Categories: DIGITAL STORIES

Κινέζοι χάκερ «χτύπησαν» την κυβέρνηση των ΗΠΑ

Δημοσίευμα των New York Times αποκαλύπτει παραβίαση και υποκλοπή αρχείων που βρίσκονταν σε δίκτυα υπολογιστών της Αμερικάνικης Κυβέρνησης από άγνωστη ομάδα Κινέζων χάκερ. Η εισβολή, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, σημειώθηκε τον Μάρτιο και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το πλήθος των δεδομένων στα οποία «άπλωσαν τα χέρια τους» οι χάκερ πριν τους αντιληφθούν οι Αμερικάνοι. Στόχος τους ήταν τα δεδομένα δεκάδων χιλιάδων ομοσπονδιακών υπαλλήλων οι οποίοι είχαν αποκτήσει πρόσβαση σε άκρως απόρρητες πληροφορίες. Στα αρχεία που υπεκλάπησαν περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων η προϋπηρεσία, οι επαφές στο εξωτερικό, ακόμα και η χρήση ναρκωτικών ουσιών που είχαν κάνει κατά το παρελθόν οι στοχοποιημένοι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι.

Φυσικά οι ΗΠΑ έχουν σημάνει παγκόσμιο συναγερμό σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εντοπίσουν τους δράστες, ωστόσο οι αξιωματούχοι της χώρας γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους πως δεν υπάρχει καμία μα καμία πιθανότητα να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους. Η Κίνα αποτελεί «άβατο» για τις υπηρεσίες έρευνας και παρακολούθησης ανά τον κόσμο. CIA, FBI, MI6 και λοιποί «συγγενείς» γνωρίζουν πως έτσι και τα ίχνη (traces) κάποιων χάκερ τους οδηγήσουν στα σύνορα της Κίνας, δεν υπάρχει περίπτωση να βγάλουν άκρη με το καθεστώς εκεί. Το σκοτεινό κατεστημένο μάλιστα βασιλεύει στη χώρα με την ανοχή της κυβέρνησής της, οι ηγέτες της οποίας παρακολουθούν αμέτοχοι παριστάνοντας indeed τους… Κινέζους.

Τα τελευταία χρόνια οι κυβερνοεπιθέσεις από την Κίνα και τη Βόρειο Κορέα έχουν αυξηθεί σημαντικά, έχοντας ως στόχους ως επί το πλείστον κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Οι τελευταίες, μη θέλοντας να διαταράξουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις τους με τα δύο αυτά κράτη, για την ώρα απλά «καταπίνουν» αμάσητες τις προκλήσεις. Το αν θα αργήσει ή όχι η στιγμή της απάντησής τους είναι μια άλλη ιστορία. Και οι Αμερικάνοι δεν ξεχνούν, οι Αμερικάνοι είναι γκαμήλες.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος