Categories: ΜΟΔΑ

Τα Nefelia είναι κοσμήματα που είναι αδύνατο να μην ξεχωρίσουν

Μετά τα πρώτα κοσμήματα της από πλαστικό, η αρχιτέκτονας και σχεδιάστρια Νεφέλη Παπαναγιώτου ανακάλυψε τις δυνατότητες που έχει ως υλικό το plexiglass. Ερωτεύτηκε την ακρίβεια που κόβεται από το laser, την ποικιλία χρωμάτων του, τη διαφάνειά του.

Σχεδιάζει όλα της κοσμήματα σε αρχιτεκτονικά προγράμματα που χρησιμοποιεί, τα κοσμήματα της κόβονται στο εργαστήριο, και έπειτα συναρμολογούνται, ανάλογα το σχέδιο. «Η ενασχόληση μου με το αξεσουάρ δεν προέκυψε από μελέτη με το αντικείμενο αλλά από την αγάπη μου για δημιουργία, οπότε ουδέποτε αντέγραψα ή δανείστηκα τεχνικές και σχέδια. Μου άρεσε να δουλεύω σε στρώσεις το υλικό ώστε να ζωντανεύουν, να αλλάζουν και να συνδυάζονται χρώματα». Όλα τα παραπάνω οδήγησαν τη διαδικασία σχεδιασμού και το brand της σε ένα μοναδικό και χαρακτηριστικό αποτέλεσμα που διατηρεί από την πρώτη εμφάνιση μέχρι και σήμερα.

Τα κοσμήματα Nefelia εμφανίστηκαν το 2013. «Την εποχή εκείνη είχα τελειώσει ένα opencourse πάνω στο σχέδιο μόδας, ενώ παράλληλα είχα ολοκληρώσει τη κατασκευή του studio μου στην οδό Βίτωνος στο Γκάζι. Η επαφή μου με τη μόδα αλλά και με βιομηχανικά υλικά, με οδήγησε να αρχίσω να κατασκευάζω γυναικεία μπούστα από πλαστικά linoleum δάπεδα, συναρμολογώντας τα με βίδες και παξιμάδια, κομμάτια που η Τάμτα και  επέλεξε πρώτη για τις εμφανίσεις της. Και μία μέρα, τελείως τυχαία, το μπούστο έγινε ένα αξεσουάρ και το αξεσουάρ η πρώτη μου συλλογή κοσμημάτων. Ήταν η πρώτη φορά στην επαγγελματική μου ζωή που ασχολήθηκα με δημιουργία και κατασκευή σε μικρή κλίμακα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γεωμετρία αλλά και η αυθαιρεσία στην αρχιτεκτονική, τα ταξίδια, οι αναμνήσεις της την εμπνέουν. Η τελευταία της συλλογή ονομάζεται «Πλατωνική αναρχία». Εμπνευσμένη από τον μύθο του πλατωνικού σπηλαίου, η συλλογή αυτή σηματοδοτεί τη διαδρομή της σχεδιάστριας προς μια εκφραστική ελευθερία,  χωρίς πλαίσιο, τάξη, σύμβαση. «Είναι μια συλλογή ασύμμετρη, που δεν ακολουθεί κανόνες, μόνο σέβεται την κλίμακα της ανθρώπινης ανατομίας. Είναι η πρώτη φορά που κατασκεύασα κοσμήματα από εναπομείναντα κομμάτια plexiglass που είχα στο εργαστήριο μου, χωρίς σχέδιο». 

Η Νεφέλη Παπαναγιώτου δεν ακολουθεί κανόνες, μόδα, trends, γι’ αυτό και τα κοσμήματα της ξεχωρίζουν. «Αναγνωρίζω φυσικά την εμπορική και πλέον σημαντική διάσταση της επιχείρησης γι’αυτό και θα βρείτε στις συλλογές μου κοσμήματα χαρακτηριστικά, όπως τα μάτια, τα οποία έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα και αποτελούν και την εμπορική δύναμη της Νefelia».

Όπως εξηγεί, θαυμάζω brands και ανθρώπους της μόδας με ανατρεπτικό γούστο. «Επαναστατικά “μοντέλα” , την Elsa Chiaparelli, από την Coco Chanel έως τη Vivienne Westwood, παραδείγματα μοναδικά ένα προς ένα, το καθένα για την εποχή του. Σήμερα που όλα υποκλίνονται στο βωμό της τεχνολογικής ταχύτητας, των αναλώσιμων προτύπων και trends, θέλω να ελπίζω ότι διατηρώ μια ισορροπία και το προϊόν μου παραμένει τόσο φρέσκο όσο και διαχρονικό».

Η σχεδιάστρια θέλει να βλέπει τα κοσμήματά της μπλεγμένα σε ένα στυλ με ακόμη περισσότερα patterns και prints «να αναδεικνύουν ένα απλό φόρεμα, να λαμπυρίζουν σε clubs, και εν τέλει να απογειώνονται από όλους αυτούς τους φανταστικούς ανθρώπους ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας που αγαπούν και θα αγαπήσουν τις δημιουργίες Νefelia».  

Τη συλλογή «Πλατωνική αναρχία» θα τη βρείτε αποκλειστικά στη γκαλερί Eleni Marneri και στο eshop μας www.nefeliaboutique.com. Περισσότερες πληροφορίες για το brand θα βρείτε στο Facebook και το Instagram. 

Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Ζωή Παρασίδη