Η Nevin Aladağ και η εφήμερη διάσταση των ελληνοτουρκικών συνόρων

Από τις 20 Ιουλίου έχει ανοίξει για το κοινό η έκθεση της Τουρκάλας εικαστικού Nevin Aladağ στο Art Space Pythagorion με τίτλο Borderline ενώ τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 4 Αυγούστου.

Η Aladağ, που έχει μεγαλώσει στη Γερμανία, διαπραγματεύεται τακτικά την έννοια του συνόρου και η επιλογή της Σάμου, ενός νησιού του Αιγαίου πελάγους, αντέχει πολλαπλές αναγνώσεις. Γι αυτό ακριβώς τον λόγο το ίδρυμα Schwarz και η καλλιτεχνική του διευθύντρια δρ. Andrea Lukas πρότεινε στην καλλιτέχνιδα να σχεδιάσει μια έκθεση ειδικά για τον συγκεκριμένο χώρο. Άλλωστε το ίδρυμα Schwarz έχει ως στόχο κάθε χρόνο το πρόγραμμά του να έχει άμεσες αναφορές στην τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα και στο πώς αντιλαμβάνονται οι σύγχρονοι καλλιτέχνες την κοινωνική και πολιτική επικαιρότητα.

Ο ίδιος ο χώρος του Art Space με θέα στην τουρκική στεριά βρίσκεται μόλις μερικά εκατοντάδες μέτρα μακριά από τις ακτές της Σάμου. Και είναι αυτά τα νερά που προσπαθούν, σχεδόν, καθημερινά να διαπλεύσουν μετανάστες από τις ασιατικές χώρες, μετανάστες που στην προσπάθεια τους να βρεθούν σε ένα πιο φιλόξενο, όπως θεωρούν, τόπο έχουν χάσει ακόμη και τη ζωή τους. Τα πρόσφατα περιστατικά με τους ανθρώπους που πνίγηκαν καθώς περνούσαν τα σύνορα έχουν κάνει επιτακτική την ανάγκη να στραφούν προς τα εκεί τα βλέμματα όλων, συμπεριλαμβανομένων και των καλλιτεχνών.

Παράλληλα με τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης, που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 4 Αυγούστου, οργανώνεται σειρά παράλληλων ομιλιών που θα διαρκέσουν έως τις 6 Αυγούστου. Προσκεκλημένοι διεθνείς επιμελητές, θεωρητικοί, καθηγητές και συγγραφείς θα συνδιαλεχτούν σχετικά με τις έννοιες της ευρωπαϊκής ταυτότητας, της μετανάστευσης, των συνόρων και των παραβιάσεών των, καθώς και τον σημαίνοντα ρόλο της σύγχρονης τέχνης σε αυτό το πλαίσιο.

Το κεντρικό έργο της έκθεσης, που ονομάζεται επίσης Borderline, έχει κατασκευαστεί στο Πυθαγόρειο. Πρόκειται για ένα βίντεο που παρακολουθεί τον πλου ενός καραβιού κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων. Οι αφροί που σχηματίζονται από τα απόνερα του πλοίου τραβούν μια λευκή συνοριακή γραμμή που όμως γρήγορα χάνεται μέσα στα κύματα δίνοντας έτσι στην έννοια του συνόρου μια εφήμερη διάσταση.

-Nevin Aladağ – Borderline, Art Space Pythagorion” (πρώην Ξενοδοχείο Πυθαγόρας), Πυθαγόρειο, Σάμος. Ως τις 10 Οκτωβρίου.

-Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις 4/8. Στις 6/8 θα γίνει δημόσια συζήτηση πάνω στις έννοιες της ευρωπαϊκής ταυτότητας, της μετανάστευσης, των συνόρων και των παραβιάσεών τους, καθώς και για το ρόλο της σύγχρονης τέχνης σε αυτό το πλαίσιο. Συμμετέχουν ξένοι καθηγητές και επιμελητές (Ahyan Aktar, Chus Martinez, Ingo Niermann, Basak Doga Temur, Adnan Yildiz ) σε συντονισμό της επιμελήτριας της έκθεσης Μαρίνας Φωκίδη.

Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Λίνα Ρόκου