Categories: DESIGN

Ένα διαμέρισμα του ’50 στο Κολωνάκι γεφυρώνει το σήμερα με το τότε με υπέροχο τρόπο

Στην πολυσύχναστη γειτονιά του Κολωνακίου, επί της οδού Υψηλάντου, βρίσκεται μια πολυκατοικία που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Κιτσίκη, στα τέλη της δεκαετίας του ’50.

60 χρόνια αργότερα, όταν  ζητήθηκε το αρχιτεκτονικό γραφείο Mado Samiou Architecture να αναλάβει την ανακαίνιση του διαμερίσματος και των 105 τετραγωνικών του μέτρων κύριος στόχος του σχεδιασμού ήταν ο συγκερασμός του παλιού με το νέο.

Οι επεμβάσεις που είχαν γίνει από προηγούμενους ιδιοκτήτες,  έφεραν την αρχιτεκτονική ομάδα αντιμέτωπη με μία κάτοψη που περιλάμβανε σκοτεινούς διαδρόμους, μικρά δωμάτια και μη λειτουργικούς αποθηκευτικούς χώρους. «Με σεβασμό στη διατήρηση του αρχικού διαχωρισμού των κοινόχρηστων από τους ιδιωτικούς χώρους, σκοπός μας ήταν να διαμορφωθούν πιο φωτεινοί χώροι, που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες ενός ζευγαριού», εξηγεί το αρχιτεκτονικό γραφείο που συνεργάστηκε με τη Μαριαδώρα Στρεβίνα και το Xenos Design στο συγκεκριμένο έργο. 

Η νέα διαρρύθμιση περιλαμβάνει ενιαία κουζίνα, τραπεζαρία και σαλόνι, ενώ η πρόσβαση στα υπνοδωμάτια και το λουτρό γίνεται μέσω ενός διαδρόμου που λειτουργεί ταυτόχρονα ως βεστιάριο.

«Εμπνευσμένος από στοιχεία της εποχής, ο χώρος ενημερώθηκε με σύγχρονες λεπτομέρειες. Διατηρήθηκαν και επισκευάστηκαν τα υφιστάμενα ξύλινα πατώματα. Όπου ήταν απαραίτητο, τοποθετήθηκαν χειροποίητα τσιμεντοπλακίδια, ως στοιχεία πλήρωσης του δαπέδου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν έχουν σαφείς αναφορές σε προηγούμενες δεκαετίες.« Η διαφοροποίηση της κουζίνας και του μπάνιου επισκεπτών από την τραπεζαρία και το καθιστικό επιτυγχάνεται με τον σχεδιασμό ενός ημιδιάτρητου μεταλλικού διαχωριστικού με υαλοπίνακα αρμέ. Η ίδια κατασκευαστική λογική χρησιμοποιείται για τον σχεδιασμό των εσωτερικών συρόμενων πορτών».

Τα έπιπλα, ο εξοπλισμός και οι διακοσμητικές λεπτομέρειες – στοιχεία της σύγχρονης τάσης – δημιουργούν μία αντίθεση με τον υφιστάμενο χώρο και γεφυρώνουν το σήμερα με το τότε.

Οι ψηλές οροφές, τα μεταλλικά στοιχεία, το ξύλο, οι τραχιές υφές, τα υλικά και η χρωματική παλέτα που επελέγη, λειτουργούν αντιθετικά αλλά και συμπληρωματικά. «Αποτέλεσμα, να επιτευχθεί η αναβίωση της αρχικής κομψότητας του χώρου, σε ένα διαμέρισμα που προσφέρει μία αίσθηση άνεσης και πολυτέλειας», καταλήγει η αρχιτεκτονική ομάδα. 

Με εργαλεία το φως, την υλικότητα, τις μορφές, τα χρώματα, τις υφές, την κλίμακα και κυρίως το «πνεύμα κάθε χώρου», το Mado Samiou Architecture αναπτύσσει μια σύγχρονη αρχιτεκτονική αφήγηση. Στη συνέχεια, ένας αρμονικός συνδυασμός παράδοσης, φύσης, τέχνης και σύγχρονων στοιχείων μεταφράζεται σε αρχιτεκτονικές δομές. Στα έργα του γραφείου, ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός συνδυάζεται με την εσωτερική διακόσμηση, προκειμένου να παραχθεί μία ολοκληρωμένη πρόταση.

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο θα βρείτε εδώ.  

Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.