Categories: DESIGN

Μια κατοικία στην Αίγινα συγκεντρώνει μέσα της τη σύγχρονη μεσογειακή αισθητική

Ο χαρακτήρας του interior είναι ένας συγκερασμός απο στοιχεία σύγχρονων αισθητικών ρευμάτων της μεσογείου, μια σκηνή design που έχει δείξει αξιοσημείωτη πρόοδο τα τελευταία έτη. 

Επιλεγμένα έπιπλα και στοιχεία εξοπλισμού έγιναν εισαγωγή από ιταλικούς και ισπανικούς οίκους, ενώ πολλά από τα έπιπλα κατασκευάσθηκαν εξ’ αρχής από ντόπιους τεχνίτες οι οποίοι έδειξαν προθυμία, άμεση συνεργασία και αποτελεσματικότητα ώστε να δουλέψουν με καινούριες φόρμες και συνεχή ροή τεχνικών λεπτομερειών και σχεδίων που ετοιμάστηκαν από τους αρχιτέκτονες. Η συνεργασία και η ανάμειξη των παραπάνων στοιχείων οδήγησαν σε μια όμορφη κατοικία στην Αίγινα

Η κατοικία που κλήθηκε να διαμορφώσει το γραφείο VMarchitects είναι τμήμα ενός κτιριακού συγκροτήματος. Πρόκειται για διώροφη μονοκατοικία όπου οι αρχιτέκτονες έπρεπε να διαρρυθμίσουν κυρίως στο εσωτερικό της, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες μια νέας οικογένειας.

«Η στάθμη του ισογείου επανασχεδιάσθηκε εξ’αρχής ώστε να έχει τον χαρακτήρα μιας semi-loft κατοικίας, μετασχηματίζοντας ριζικά τους χώρους διημέρευσης (καθιστικό-τραπεζαρία-κουζίνα) οι οποίοι ενώθηκαν σε έναν ενιαίο χώρο, ελαχιστοποιώντας έτσι τους χώρους που συνήθως “χάνονται” σε διαδρόμους, χώλ κλπ. Το ιδιαίτερο περίγραμμα του κτηρίου βοήθησε ώστε οι χώροι να είναι διακριτοί χωρίς να παρεμβάλλονται δομικά στοιχεία», περιγράφουν οι αρχιτέκτονες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τις υφές επιλέχθηκαν ματ ή σατινέ επικαλύψεις ώστε να αποφεύγονται οι σκληρές ανακλάσεις που δημιουργούν «οπτικό θόρυβο» σε μια καθαρή σύνθεση.  Επιλέχθηκαν επίσης ανοιχτές αποχρώσεις στις επιφάνειες του σπιτιού οπου δόθηκε προσοχή ώστε χρωματικά η παλέττα να είναι ισορροπημένη ανάμεσα στις ψυχρές και θερμές αποχρώσεις. «Ο υπόλευκος χρωματισμός των τοίχων με μια ανεπαίσθητη προσθήκη μαύρου και μπλέ στο άσπρο, ώστε να πλησιάσουμε στην απόχρωση του “πάγου” όπως λέμε, παντρεύεται με τους θερμούς τόνους της κερωμένης δρυός ώστε να υπάρχει μια χρωματική αρμονία». 

Τέτοιου είδους ισορροπίες βοηθούν ώστε το εσωτερικό του σπιτιού να είναι ένας χώρος που δεν δημιουργεί οπτική ένταση. «Σκοπός μας ήταν η κατοικία αυτή να είναι ένας χώρος οπου μπορεί η οικογένεια να περνάει όλη τη μέρα ευχάριστα, και να απολαμβάνει το γαλήνιο φως της Αίγινας, που πλέον διαχέεται στο σπίτι ομοιόμορφα», εξηγούν οι VMarchitects.

Ακόμα και όταν έγινε η τοποθέτηση των επίπλων, η διαδικασία του σχεδιασμού συνεχίσθηκε με κατασκευή μικροστοιχείων που δίνουν μια ιδιαιτερότητα στο όλο στυλ και σκοπό έχουν να σπάνε τις εκάστοτε συμμετρίες και να προσθέτουν ένα «παιχνίδι» στην όλη σύνθεση. «Αυτό είναι και το μυστικό που ξεχωρίζει έναν λιτό χώρο από έναν απλό», κατά τους αρχιτέκτονες. «Για παράδειγμα οι κρεμάστρες στο έπιπλο της εισόδου σχεδιάστηκαν με αλγοριθμική μέθοδο, ώστε κάθε μία να είναι διαφορετική, ενώ όλες εξυπηρετούν την ίδια λειτουργία. Ύστερα έγινε επιλογή υλικού, επεξεργασία με CNC router, και παραδόθηκαν στον μαραγκό για να τις περάσει λάκα».  

Όλες οι λεπτομέρειες της κατοικίας, όπως αυτή η κρεμάστρα, μελετήθηκαν με μεγάλη προσοχή, με την ίδια προσοχή που δόθηκε στα δομικά στοιχεία, στις επιφάνειες, και το σύνολο. Οι VMarchitects φαίνεται να έχουν για μότο τους το “God is in the details”, όπως είχε πει ο Γερμανοαμερικανός αρχιτέκτονας Ludwig Mies van der Rohe

Η Μαργαρίτα Κουλικούρδη κι ο Βασίλης Χλωροκώστας γεννήθηκαν στην Αθήνα το 1986, και φοίτησαν μαζί στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ όπου και γνωρίστηκαν.  Συνέχισαν τις σπουδές τους στο Λονδίνο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ίδρυσαν το αρχιτεκτονικό γραφείο VMarchitects, που δραστηριοποιείται σε ιδιωτικές αναθέσεις αρχιτεκτονικών projects  μικρής και μεσαίας κλίμακας,  στην Αθήνα και στην Αίγινα με παράλληλη δραστηριότητα και στον τομέα της έρευνας στον ψηφιακό σχεδιασμό και την ψηφιακή τέχνη. 

Δουλειές τους έχουν εκτεθεί σε γκαλερί και events στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο,  στο Hong Kong, σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Αθήνα ενώ έχουν διακριθεί με βραβεία όπως το bronze Peter Cook prize 2012 κι άλλα. 

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο VMarchitects θα βρείτε εδώ.
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.