Categories: SPONSORED

Γίνεται να φτιάξουμε ένα ποδήλατο από κάψουλες Nespresso που θα ναι και έργο τέχνης μαζί;

Τί λείπει από την Αθήνα, μια πόλη που τα έχει όλα; Τα ποδήλατα και πόσω μάλλον τα όμορφα ποδήλατα. Ήρθε ο καιρός να τα αποκτήσει και αυτά με την βοήθεια της NESPRESSO και της Velo Lab, ελληνικής εταιρείας αναδιπλούμενων ποδηλάτων.

Οι δυο εταιρείες σε συνεργασία με τον εικαστικό Φίλιππο Θεοδωρίδη αποφάσισαν να φτιάξουν τρία ποδήλατα αλουμινίου αλλιώτικα από τα άλλα.

Με κεντρικό θέμα το «Nespresso και Ανακύκλωση», ζήτησαν από τους υπαλλήλους της εταιρείας να μοιραστούν, μέσω βίντεο, με τον καλλιτέχνη τί έρχεται στο μυαλό τους όταν σκέφτονται αυτές τις δυο έννοιες. Αφού ο Φίλιππος Θεοδωρίδης, είδε όλα τα βίντεο, ζωγράφισε τρία ξεχωριστά σχέδια στους σκελετούς των ποδηλάτων.

Έτσι, ένας τυχερός από όσους δώρισαν για ανακύκλωση τις ήδη χρησιμοποιημένες κάψουλες στις boutique της Nespresso κέρδισε ένα από τα τρία ποδήλατα. Τα άλλα 2 ποδήλατα θα βρίσκονται στην boutique της Κηφισιάς ώστε να εξυπηρετούνται τα μέλη του Nespresso Club.

Περίμενες ποτέ ότι θα ζωγραφίσεις ένα ποδήλατο το οποίο θα κουβαλάει το έργο σου στους δρόμους; Αγαπώντας πολύ την Αθήνα, η σκέψη ότι ένα έργο μου θα γίνει κομμάτι των δρόμων της με εξίταρε από την αρχή. Εμπνέομαι καθημερινά από τα στοιχεία της πόλης, ακόμα και από τα άσχημα και όπως η πόλη αποτελεί κομμάτι των έργων μου, τώρα η Nespresso μου έδωσε την ευκαιρία να αποτελώ κι εγώ κομμάτι δικό της.

Θα σου άρεσε να το κάνεις για επάγγελμα; «Ζωγράφος Ποδηλάτων». Σαν ταινία ακούγεται.  Σίγουρα θα ήταν μία ενδιαφέρουσα προοπτική, καθώς κάτι που λείπει από πολλά σημεία της Αθήνας είναι τα χρώματα. Το ποδήλατο, ως κινούμενος καμβάς, δίνει ζωή στα σημεία από όπου περνάει. Ακόμα και μέσα από την αντίθεσή του με την άσφαλτο ή με ένα πιο «βρώμικο» περιβάλλον, δημιουργείται ένα πολύ ενδιαφέρον κράμα. Η ομορφιά πολλές φορές κρύβεται στις αντιθέσεις και όχι στην αρμονία. Έτσι, η ζωγραφιά πάνω σε ποδήλατα είναι μία πολύ καλή ιδέα, ειδικά για μία πόλη ως επί το πλείστον γκρι.

Περιέγραψε μας λίγο τις ιδέες που είχες; Και πώς αυτές αποτυπώθηκαν; Η διαδικασία ήταν μοναδική, καθώς αρχικά ήρθα σε επαφή με τους εργαζόμενους της Nespresso, οι οποίοι μου παρουσίασαν αναλυτικά τις αξίες που πρεσβεύει το brand, τι σημαίνει για εκείνους, με ποιες εικόνες θα το περιέγραφαν και τι σκέφτονται εκείνοι για το πρόγραμμα ανακύκλωσης της εταιρείας.

Μου μίλησαν για ζωντανά χρώματα, για τη μεταμόρφωση και αποδόμηση της κάψουλας μέσα στα διαφορετικά στάδια που περνάει, για το ανθρώπινο στοιχείο που είναι παρόν σε αυτό το ταξίδι. Βασικό στοιχείο που βγήκε από τη συζήτηση ήταν αυτό της φύσης, πως ο καφές προέρχεται από τη φύση και τελικά μέσα από το πρόγραμμα ανακύκλωσης επιστρέφει πίσω σε αυτή.

Έτσι, στη συνέχεια, εμπνεύστηκα τρία μοναδικά σχέδια, με πρωταγωνιστή το αέναο ταξίδι του καφέ και κυρίαρχα τα στοιχεία των ζωηρών χρωμάτων, της κάψουλας Nespresso, των κόκκων καφέ και της φύσης.

Η εταιρεία με εμπιστεύτηκε απόλυτα, δίνοντάς μου μία μόνο κατεύθυνση: να εκμεταλλευτώ όσα μου είπαν οι εργαζόμενοι της Nespresso και να αναδείξω αυτό που έχουν εκείνοι στο μυαλό τους. Στη συνέχεια, ζωγράφισα στο χέρι τα σχέδια στον σκελετό του ποδηλάτου που λειτουργεί σαν καμβάς λόγω της μεγάλης επιφάνειάς του. Η ζωγραφιά στο χέρι θεωρώ πως ενισχύει τη μοναδικότητα του κάθε ποδηλάτου.

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετώπισες; Ποια είναι η διαφορά σε σχέση μ’ έναν τετράγωνο καμβά; Επειδή μιλάμε για ζωγραφική πάνω σε σκελετό ποδηλάτου και όχι σε χαρτί, κάθε απόφαση, κάθε πινελιά, κάθε γραμμή ήταν αμετάκλητα – δεν έχεις τη δυνατότητα να σβήσεις κάποιο στοιχείο. Ακόμα, ο σκελετός του ποδηλάτου έχει πολύ μικρότερη επιφάνεια από έναν καμβά. Έτσι, οι ιδέες σου πρέπει να συμπυκνωθούν σε μικρότερη κλίμακα και να σκεφτείς δύο και τρεις φορές για τα στοιχεία που θα ενσωματώσεις στο σχέδιό σου.

Είχες σκεφτεί όμως ότι μια μέρα θα ζωγράφιζες την κάψουλα από τον Nespresso που πίνεις; Είμαι χρόνια μέλος του NespressoClub και λάτρης του καφέ Nespresso, αλλά σίγουρα δεν είχα σκεφτεί την προοπτική αυτή. Κατά τη διάρκεια του project, οι κάψουλες που καταναλώνω καθημερινά έλαβαν άλλη διάσταση, έγιναν αντικείμενα έργου νεκρής φύσης. Έτσι, μελέτησα το σχήμα και τα χρώματά τους προσεκτικά και έψαξα τρόπους να τους δώσω ζωή μέσα από το έργο μου.

Στέλλα Σαρρή

Share
Published by
Στέλλα Σαρρή