Categories: SPONSORED

Εσύ με ποια τηλεόραση απόλαυσες το πρώτο σου Παγκόσμιο Κύπελλο;

Το Παγκόσμιο Κύπελλο αποτελεί αναμφισβήτητα την πεμπτουσία του ποδοσφαίρου. Μπορεί οι διασυλλογικές διοργανώσεις να προσφέρουν θέαμα και δυνατές συγκινήσεις, όμως τίποτα δε συγκρίνεται με τις ιστορίες που έχουν προκύψει από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια.

Κοινή συνιστώστα κάθε διοργάνωσης είναι οι τηλεοπτικές υπερπαραγωγές που φτάνουν στις τηλεοράσεις του κοινού. Για να φτάσουν όμως στο υψηλό επίπεδο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή και προσελκύουν, οι τηλεοπτικές παραγωγές των Παγκοσμίων Κυπέλλων έχουν αλλάξει πολύ. Σε αυτό έπαιξε μεγάλο η ανάπτυξη της τεχνολογίας που αποτυπώθηκε μέσα από την ποιοτική και εμφανισιακή αλλαγή που είχαν οι τηλεοπτικοί δέκτες.

Σήμερα, αν κάνεις μια βόλτα στον Κωτσόβολο θα δεις ότι η ποιότητα των τηλεοράσεων και των gadget που υπάρχουν εκεί μας έχουν αναγκάσει να βλέπουμε το ποδόσφαιρο αλλιώς. Εντάξει, είναι πιο γρήγοροι και οι παίκτες όπως είναι πιο γρήγορη και η ζωή, αλλά αν δείτε που έβλεπε ο πλανήτης Μουντιάλ από το 1954 και έπειτα θα καταλάβετε γιατί μια καλή τηλεόραση μπορεί να κάνει λίγο καλύτερη τη ζωή μας. 

Υψηλή ευκρίνεια, πολλές ίντσες, με τον κόσμο πλέον να προτιμά πολύ τις 50ρες και πάνω, δυνατός και καθαρός ήχος, smart επιλογές για ποιο γεμάτο μενού και πολλά άλλα αξεσουάρ που πραγματικά δίνουν μια διαφορετική ποιότητα στον τρόπο που παρακολουθούμε μπάλα. Και διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολλά βήματα μπροστά. Πόσο μάλλον από το 1954 και έπειτα… 

Τ0 1954 το Παγκόσμιο Κύπελλο «μπαίνει» στα σπίτια

Η ραγδαία μεταπολεμική ανάπτυξη αποτυπώθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954 που διεξήχθη στην Ελβετία μιας και ήταν το πρώτο που καλύφθηκε τηλεοπτικά, με τους ανθρώπους να έρχονται πιο κοντά με τα είδωλα που μεσουρανούσαν εκείνη την εποχή.

Το κοινό είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τους αγώνες μέσα από τέτοιες τηλεοράσεις, κάτι που αποτέλεσε μια επαναστατική αλλαγή για τα δεδομένα της εποχής.

Το 1970 γίνεται η πρώτη έγχρωμη μετάδοση των αγώνων

Μπορεί η τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων να ήταν ιδιαίτερα σημαντική, όμως το 1970 είχε έρθει η ώρα για τις πρώτες έγχρωμες μεταδόσεις, ενώ το κοινό είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ζωντανά τους αγώνες. Επίσης, επειδή οι αγώνες διεξάγονταν στο Μεξικό, οι ευρωπαϊκές ομάδες είχαν ζητήσει οι ώρες έναρξης των αγώνων να ορίζονται νωρίς ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να τους παρακολουθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μερικοί αγώνες να ξεκινάνε στις 12 το μεσημέρι με τη θερμοκρασία να είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Η έγχρωμη κάλυψη των αγώνων έφερε αλλαγές και στους τηλεοπτικούς δέκτες που έγιναν πιο μεγάλοι και βολικοί, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να απολαύσει καλύτερα το θέαμα που προσέφεραν οι πρωταγωνιστές.

Το 1982 γίνεται εκτεταμένη χρήση του replay

Σε ένα από πιο αμφίρροπα Παγκόσμια Κύπελλα που ανέδειξε νικήτρια την Ιταλία, το replay μπήκε για τα καλά στην καθημερινότητα του ποδοσφαίρου. Μπορεί να μην ήταν το ίδιο συγκεκριμένα και διαφωτιστικά όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, όμως το 1982 έδιναν μια εντελώς διαφορετική αίσθηση στους τηλεθεατές που απολάμβαναν το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το 1986 όλος ο κόσμος είδε το χέρι του θεού

Εκείνο το Παγκόσμιο Κύπελλο αποτέλεσε ίσως την ομορφότερη παράσταση του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα καθώς οδήγησε την Αλμπισελέστε στην κορυφή του κόσμου. Όμως, εκτός από τις εξαιρετικές του εμφανίσεις, το κοινό θα θυμάται το γκόλ του Ντιεγκίτο στον προημιτελικό με την Αγγλία όταν και σκόραρε με το χέρι. Στη συνέχεια βέβαια πέτυχε ένα από τα ομορφότερα γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου καθώς ντρίμπλαρε ολόκληρη την αγγλική ομάδα πριν γράψει το 2-0.

Όπως το Μουντιάλ του 1982 έτσι και αυτό του 1986, οι τηλεθεατές είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα όλο και πιο βελτιωμένο τηλεοπτικό προϊόν και αν η ομάδα τους έτρωγε δεν μπορούσαν από την ένταση να βλέπουν άλλο, είχαν πλέον και τηλεκοντρόλ για να αλλάζουν άμεσα τα κανάλια χωρίς να σηκώνονται από τον καναπέ τους. Βέβαια το μόνο σίγουρο είναι πως άμεσα το τηλεκοντρόλ θα οδηγούσε και πάλι στην μπάλα. 

Το 1994 οι Ηνωμένες Πολιτείες υποδέχονται το ποδόσφαιρο

Το ποδόσφαιρο ήταν ένα άθλημα άγνωστο για τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι να διοργανώσουν το Μουντιάλ του 1994. Μπορεί οι Αμερικανοί να μην έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το άθλημα, όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούσαν ένα εξαιρετικό μέρος για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας διοργάνωσης καθώς τα υπερσύγχρονα στάδια και ο τουριστικός χαρακτήρας των πόλεων που διεξήχθησαν οι αγώνες προσέλκυσαν τεράστιο αριθμό επισκεπτών. Και φυσικά οι τηλεοράσεις γίνονταν όλο και πιο εντυπωσιακές και βολικές, έχοντας κερδίσει πλέον τη θέση τους σε κάθε σπίτι. 

Το 1998 η Γαλλία ζει στιγμές εθνικής υπερηφάνειας

Αυτό που περίμεναν μία ολόκληρη ζωή οι Γάλλοι έγινε πραγματικότητα στο Παρίσι το 1998 όταν με πρωταγωνιστή τον Ζινεντίν Ζιντάν διέλυσαν τη Βραζιλία με 3-0 και βρέθηκαν στην κορυφή του κόσμου.

Τα Παγκόσμια Κύπελλα της δεκαετίας του ’90 είχαν μια πολυεπίπεδη χρήση της τεχνολογίας και των νέων συστημάτων που είχαν αρχίσει να γίνονται μέρος του τηλεοπτικού προϊόντος. Έτσι και η εικόνα της τηλεοπτικής κάλυψης ήταν καλύτερη αλλά και το κοινό απολάμβανε με καλύτερο τρόπο τους αγώνες. Στο μεταξύ η ποιότητα των τηλεοράσεων βελτιωνόταν με αποτέλεσμα να μεταφέρει με καλύτερο τρόπο τους αγώνες.

Το 2002 η Άπω Ανατολή αποτέλεσε το «σπίτι» του ποδοσφαίρου

Η διοργάνωση του 2002 στα γήπεδα της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας αποτέλεσε την πρώτη συνδιοργάνωση αλλά και την πρώτη φορά που το Παγκόσμιο Κύπελλο διεξήχθη σε χώρα της Ασίας. Η Βραζιλία του μεγάλου Ρονάλντο κατέκτησε την κορυφή ενώ ομάδες έκπληξη όπως η Τουρκία και η Νότια Κορέα έκλεψαν τις εντυπώσεις. Την κορυφή σε εκείνη την διοργάνωση όμως είχαν κατακτήσει και οι νέες τεχνολογίες που αποτυπώνονταν πλήρως και στις τηλεοράσεις που υπήρχαν πλέον στα σπίτια. Οι LCD οθόνες με την LED τεχνολογία και τον οπίσθιο φωτισμό έκαναν τις φάσεις να μοιάζουν ακόμα πιο φαντασμαγορικές.

Το 2006 ο «Ζιζού» αποχαιρετά το ποδόσφαιρο

Μπορεί ο μεγάλος Ζιντάν να αποχαιρέτησε το ποδόσφαιρο ως ηττημένος αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν το έκανε με στυλ. Οδήγησε σχεδόν μόνος του τη Γαλλία στον τελικό της διοργάνωσης απέναντι στην Ιταλία και ίσως να έφευγε νικητής αν δεν έδινε αυτή την ιστορική κουτουλιά στον Μάρκο Ματεράτσι.

Τη δεκαετία του ’00 η ποιότητα της τηλεοπτικής εικόνας ήταν άριστη, ενώ και οι τηλεοράσεις ήταν πιο βολικές καθώς πλέον ήταν λεπτές, με όμορφα χρώματα και δυνατότητα να μεταφέρουν με άψογο τρόπο την εικόνα των αγώνων.

Τ0 2010 οι βουβουζέλες ακούστηκαν σε κάθε γωνιά της Γης

Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη σε χώρα της Αφρικής είχε νικήτρια την Ισπανία η οποία κέρδισε την Ολλανδία σε έναν τελικό θρίλερ. Αυτό που θα θυμούνται όλοι είναι ο εκκωφαντικός ήχος που δημιουργούσαν οι βουβουζέλες των Νοτιοαφρικανών, αλλά και τις SMART TV που είχαν αρχίσει να πρωτοκάνουν την εμφάνισή τους.

Το 2014 η Γερμανία ήταν απλά ανίκητη

Τι και αν η διοργανώτρια Βραζιλία είχε βλέψεις για την κατάκτηση του τίτλου; Η Nationalmannschaft δε μπορούσε να χάσει με τίποτα. Αφού διέλυσε στον ημιτελικό με 7-1 τη διοργανώτρια, στη συνέχεια έκαμψε την αντίσταση και της σκληροτράχηλης Αργεντινής για να επιστρέψει στην κορυφή  του κόσμου.

Είναι σαφές ότι οι τηλεοπτικές δυνατότητες της εποχής μας ήταν απεριόριστες. Η τηλεοπτική κάλυψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, κάτι που έχεις ως αποτέλεσμα την άρτια τηλεοπτική παρουσίαση του θεάματος που προσφέρουν οι ποδοσφαιριστές. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το 2014, 60 χρόνια μετά την πρώτη τηλεοπτική κάλυψη ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι φίλαθλοι είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν αγώνες 3D.

Το 2018 ακόμα δεν ξέρουμε ποιος θα κερδίσει. Η Ρωσία μπορεί να μην είναι πολύ μακριά, αλλά λίγοι από εμάς θα καταφέρουμε να πάμε. Έτσι με την κατάλληλη ίντσα θα δούμε και τέλεια μπαλίτσα! Ειδικά τώρα με τις προσφορές όπου μπορείτε να βρείτε κατάλληλα μηχανήματα για κάθε βαλάντιο. Μη χάσετε την ευκαιρία να βάλετε μέγεθος και ποιότητα στη ζωή σας. Θα μας θυμηθείτε σε κάθε μεγάλη ευκαιρία που θα βλέπετε. 

Γιώργος Τσίγκος

Share
Published by
Γιώργος Τσίγκος