Categories: GADGETS

Modz: το gadget που μετατρέπει τον διαβήτη σε παιχνίδι

Ο διαβήτης είναι μία μεταβολική ασθένεια που συναντάται συχνά στον δυτικό κόσμο. Μπορεί να έχει συνδεθεί με τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής, ωστόσο η κληρονομικότητα παίζει κι αυτή τον ρόλο της στην εμφάνιση μίας εκ των κυρίων αιτιών θανάτου παγκοσμίως. Στο Ηνωμένο Βασίλειο πάνω από 29.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (ο λεγόμενος και νεανικός διαβήτης) και το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα ποσοστά της ασθένειας και σε άλλες χώρες, ήταν αρκετά για να ωθήσουν τον Φιλανδό, Βέσα Κεμπάινεν και την ομάδα του, να δημιουργήσουν το Modz.

Τι είναι αυτό; Ο πρώτος «παιχνιδιάρικος» μετρητής γλυκόζης αίματος! Κάνει ό,τι και ‘κείνα τα «μουντά» μηχανάκια, ωστόσο είναι «ντυμένος» Angry Birds και μάλιστα με τη σφραγίδα της Rovio, της μαμάς-εταιρείας των «θυμωμένων πουλιών»! Θέλοντας να κάνουν τη ζωή των μικρών ασθενών του διαβήτη ευκολότερη, να τους γλιτώσουν από αρκετές στιγμές αμηχανίας στο σχολείο ή μαζί με φίλους, η Modz ανέπτυξε την ομώνυμη συσκευή που μολονότι επιτελεί έργο τεράστιας σημασίας, υιοθετεί έναν ανάλαφρο χαρακτήρα που αν μη τι άλλο έχει θετική επίδραση και στην ψυχολογία του παιδιού. Τα μενού της είναι εύκολα, ώστε να μη χρειάζεται η παρέμβαση «μεγάλου» για τη χρήση της, με τους ήρωες των Angry Birds να κάνουν την εμφάνισή τους και τις διάφορες ενδείξεις να ξεχωρίζουν χάρη στα διαφορετικά τους χρώματα.

Η συσκευή ενημερώνει τους γονείς σε πραγματικό χρόνο με γραπτά μηνύματα για τις μετρήσεις που παίρνει στα παιδιά τους, ενώ είναι σε θέση να ανεβάσει τα στοιχεία σε cloud υπηρεσία έτσι ώστε να διατηρείται και ιστορικό. Πρακτικά λοιπόν, με έναν σμπάρο, δυο τρυγόνια: και τα παιδιά μαθαίνουν από μικρή ηλικία να ζουν έχοντας πλήρη αντίληψη του διαβήτη, και η κοινωνική «στάμπα» που τους κολλούσε ο περίγυρός τους, σιγά-σιγά εξαλείφεται. Ναι, πράγματι, μέσα στον κυκεώνα «έξυπνων» συσκευών που διατείνονται πως μπορούν να αλλάξουν την καθημερινότητά μας, να και κάτι που χάρη στην Τεχνολογία και τη σύγχρονη ποπ κουλτούρα μπορεί να περηφανεύεται πώς πράγματι καλυτερεύει τις ζωές ανθρώπων που έχουν ανάγκη την ελπίδα και τη θετική ενέργεια και αύρα.

Μπορείτε να αγοράσετε το Modz από το επίσημο site του στην τιμή των 349€ καθώς επίσης και πρόσθετα ανταλλακτικά, αναλώσιμα, αξεσουάρ και υπηρεσίες. Πέραν αυτών όμως, η κάθε αγορά θα κάνει ένα παιδί να αισθανθεί πιο αποδεκτό, ένα «κλικ» πιο χαρούμενο. Και αυτό είναι κάτι που δεν τιμολογείται.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος