Το «Μάινα» είναι ένα πυργόσπιτο στην Έξω Νύφη, έναν εγκαταλειμμένο παραδοσιακό οικισμό στην ανατολική Μάνη, που σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις προδιαγραφές των διατηρημένων κτιρίων της περιοχής. Αυτό το τόσο ιδιαίτερο κτίριο προσέλκυσε το ενδιαφέρον του thegreekfoundation.com, που παρουσίασε με μια σειρά φωτογραφιών τους εκπληκτικούς εσωτερικούς και εξωτερικούς του χώρους.
Είναι γνωστό το πόσο όμορφη και ιδιαίτερη είναι η Μάνη, το φυσικό τοπίο που φιλοξενεί το «Μάινα». Η πολυτάραχη ιστορία της, η άγρια φυσική ομορφιά της, η χαρακτηριστική αρχιτεκτονική της συνθέτουν ένα σκηνικό που μένει για πάντα στο μυαλό του επισκέπτη.
Αλλά η Μάνη δεν είναι μόνο για τουρισμό. Αρκετοί είναι αυτοί, οι περισσότεροι από το εξωτερικό, που αποφασίζουν να την καταστήσουν το μόνιμο, ή έστω το καλοκαιρινό, καταφύγιο τους. Η Έξω Νύφη συγκεκριμένα είναι διάσημη για τους πέτρινους πύργους της και αποτέλεσε το σκηνικό της «Τρικυμίας», της ταινίας που σκηνοθέτησε ο Τζον Κασσαβέτης το 1982.
Το «Μάινα» δεσπόζει στην κορυφή ενός λόφου, θέση που του παρέχει απίστευτη θέα στους ελαιώνες και στο πέλαγος. Σχεδιάστηκε κατά τέτοιο τρόπο ώστε εμπνευσμένο από τους παραδοσιακούς πέτρινους πύργους να λειτουργεί ως μια σύγχρονη εξοχική κατοικία που αποπνέει το αρχέγονο πνεύμα της Μάνης.
Στη διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων χρησιμοποιήθηκε ένα διαφορετικό αρχιτεκτονικό «αλφαβητάρι» σε σχέση με αυτό του κτιρίου, ώστε να δημιουργήσει μια διαδραστική σχέση ανάμεσα στο φυσικό τοπίο και το ιστορικό του πλαίσιο και στη νέα χρήση του κτίσματος.
Το αρχικό κτίριο διατήρησε την μακρόστενη γραμμή του, στοιχείο και των υπόλοιπων πύργων της περιοχής, δημιουργώντας ένα πέτρινο «δάσος» που έρχεται σε ενδιαφέρουσα αντίθεση με τις οριζόντιες καμπύλες των λόφων. Υπάρχει μια νέα προσθήκη που κι αυτή στηρίζεται στην δυναμική κομψότητα του στενόμακρου όγκου διατηρώντας τις ίδιες κάθετες σχέσεις με το τοπίο.
Και τα τρία επίπεδα της κατοικίας αποτελούνται από έναν μεγάλο, ενιαίο χώρο ενώ τα παράθυρα εξασφαλίζουν φως και επιτρέπουν στο αεράκι να δροσίσει τα δωμάτια κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών. Η αγροικία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενιαία κατοικία ή να χωριστεί σε δύο εντελώς ανεξάρτητα και αυτόνομα μέρη, το Ανώι και το Κατώι, αφού κάθε επίπεδο έχει πρόσβαση στους εξωτερικούς χώρους.
Το κτίριο έλαβε τιμητική διάκριση στα «Βραβεία ΔΟΜΕΣ 2015» ως ένα από τα καλύτερα 13 αρχιτεκτονήματα της Ελλάδας την περίοδο 2000-2014.