Categories: ΤΑΞΙΔΙ

Μπορεί ένα ξενοδοχείο να συγκεντρώσει όλη την ομορφιά, την ιστορία και την παράδοση της Μονεμβασιάς;

Σε μικρές ιστορικές πόλεις, όπως είναι η Μονεμβασιά, για λόγους ασφαλείας οι άρχοντες κατοικούσαν μέσα στα κάστρα, ενώ στην ύπαιθρο διατηρούσαν αγροικίες.  

Σε αυτή την απαράμιλλης ομορφιάς τοποθεσία, η ιστορία, η θέση και η μορφολογία του ενός κτιρίου το καθιστούν μοναδικό τόσο για την Πελοπόννησο όσο και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Πρόκειται για ένα αρχοντικό που βρίσκεται μέχρι σήμερα σε άμεση επαφή με τη φύση που το περιβάλλει, για ένα μέρος που με την οχυρωματική του μορφή και το άφθονο νερό του άντεξε στις επιδρομές και γνώρισε δόξες.

Η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί στοιχεία για το αρχικό κτίριο και την εποχή ανέγερσή του. Όμως, η ηλικία των πρεκιών της υποδοχής και του σημερινού δωματίου 37 γυρνάει τον χρόνο μεταξύ 1667-1783 μ.Χ. & 1720-1784 μ.Χ. αντίστοιχα.

Το αρχοντικό πήρε την τελική του μορφή έπειτα από διάφορες κατασκευαστικές φάσεις και με επιδράσεις από διαφορετικές αρχιτεκτονικές παραδόσεις, των Βυζαντινών, των Βενετών και των Τούρκων. Στην εσωτερική αυλή του δεσπόζει η μεγάλη στέρνα που αναδεικνύεται από είκοσι χτιστές κολώνες τοποθετημένες αμφιπλεύρως. Σε αυτή την εντυπωσιακή δεξαμενή οφείλει το συγκρότημα του Kinsterna  Ηotel το όνομά του.

Η εικόνα του αρχοντικού το 2006…

πριν την αποκατάστασή του και τις εργασίες που χρειάστηκαν 6 χρόνια για να ολοκληρωθούν…

με αποτέλεσμα ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα, και όχι μόνο.

Η τοπική παράδοση λέει ότι υπήρξε σπίτι καδή, δηλαδή, δικαστή της Μονεμβασίας. Το γεγονός αυτό επαληθεύτηκε κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης, όταν αποκαλύφθηκε χώρος με μικρούς φωταγωγούς χωρίς είσοδο, ένα μπουντρούμι που σήμερα αποτελεί τμήμα ενός υπέροχου πεντάθολου δωματίου.

Ο παλαιότερος γνωστός ιδιοκτήτης ήταν ο Ιμπραήμ Μπέης, ένας από τους μπέηδες που υπέγραψαν την παράδοση της Μονεμβάσιας το 1821. Στη συνέχεια περιήλθε στο ελληνικό κράτος και το 1858 παραχωρήθηκε στους αδελφούς Πικουλάκη, αξιωματικούς της Βασιλικής Φάλαγγας. Αντίγραφο της παραχώρησης υπάρχει στον χώρο της Βιβλιοθήκης του Kinsterna.

Το 1870 το κτήμα αγοράστηκε από την οικογένεια Καπιτσίνη, η μία εκ των δύο που κυριάρχησε στην περιοχή μετά το 1821 – η άλλη ήταν η οικογένεια Ρίτσου- έχοντας τα μεγαλύτερα κτήματα  της περιοχής. Την άμαξά τους συνόδευαν Κρήτες ή Μανιάτες οπλοφόροι, ενώ στην είσοδο του κάστρου υπήρχε ειδικός στεγασμένος χώρος για την στάθμευση της άμαξας των Καπιτσιναίων. Ο Γιάννης Καπιτσίνης εξελέγει τρεις φορές βουλευτής. 

Κρυμμένο στην καταπράσινη πλαγιά του Πάρνωνα…

αποτελείται από πολυτελή δωμάτια και βίλες που τιμούν το παρελθόν και την ιστορία του κτιρίου.

Τμήμα του συγκροτήματος κατοικήθηκε μέχρι τη δεκαετία του ΄70 από την Λίνα Καπιτσίνη. Ήταν η τελευταία αρχόντισσα της Μονεμβασίας, μιλούσε επτά γλώσσες και όπως έχει διηγηθεί ο Μίμης Πλέσσας, την δεκαετία του ΄70 ο εορτασμός του Πάσχα στο αρχοντικό της  ήταν μοναδικός, όπως και κάθε κάλεσμα που έκανε. Μετά το 1980 το κτιριακό συγκρότημα άρχισε να εγκαταλείπεται και ένα παλιό κανόνι εκλάπη.

Όταν το 2002 αγοράστηκε το κτήμα, η φύση είχε αρχίσει να κυριαρχεί και να καταστρέφει το κτίριο. Τέσσερα χρόνια όμως μετά, ξεκίνησε η αποκατάσταση του παραδοσιακού αρχοντικού με σκοπό τη δημιουργία ενός boutique design hotel υψηλών προδιαγραφών. Στόχος των ιδιοκτητών ήταν η πλήρης και πιστή αποκατάσταση τόσο των κτιριακών εγκαταστάσεων όσο και των παραγωγικών δραστηριοτήτων του κτήματος όπως τα παλιά αμπέλια, το λιοτρίβι, οι φούρνοι, τα περιβόλια.  

Σε αυτή την εντυπωσιακή δεξαμενή οφείλει το συγκρότημα του Kinsterna Ηotel το όνομά του.

Χτισμένο στην άκρη του κτήματος «Ιμπραήμ Μπέη», το Kinsterna Hotel  βρίσκεται στον οικισμό του  Αγίου Στεφάνου, 7 χλμ ΝΔ της Μονεμβασιάς και είναι φυτεμένο με εσπεριδοειδή, διάφορα οπωροφόρα, κυπαρίσσια, ευκάλυπτους, αιωνόβιες ελιές. Οι ευκάλυπτοι του κτήματος έχουν αποτυπωθεί το 1927 στον πίνακα «Μονεμβασία» του Κωνσταντίνου Μαλέα.

Τα περισσότερα δέντρα υπήρχαν από τις αρχές του 19ου αιώνα και διατηρούνται μέχρι σήμερα, ενώ, όσα είχαν εξαφανιστεί, οι ξινομηλιές, οι συκιές και οι  τζιτζιφιές, αντικαταστάθηκαν με ντόπιες ποικιλίες. Μέσα στο συγκρότημα υπάρχει και σπηλιά με μια μικρή πηγή ενώ στην είσοδο του κτήματος ένα ρυάκι τρέχει σχεδόν όλο τον χρόνο. Η διαδρομή του νερού αποτέλεσε τη βασική αρχή στον σχεδιασμού της νέας ζωής του συγκροτήματος και του περιβάλλοντος χώρου του.

Η διατήρηση των αρχικών μορφών και δομικών στοιχείων, οι παραδοσιακές μέθοδοι  εργασίας από ντόπιους τεχνίτες και η χρήση πληθώρας παλαιών και ντόπιων υλικών έγινε παράλληλα με την ένταξη νέων χρήσεων και τεχνολογιών στο διατηρητέο κτίριο. Έπειτα από έξι χρόνια εργασιών, τον χειμώνα του 2010, το Kinsterna Hotel, ένα ξενοδοχείο-προορισμός, ένα συγκρότημα που αποτελεί εμπειρία άνοιξε τις παλιές, χειροποίητες και σιδερένιες πόρτες του.

Το Kinsterna Hotel μας φιλοξενεί σε χώρους όπου κυριαρχεί η χειροποίητη δαντέλα…

σε σημεία ξεκούρασης με βυζαντινούς θόλους…

σε δωμάτια που ανάλογα με τον χώρο του παλαιότερου αρχοντικού που καταλαμβάνουν μπορεί κανείς να διακρίνει τα ενδιαφέροντα μορφολογικά στοιχεία που τα χαρακτηρίζουν.

Στο σημερινό του design κρατήθηκαν λιτές γραμμές, σε μια διάθεση απόλυτης υποταγής στο μεσαιωνικό κτίριο. Σε τμήμα του κτήματος ξαναδημιουργήθηκε το παλιό λιοτρίβι, ο φούρνος με το ζυμωτήριο, ο λινός για το πάτημα σταφυλιών, η εγκατάσταση παλαιού καζανιού για την παραγωγή τσίπουρου, όπως επίσης και  το καζάνι για την παρασκευή σαπουνιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα εγκαταλελειμμένο Ξενία έχει μια δεύτερη ζωή σε έναν όμορφο οικισμό της Πάτμου

Κρυμμένο στην καταπράσινη πλαγιά του Πάρνωνα, με μοναδική θέα στο Βράχο του Κάστρου της Μονεμβάσιας και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, το ξενοδοχείο μας φιλοξενεί σε χώρους όπου κυριαρχεί η χειροποίητη δαντέλα, σε σημεία ξεκούρασης με βυζαντινούς θόλους, σε δωμάτια που ανάλογα με τον χώρο του παλαιότερου αρχοντικού που καταλαμβάνουν μπορεί κανείς να διακρίνει τα ενδιαφέροντα μορφολογικά στοιχεία που τα χαρακτηρίζουν. Από όταν αποκαστάθηκε με απόλυτο σεβασμό στο παρελθόν, το Kinsterna Hotel λαμβάνει διαρκώς υψηλές διακρίσεις για την ομορφιά, το περιβάλλον και την παροχή υπηρεσιών του.

Για πρωινό στις Mouries…

και για βραδινό στη Sterna.

Παράλληλα, μέσα στον οικισμό του, το Kinsterna Hotel αναβιώνει πολυάριθμες δραστηριότητες που πραγματοποιούνταν στο παρελθόν ώστε να είναι αυτόνομο και αυτάρκες, χάρη στην παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, όπως εξαιρετικό κρασί, παρθένο ελαιόλαδο, ελιές, τσίπουρο και μαρμελάδες.

Εκτός από το ότι έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην παραγωγή των προϊόντων αυτών του ξενοδοχείου, οι επισκέπτες του μπορούν να περιηγηθούν στα καλντερίμια του ιστορικού αρχοντικού, να κάνουν πεζοπορία στα μονοπάτια των αμπελώνων και της γύρω περιοχής, γευσιγνωσία κρασιών, ψήσιμο ψωμιού στον παλαιό πέτρινο ξυλόφουρνο, μαθήματα μαγειρικής, παρασκευή χειροποίητου σαπουνιού, βόλτα με το σκάφος του αρχοντικού στο βράχο της μεσαιωνικής καστροπολιτείας και σε κοντινές απομονωμένες παραλίες ή ακόμα και ψάρεμα.

Μεταξύ πολλών άλλων δραστηριοτήτων του ξενοδοχείου, οι επισκέπτες του μπορούν να ψήσουν το δικό τους ψωμί…

να συμμετέχουν στην παραγωγή εξαιρετικών προιόντων…

να γνωρίσουν απομονωμένες παραλίες.

Η πισίνα με τους ιδιωτικούς χώρους χαλάρωσης και το ατμοσφαιρικό  spa με τους έμπειρους θεραπευτές και τις signature θεραπείες ενισχύουν την εμπειρία διαμονής. Όσο για το φαγητό, από το άκρως ελληνικό και πλούσιο πρωινό του μέχρι τις γεύσεις εμπνευσμένες από την εγχώρια και μεσογειακή κουζίνα που αναδεικνύουν τα εκλεκτά τοπικά προϊόντά και την πρώτη ύλη  από το εύφορο κτήμα του αρχοντικού, κάθε πιάτο του Kinsterna Hotel είναι κάτι παραπάνω από απολαυστικό.

Το Κinsterna Hotel αποτελεί μια μοναδική εμπειρία διαμονης…

είναι ένα ξενοδοχείο-προορισμός…

που επαναπροσδιορίζει την έννοια της πολυτέλειας…

και προσφέρει στιγμές πραγματικής χαλάρωσης…

σε ένα άκρως γοητευτικό σημείο της Ελλάδας με ιστορία και παράδοση.

Το Kinsterna Hotel επαναπροσδιορίζει την έννοια της πολυτέλειας. Και γι’ αυτό έχει βρεθεί στη Hot List του Conde Nast Traveler, ως ένα από τα 65 καλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο.

Περισσότερες πληροφορίες για το Kinsterna Hotel θα βρείτε εδώ.
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.