Categories: DIGITAL STORIES

Ποια είναι τα πιο επιτυχημένα πρότζεκτ του Kickstarter;

Το crowdfunding είναι ένα επιχειρηματικό μοντέλο σύμφωνα με το οποίο κάποιος χρηματοδοτεί ένα πρότζεκτ καταφεύγοντας στη δύναμη των πολλών. Εκμεταλλευόμενος τη δύναμη του διαδικτύου και το λεγόμενο crowdsourcing, υιοθετεί μια μορφή εναλλακτικής χρηματοδότησης, προσφέροντας συνήθως κάτι σε αντάλλαγμα σε όσους αποφασίσουν να τον ενισχύσουν. Στο άκουσμα της λέξης “crowdfunding”, η πλατφόρμα που έρχεται σε όλους κατά νου είναι μία: Kickstarter.

Εδώ που τα λέμε, τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά: με περισσότερα από 118.000 χρηματοδοτημένα πρότζεκτ, το Kickstarter είναι υπεύθυνο για συνολικές συνεισφορές ύψους $2,83 δισ. που έχουν προέλθει από 12,3 εκατ. μέλη, το 32% των οποίων στηρίζει… κατ’ εξακολούθηση, έχοντας συνεισφέρει στην υλοποίηση περισσότερων από μία ιδεών. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι για τα μεγέθη αυτά, το Kickstarter έχει χρειαστεί παρά κάτι 8 χρόνια (πρωτοεμφανίστηκε τον Απρίλιο του 2009, τότε αντιλαμβάνεται το μέγεθος του επιτεύγματος.

Ποια είναι όμως τα πιο επιτυχημένα πρότζεκτ στην ιστορία του Kickstarter; Ποια είναι αυτά που έπεισαν τα μέλη του όχι απλά να συνδράμουν στην υλοποίησή τους αλλά να τα «ράνουν» με εκατομμύρια δολάρια; Ανατρέξαμε, τα βρήκαμε, τα θυμηθήκαμε και σας τα παρουσιάζουμε!

  1. Pebble Time : 2015, $20.338.986

Έψαχνε μισό εκατομμύριο, βρήκε κάτι παραπάνω από 20. Το Pebble Time είναι μακράν το πιο επιτυχημένο πρότζεκτ στο Kickstarter κι εδώ που τα λέμε, γιατί όχι; Δυο χρονάκια πριν, με $159 μπορούσε κανείς να βρει ένα αδιάβροχο smartwatch με οθόνη από e-paper, δυνατή μπαταρία, μικρόφωνο και υπέροχο design σε τρεις μάλιστα εκδόσεις. Το κυριότερο; Προερχόταν από τους άπαιχτους τύπους της Pebble και προσέφερε μια φοβερή εμπειρία χρήσης!

  1. Coolest Cooler: 2014, $13.285.226 Αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν ένα φορητό ψυγείο να μαζέψει κάτι περισσότερα από $13 εκατομμύρια; Ε, είναι γιατί δεν έχετε δει τι μπορεί να κάνει το Coolest Cooler, το δεύτερο πιο επιτυχημένο πρότζεκτ στην ιστορία του Kickstarter! Αν και μοιάζει με… ψυγειάκι, διαθέτει μπλέντερ, αδιάβροχο powerbank, αποσπώμενο Bluetooth ηχείο, LED φωτισμό, επιφάνεια κοπής, έξτρα αποθηκευτικούς χώρους και ροδάκια για να μεταφέρεται ως βαλίτσα! Και όλα αυτά με $185.
  1. Pebble 2, Pebble Time 2 & Pebble Core: 2016, $12.779.843 Η Pebble Devices «ξαναχτύπησε» φέτος, όχι με ένα αλλά τρία νέα προϊόντα. Τα Pebble 2, Pebble Time 2 και Pebble Core εμφανίστηκαν στο Kickstarter καλύπτοντας αυτή τη φορά κάθε γκατζετάκια καταναλωτή αφού μιλάμε για activity tracker, smartwatch και ένα 3G wearable πολλαπλών χρήσεων (από fitness μέχρι hacking). Και τα τρία προϊόντα έγιναν ανάρπαστα και η Pebble είδε ακόμα ένα πρότζεκτ της να σαρώνει.
  1. Kingdom Death: Monster 1.5:2016, $12.393.139 Έχοντας εμφανιστεί στα τέλη του ’16 και εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή του τις πρώτες μέρες του Γενάρη, το Kingdom Death: Monster 1.5 είναι ένα επιτραπέζιο στο οποίο οι παίκτες παλεύουν για τις ζωές τους σε έναν εφιαλτικό κόσμο, γεμάτο φρικιαστικά τέρατα. Αποτελείται από μινιατούρες, κάρτες, ζάρια, ταμπλό και λοιπά… τζιτζιμπλίκια ενώ έχουν ήδη ανακοινωθεί τα πρώτα του expansions.
  1. Pebble: E-Paper Watch: 2012, $10.266.845 Από εδώ ξεκίνησαν όλα! Το 2012 κάτι απίστευτοι τύποι από την Καλιφόρνια είχαν μια ιδέα: να φτιάξουν ένα ρολόι που θα έκανε πολλά περισσότερα από το να λέει απλά την ώρα: θα έπαιρνε apps μέσω Bluetooth, θα είχε τέσσερα πλήκτρα, οθόνη από e-paper, επιταχυνσιόμετρο και θα ήταν συμβατό με iOS και Android. Ήταν το Pebble, ένα από τα πρώτα smartwatches που βγήκαν ποτέ –όπως τα ξέρουμε σήμερα…
  1. BauBax Travel Jacket: 2015, $9.192.055 Το καλύτερο ταξιδιωτικό τζάκετ του κόσμου, όπως το «πλάσαραν» οι εμπνευστές του, είναι ένα φούτερ κατάλληλο για ‘κείνους που κυκλοφορούν αρκετά έξω αλλά δεν αρέσκονται σε τσάντες, τσαντάκια, «μπανάνες» και τα ρέστα. Σε τέσσερα σχέδια και με 15 έξυπνα χαρακτηριστικά όπως ύφασμα από μικροΐνες, ενσωματωμένα γάντια, μαξιλαράκι για τον λαιμό, στήριγμα ακουστικών και τσέπη για ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, έπεισε δικαίως τον κόσμο να το εμπιστευτεί.
  1. Exploding Kittens: 2015, $8.782.571 Ένα από τα πιο διασκεδαστικά παιχνίδια με κάρτες που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ, το Exploding Kittens είναι απ’ αυτά που κανείς τα μαθαίνει στη στιγμή αλλά παίζει μια ζωή. Με πανέξυπνο κόνσεπτ και βάθος τέτοιο που επιτρέπει κάθε λογής στρατηγική, το card game των Έλαν Λι, Σέιν Σμολ και Μάθιου Ίνμαν είναι απλά απίστευτο! Αν δεν το έχετε, δώστε γύρω στα 20€ που τιμάται τώρα και πάρτε το –μας ευγνωμονείτε άλλη στιγμή.
  1. OUYA : 2012, $8.596.474 Το crowdfunding εμπεριέχει και ρίσκο. Οι εν δυνάμει επενδυτές καλούνται να στηρίξουν ένα πρότζεκτ καλή τη πίστη, ελπίζοντας πως όλα θα πάνε καλά και οι δημιουργοί του θα είναι συνεπείς ως προς τις δεσμεύσεις τους. Ε, στην περίπτωση της OUYA, της κονσόλας που θα έφερνε την επανάσταση στο gaming, δεν ήταν. Η OUYA δεν δικαίωσε τις προσδοκίες, δεν απέκτησε ποτέ αξιόλογα παιχνίδια ενώ παρά την αρχική στήριξη, το ενδιαφέρον του κόσμου γρήγορα «ξεφούσκωσε».
  1. The Everyday Backpack, Tote, Sling & Pouch: 2016, $6.565.782 Για αυτούς που μετακινούνται συχνά αλλά δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τις τσάντες, η Peak Design εμφανίστηκε στο Kickstarter με τέσσερις προτάσεις: μια τσάντα πλάτης, μία κρεμαστή τσάντα, μια «μπανάνα» και ένα πουγκί. Όλα τους διατέθηκαν σε αρκετές εκδόσεις και χρώματα και ξεχώρισαν τόσο για το έξυπνο design, όσο και για την avant garde ποιότητα κατασκευής. Εν τέλει απεδείχθη ότι υπήρχε κόσμος που είχε ανάγκη από μια καλαίσθητη τσάντα και μάλιστα μπόλικος.
  1. Fidget Cube: 2016, $6.465.690 Ένας κύβος τόσο μικρός αλλά και τόσο θαυματουργός! Ο Fidget Cube είναι κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι αφού μπορεί να κάνει ακόμα και τους πιο… νευρόσπαστους να ηρεμίσουν! Με κάτι διαφορετικό σε κάθε του πλευρά (διακόπτη, μοχλό, ροδέλες και άλλα τέτοια περίεργα), είναι ό,τι πρέπει για τους υπερκινητικούς ανάμεσά μας και μην το γελάτε: μέσω του Kickstarter βρέθηκαν περίπου 155 χιλιάδες από δαύτους.
Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος