Το Kickstarter στις υπηρεσίες της μάθησης

Οι περισσότεροι λίγο-πολύ γνωρίζουμε την έννοια του crowdfunding και αν δεν ξέρουμε τη λέξη αυτή καθαυτή, τότε σίγουρα όλο και κάπου θα έχει πάρει το αυτί μας το Kickstarter, τη διασημότερη πλατφόρμα του χώρου, μέσα απ’ την οποία έχουν χρηματοδοτηθεί εκατοντάδες χιλιάδες projects. Ήρθε η ώρα όμως και για το crowdfunding να «ενηλικιωθεί» και από τα videogames, τα μουσικά άλμπουμ και τα cool gadgets, να περάσει σε κάτι πιο σοβαρό και κοινωνικά υπεύθυνο. Όπως το Reading Rainbow.

Το Reading Rainbow είναι μια ιδέα του ηθοποιού LeVar Burton (ROOTS, Star Trek: The Next Generation) και έχει το όνομα της παιδικής σειράς του αμερικάνικου δικτύου PBS (ο Burton ήταν και ο παραγωγός της). Ο στόχος του project είναι να καταπολεμήσει την αμάθεια στις μικρές ηλικίες προσεγγίζοντάς τες μέσω διαδικτύου, κινητών τηλεφώνων, κονσολών και λοιπών συσκευών τεχνολογίας. Θα προσφέρει μια σειρά από μαθήματα e-learning, βιβλία σε ψηφιακή μορφή, στήριξη και λοιπές υπηρεσίες προκειμένου να εξασφαλίσει πως οι νεαροί μαθητές θα μάθουν, τουλάχιστον, να διαβάζουν και να γράφουν. Εξ’ άλλου, ακόμα και στις ΗΠΑ, την πατρίδα του καπιταλισμού, το ένα στα τέσσερα παιδιά μεγαλώνει χωρίς να γνωρίζει να διαβάζει και αυτό αν μη τι άλλο είναι ανησυχητικό.

Η καμπάνια του Burton όπως φάνηκε έπεισε κόσμο και κοσμάκη και πήγε «τρένο» στο Kickstarter. Ενώ αρχικά ζητούσε $1 εκατομμύριο, εν τέλει το ποσό που συγκεντρώθηκε ξεπέρασε τα $5 εκατομμύρια χαρίζοντας στο Reading Rainbow και το ρεκόρ των περισσότερων υποστηρικτών, αφού τον οβολό τους κατέθεσαν 105.857 άτομα, μέλη του Kickstarter! Οι παραπάνω αριθμοί αποτελούν έμπρακτη απόδειξη ότι το crowdfunding μπορεί να υποστηρίξει «σοβαρούς» και κοινωφελείς σκοπούς από τους οποίους το κοινωνικό σύνολο μπορεί να βγει κερδισμένο. Το Reading Rainbow ήταν ίσως το εγχείρημα που θα το καθιερώσει στις συνειδήσεις του κοινού και που παράλληλα θα εμπνεύσει και άλλα ανήσυχα πνεύματα να δοκιμάσουν την τύχη τους στο Kickstarter. Πάντα υπάρχουν άνθρωποι έτοιμοι να συνεισφέρουν σε κάτι που θα ωφελήσει όχι μόνο τους ίδιους αλλά και τους γύρω τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι εμπνευσμένα projects και περιφρούρηση της κοινότητας ώστε οι σκοποί της να παραμείνουν αγνοί.

Πέτρος Κηπουρόπουλος