Categories: ΜΟΔΑ

Lefko: Το ελληνικό brand που αποδεικνύει πως το slow fashion μπορεί να είναι συναρπαστικό

Ο κόσμος μας μοιάζει πιο μεγάλος, αλλά και πιο μικρός από ποτέ. Μπορεί κάποιος να δουλεύει για μια αγγλική εταιρεία από το σαλόνι του στην Αθήνα, χωρίς αυτό να υποβαθμίζει καθόλου την ποιότητα της δουλειάς του. Αυτό το έχουν καταλάβει απόλυτα ο Μιχάλης Ιγνατιάδης και η σύζυγός του Joanne Low, οι οποίοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν το brand ρούχων Lefko, με έδρα τη Σιγκαπούρη, όπου διαμένουν, αλλά διάλεξαν την Αθήνα ως τόπο παραγωγής.

Λευκές λινές δημιουργίες, σε απλές και καθαρές γραμμές, τα ρούχα του Lefko δύσκολα παιρνούν απαρατήρητα, ενώ κουμπώνουν τέλεια στις ανάγκες της σύγχρονης καθημερινής ζωής. Είναι ανάλαφρα και από κορυφαίας ποιότητας λινό ύφασμα, που σημαίνει ότι θα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Διαχρονικά κομψά κομμάτια για τον σύγχρονο άνθρωπο και τις ανάγκες της ζωής του. Με μια γρήγορη ματιά στην συλλογή του Lefko παρατηρεί κανείς πως αποτελείται εξ ολοκλήρου από λευκά κομμάτια, γεγονός που σημαίνει πως μπορείτε να τα συνδυάσετε με ό, τι έχετε στην ντουλάπα σας.

Ο Μιχάλης Ιγνατιάδης μίλησε στην Popaganda για το πως γεννήθηκε το brand, αλλά και για την φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από αυτό.

Πότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά το brand σας και πως προέκυψε η ιδέα;  Έχετε ασχοληθεί με κάτι συναφές στο παρελθόν; Το 2018 αρχίσαμε την συνεργασία μας με το SOFFA, το οποιο αναλαμβάνει την παραγωγή μας. Το SOFFA είναι ένα εκπαιδευτικό παραγωγικό εργαστήρι μόδας στον Βοτανικό, που βοηθά στην εργασιακή ενσωμάτωση και ενδυνάμωση θυμάτων εμπορίας ανθρώπων αλλά και μεταναστών που αναζητούν άσυλο, ενώ παράλληλα στοχεύει στην αναγέννηση του περιβάλλοντος. Παρουσιάσαμε το πρώτο μας φόρεμα, στο Raise Your Voice Festival στην Τεχνόπολη. Για την δημιουργία του brand μας συνδυάσαμε την αγάπη της Joanne για την μόδα και οτιδήποτε δημιουργικό, έχοντας σπουδάσει industrial design και δουλεύοντας ως γραφίστρια, μαζί με το δικό μου πάθος μου για την βιωσιμότητα των εφοδιαστικών αλυσίδων και το minimal lifestyle. Επίσης τα τελευταία 10 χρόνια δούλευω στην Ασία ως σύμβουλός επιχειρήσεων με ειδίκευση στις εφοδιαστικές αλυσίδες και είχα την ευκαιρία να βοηθήσω εταιρείες στον στρατηγικό σχεδιασμό και την διαχείριση της βιωσιμοτητάς τους. Eκεί ανακάλυψα ότι ενώ οι εταιρείες τροφίμων πια δέχονται πιέσεις από τον καταναλωτή για περισσότερη διαφάνεια, αυτό δεν ισχύει για τον χώρο της μόδας.

Υπάρχει κάτι στην κατασκευή των προϊόντων σας που τα ξεχωρίζει; Πιστεύουμε στο minimal lifestyle και θέλουμε το Lefko να είναι ένα brand που να το αντιπροσωπεύει. Γι’ αυτό και όλα τα σχέδια μας είναι λιτά με απέριττες γραμμές. Επίσης όλα μας τα ρούχα είναι από λινό ύφασμα. Το λινό είναι διαχρονικό και κομψό, αέρινο και «δροσερό» και έχει τη δυνατότητα να απορροφά και να απελευθερώνει υγρασία. Επίσης είναι απο τα πιο βιώσιμα υφάσματα, επειδή δεν χρειάζεται καθόλου ύδρευση σε αντίθεση με το βαμβάκι. Αγοράζουμε μόνο ευρωπαϊκό λινό ύφασμα που είναι απο μια περιοχή μεταξύ Γαλλίας-Βελγίου-Ολλανδίας. Όλα μας τα ρούχα είναι λευκά. Το λευκό είναι το χρώμα που αντιπροσωπεύει τη διαφάνεια, την καθαρότητα, την ελπίδα. Είναι ένα χρώμα το οποίο ειναι κλασικό και διαχρονικό. Δεν χρησιμοποιούμε πλαστικά φερμουάρ, αλλά μόνο βιώσιμα κουμπιά. Το υλικό προέρχεται  από έναν καρπό από το Εκουανδόρ (Tagua), που πέφτει φυσικά από τα δέντρα και στην συνέχεια γίνεται επεξεργασία από ένα από τα τελευταία εργοστάσια κουμπιών στην Αγγλία.

Ο Μιχάλης Ιγνατιάδης και η Joanne Low.

Ποια είναι η φιλοσοφία του brand; Πιστεύουμε στο slow fashion και σε μια 100% διάφανη εφοδιαστική αλυσίδα, όπου είναι εύκολο ο καταναλωτής να μάθει αν το ρουχο που αγόρασε κατασκευάστηκε με ηθικές και βιώσιμες πρακτικές.

Ποιο είναι το δικό σας όραμα για τη μόδα και πώς θέλετε να συμβάλουν τα σχέδιά σας σε αυτό; Δουλεύοντας στην Ασία με πολυεθνικές επιχειρήσεις, είδα από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο είναι να εξασφαλίσεις διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα ενός προϊόντος. Όσο αφορά στην μόδα, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, επειδή είναι μια low skilled industry που σημαίνει οτι έχει γίνει outsourced σε λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, όπως το Μπαγκλαντές και το Βιετνάμ και υπάρχει λιγότερος έλεγχος. Το όραμα μας είναι η πλήρης διαφάνεια για το πραγματικό κόστος του ρούχου . Το Lefko θέλουμε να είναι η αφορμή για τον καταναλωτή να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι παράλογο να ξέρει ποιο ήταν το κόστος στην κοινωνία και στο περιβάλλον.

Μια ιδέα που μπορεί να μοιάζει απλή, αλλά κρύβει πίσω της πολύ δουλειά και σχεδιασμό. Το Lefko έρχεται να δείξει στους λάτρης της μόδας και όχι μόνο, πως στον 21ο αιώνα οι επιχειρήσεις μπορούν και οφείλουν να είναι διαφανείς στις πρακτικές τους, χωρίς να κάνουν έκπτωση στην ποιότητα του τελικού προϊόντος.  

Website: https://lefko.co
Facebook: Lefko
Instagram: lefko.co
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι