Οι λάτρεις του PC gaming συχνά απορούν πώς οι φαν του «σπορ» στις κονσόλες καταφέρνουν και παίζουν παιχνίδια πρώτου προσώπου σε αυτές (τα λεγόμενα first-person shooter ή FPS) με ένα χειριστήριο, χωρίς ένα καλό ποντίκι ώστε να μπορούν να στοχεύσουν αποτελεσματικά. Δεν τους αδικούμε: όχι ότι το χειριστήριο ενός Xbox One ή το DualShock 4 του PS4 δεν είναι σε θέση να «υπηρετήσουν» πιστά τον σύγχρονο παίκτη, ο απαιτητικός ωστόσο γνωρίζει ότι τις επιδόσεις που θα του χαρίσουν ένας υπολογιστής και ένα αξιόπιστο ποντίκι, δεν θα τις βρει πουθενά αλλού κι αν στο πρώτο οι επιλογές είναι στην κυριολεξία άπειρες, ως προς το δεύτερο τα «κουκιά» είναι μετρημένα.
First things first: επιδόσεις
Η Logitech είναι μία εταιρεία με μακρά παράδοση στον gaming εξοπλισμό που ανέκαθεν εστίαζε στην ουσία και ουχί στον εντυπωσιασμό, φιλοσοφία που ενστερνίζεται πλήρως το G402, ένα ποντίκι που δεν θα σας τραβήξει την προσοχή με το design και τα χρώματά του (το πρώτο είναι σχετικά μονότονο χωρίς κάτι το χαρακτηριστικό, τα δεύτερα είναι ανύπαρκτα) αλλά με τις επιδόσεις και τη λειτουργικότητά του. Ενσωματώνει επεξεργαστή ARM στα 32 bit και αισθητήρα laser με ταχύτητα 500 ips (ίντσες το δευτερόλεπτο), στοιχείο που είναι πραγματικά εντυπωσιακό.
Για να καταλάβετε για τι μιλάμε, ουσιαστικά είναι η μέγιστη ταχύτητα που ο αισθητήρας μπορεί να αντιληφθεί την κίνηση του χρήστη με πάσα λεπτομέρεια και είθισται να φτάνει τις 150 ips στην καλύτερη περίπτωση. Ξαναδείτε λίγο τις επιδόσεις του G402 και θα καταλάβετε γιατί ξεκινάμε από εκεί… Η ευαισθησία του ποντικιού της Logitech αγγίζει τα 4.000 dpi ενώ η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων εντοπίζεται στο 1 ms, αριθμοί που επιτρέπουν στο G402 να «κονταροχτυπηθεί» με άλλα, πολύ ακριβότερα ποντίκια.
Design & πλήκτρα
Όπως προείπαμε το design του ποντικιού δεν διεκδικεί και βραβεία. Παρ’ όλα αυτά είναι «γεμάτο», δίνοντας έμφαση στις καμπύλες και επιτρέποντας ακόμα και σε μεγαλύτερες παλάμες να εφαρμόσουν επάνω του χωρίς προβλήματα. Τα πλήκτρα είναι τοποθετημένα όλα σε ιδανικές θέσεις. Πέραν των δύο κύριων (δεξί, αριστερό) και της ροδέλας κύλισης, υπάρχει το ζευγάρι «πίσω/μπροστά» το οποίο βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον αντίχειρα, προκειμένου να το πατάτε με τον καμπτήρα του (τη ράχη, το μέσον του δαχτύλου) συν ακόμα ένα, το λεγόμενο “sniper button” το οποίο θα το ενεργοποιείτε με την ακραία φάλαγγα του δαχτύλου σας (το «αποτύπωμα»). Τέλος, στα αριστερά του αριστερού κύριου κουμπιού συναντάμε το ζευγάρι πλήκτρων αυξομείωσης της ανάλυσης, σημείο που ενώ αρχικά ξενίζει, στην πορεία θα διαπιστώσετε ότι είναι απείρως καλύτερο και βολικότερο απ’ ότι κάτω από τη ροδέλα κύλισης (αποφεύγονται έτσι κατά λάθος πατήματα και καταστροφικές αλλαγές dpi).
Δεν θα χρειαστείτε παρά λίγα δευτερόλεπτα για να προσαρμόσετε το χέρι σας (μόνο το δεξί αφού το G402 είναι κατασκευασμένο μόνο για δεξιόχειρες) στη ματ επιφάνεια του ποντικιού και… αυτό ήταν όλο. Οι άκρες του φέρουν την απαραίτητη καμπυλότητα προκειμένου να μην προκαλούν φθορές στο mousepad ενώ παρά την plug & play λειτουργία του, αν θέλετε να κάνετε σοβαρή δουλειά με το gaming mouse της Logitech, σας προτείνουμε να κατεβάσετε το Gaming Software της εταιρείας ώστε να προγραμματίσετε πλήρως το ποντίκι και να ρυθμίσετε το προφίλ σας.
Δεν σας κρύβουμε ότι δυσκολευτήκαμε πολύ αναζητώντας ψεγάδια στο G402. Ως τέτοια θα μπορούσαμε, βλέπετε, να χαρακτηρίσουμε μόνο τη “basic/generic” εμφάνισή του και την απουσία πρόσθετων χαρακτηριστικών όπως π.χ. βαρίδια. Με δεδομένο το μέγεθος και τις διαστάσεις του ωστόσο (προσέξτε: ακόμα κι έτσι, το βάρος του είναι εξαιρετικά χαμηλό), οι έχοντας μικρότερες παλάμες, καλό θα ήταν να κάνουν πρώτα μια δοκιμή ώστε να βεβαιωθούν ότι το ποντίκι θα τους βολέψει. Εν τέλει πάντως, μιλάμε για μία εξαιρετική πρόταση από μια εταιρεία που κατέχει το αντικείμενο όσο λίγες: με τέλεια σχέση τιμής/απόδοσης, αποτελεί μια λύση με mid-range τιμή και high level επιδόσεις!