio δεν είναι παγκοσμιοποιημένο αλλά τοπικό εσκεμμένα και αυτό το διαφοροποιεί σημαντικά σε σχέση με τα περισσότερα μουσικά sites και υπηρεσίες. Μπορεί μέσω του Noodio οι καλλιτέχνες να μην εκτίθενται (ακόμη) στο παγκόσμιο κοινό, αλλά δεν συναγωνίζονται και με τις αναρίθμητες μπάντες σε όλο τον κόσμο και τα μεγάλα ονόματα που προσελκύουν την πληθώρα των ακροατών και των εσόδων. Χρησιμοποιεί εσκεμμένα έναν αλγόριθμό ψηφοφορίας και όχι εξατομικευμένων συστάσεων για να συνδέσει τους μουσικούς με το εγχώριο κοινό με τρόπο δημοκρατικό και αξιοκρατικό. Στόχος του είναι να βοηθήσει τελικά την συνεύρεση των συγκροτημάτων και των fans τους στα πλαίσια μίας συναυλίας.

Πώς σκοπεύετε να έχετε έσοδα; Προς το παρόν το Noodio είναι δωρεάν για όλους, ακροατές και καλλιτέχνες. Φυσικά θα πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε σύντομα έσοδα για ευνόητους λόγους και δεδομένης της έλλειψης χρηματοδότησης, ειδικά για τα startups της περιφέρειας. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα προσθήκης διαφημίσεων τόσο στα πλαίσια της ραδιοφωνικής μετάδοσης, όσο και στα πλαίσια της ίδιας της εφαρμογής (όπως κάνει και το Spotify). Οι διαφημίσεις ωστόσο αυτές θα είναι τοπικές και θα στοχεύουν ως επί το πλείστον στο μουσικό μας κοινό. Μας ενδιαφέρει περισσότερο να συνεισφέρουμε στη προώθηση και αν είναι δυνατόν να εμπλακούμε και στη διοργάνωση των ζωντανών εμφανίσεων των καλλιτεχνών του Noodio.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; Είμαστε ακόμη στην αρχή. Θα πρέπει πρώτα από όλα να μάθουμε από τα σχόλια των πρώτων ακροατών και των συγκροτημάτων μας. Ήδη έχουμε πολλές προσθήκες στα σκαριά. Θέλουμε πραγματικά να δημιουργήσουμε ένα νέο hub για την ανεξάρτητη μουσική σκηνή και να δώσουμε την ευκαιρία στους πραγματικά αξιόλογους μουσικούς και τις φανταστικές μπάντες της χώρας μας να έρθουν σε επαφή με το κοινό τους.

Η ομάδα του Νoodio μας προμήθευσε με 100 προσκλήσεις για πρόσβαση στην private beta έκδοση της εφαρμογής. Οι 100 πρώτοι που θα κάνουν κλικ στο παρακάτω link θα έχουν την ευκαιρία να είναι από τους πρώτους λίγους εκλεκτούς ακροατές του Noodio.fm!

Στεφανία Τσουμάνη

Share
Published by
Στεφανία Τσουμάνη