Categories: SPONSORED

Κι όμως, είναι εύκολο να βάλουμε τη βιωσιμότητα σπίτι μας

Είναι πολλές οι φορές που σε ένα τραπέζι ετοιμάζουμε πολλά φαγητά τα οποία φτάνουν για έναν λόχο και εν τέλει ξεχνιούνται σε ένα τάπερ στο ψυγείο ή πετιούνται στα σκουπίδια. Ειδικά στις οικογενειακές γιορτές όπως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά είναι μεγάλες οι ποσότητες σε food waste. 

Συχνά αφήνουμε τις πρώτες ύλες να χαλάνε πριν καν τις μαγειρέψουμε γιατί δεν τις αποθηκεύουμε σωστά ή γιατί δεν έχουμε τις σωστές συσκευές στο σπίτι που θα τις διατηρήσουν για πολλές ημέρες. Μπορεί να ακούγεται παράξενο αλλά είναι γεγονός, υπάρχουν ψυγεία που διατηρούν τα τρόφιμα για περισσότερο διάστημα και αυτό είναι κάτι που μπορεί ο καθένας να το δοκιμάσει, βάζοντας τα ίδια τρόφιμα σε διαφορετικής τεχνολογίας ή ηλικίας ψυγειοκαταψύκτες. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφάσισα να πετάξω το παλιό μου ψυγείο, γιατί έβλεπα τα λαχανικά και τα φρούτα που αγόραζα να έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Πέρα από τις συσκευές, μη ξεχνάμε ότι κάποιοι από εμάς δεν προσέχουμε ώστε τα χρηστικά υλικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά ή ακόμα και ο τρόπος που μαγειρεύουμε να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Κάπου εκεί χτύπησε καμπανάκι στο κεφάλι μου και με αυτή τη σκέψη αποφάσισα να ψάξω με ποιον τρόπο θα μπορούσα φέτος να αποφύγω την σπατάλη φαγητού και να βοηθήσω το περιβάλλον και βρέθηκα στη σωστή πηγή. Μέσω ενός δημιουργικού cooking event που πραγματοποιήθηκε στο studio του Κωτσόβολου στη Λ. Βουλιαγμένης, ανακάλυψα την καμπάνια Respect Food. Εκεί, oι σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΚΜΗ με φαντασία και ευρηματικότητα, χρησιμοποίησαν κοντόληκτα τρόφιμα και με συσκευές Grundig δημιούργησαν 1.000 μερίδες φαγητού που προσέφεραν στους ανθρώπους των δομών του Κ.Υ.Α.Δ.Α (Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων). 

Γνωρίζατε ότι μέσα σε 10 μόλις λεπτά σπαταλούνται περίπου 26 εκατομμύρια τόνοι φαγητού ή ότι το ένα τρίτο της ετήσιας παραγωγής τροφίμων στον κόσμο καταλήγει στα σκουπίδια; Πρόκειται για 1,3 δισεκατομμύρια τόνους βρώσιμων τροφίμων. Είναι τροφή που θα μπορούσε να ταΐσει 868 εκατομμύρια πεινασμένους στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, είναι 4 φορές η ποσότητα φαγητού που χρειάζονται για να ζήσουν μια θρεπτική ζωή. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, 7 στους 10 ανθρώπους δεν έχουν ενημερωθεί και δεν γνωρίζουν πώς να αξιοποιήσουν και να συντηρήσουν τα τρόφιμα σωστά με αποτέλεσμα αυτό να έχει αντίκτυπο στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου.

Μέσω της συγκεκριμένης καμπάνιας, που έχει ως στόχο την ενημέρωση ώστε όλοι μας να μπορέσουμε να αποκτήσουμε συνείδηση και σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον, η Grundig συνεργάζεται με τον διεθνούς φήμης chef και ιδρυτή του “Food for Soul”, Massimo Boltura, και μας τονίζουν ότι η σπατάλη τροφίμων μάς αφορά όλους, σε κάθε στάδιο της αλυσίδας, από το χωράφι έως στο πιάτο μας. Έτσι κι εγώ ανακάλυψα πολλούς τρόπους με τους οποίους όλοι μας μπορούμε να αποδείξουμε ότι σεβόμαστε το περιβάλλον:

  • Μάθετε πώς να αλλάξετε μια συνταγή. Μπορεί να απαιτεί χρόνο και υπομονή αλλά αξίζει τον κόπο. Η αλλαγή μόνο ενός προϊόντος κάθε φορά θα βοηθήσει στην ταχύτερη ανακάλυψη καλύτερων αντιστοιχιών, εξοικονομώντας ταυτόχρονα μια απίστευτη ποσότητα φαγητού. Για παράδειγμα, όταν ψήνουμε ψωμί, χρειάζονται μόνο μερικά βασικά συστατικά: νερό, αλεύρι, μαγιά, αλάτι και ζάχαρη. Έτσι, μπορούμε να αλλάξουμε οποιοδήποτε από αυτά τα κύρια συστατικά, όπως να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικό τύπο αλευριού ή να αφήσουμε τη ζάχαρη εντελώς έξω και να δημιουργήσουμε νόστιμα ψωμιά.
  • Μπορείτε να αγοράζετε φρούτα και λαχανικά που είναι της εποχής και μάλιστα σε μέτριες ποσότητες ανάλογα με τις μερίδες. Αν κάτι περισσέψει μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα σάντουιτς, μια σούπα ή ακόμα και ένα smoothie.
  • Διατηρείτε τα τρόφιμα σωστά. Για παράδειγμα, τα αγγούρια με όσο περισσότερη υγρασία έρχονται σε επαφή, τόσο πιο γρήγορα φθείρονται. Αν τα πλένετε όλα αφού τα αγοράσετε, βεβαιωθείτε ότι έχουν στεγνώσει καλά, αφήνοντάς τα να στεγνώσουν έξω πριν τα βάλετε στο ψυγείο. Μόλις φύγει όλη η υπερβολική υγρασία, διατηρήστε τα στη θήκη λαχανικών χωριστά από άλλα φρούτα και λαχανικά. Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε μόνο μερικά από αυτά, ψιλοκόψτε ό,τι χρειάζεστε και κρατήστε τα υπόλοιπα ολόκληρα στο ψυγείο για περισσότερη φρεσκάδα.
  • Φτιάξτε πίκλες, πανεύκολα. Ψιλοκόψτε οποιαδήποτε λαχανικά όπως κρεμμύδια, αγγούρια, λάχανα, καρότα ή κολοκυθάκια που σας έχουν μείνει και βάλτε τα σε ένα βάζο με μηλόξυδο. Αφήστε τα να μαριναριστούν για μια ή δύο μέρες και θα είναι έτοιμα να τα σερβίρετε ως συνοδευτικό ή ως νόστιμο συστατικό σε μία σαλάτα.
  • Μερικές φορές δεν συνειδητοποιούμε πόσο νερό σπαταλάμε. Για παράδειγμα, η σπατάλη μόνο μιας πατάτας σημαίνει σπατάλη 25 λίτρων νερού. Μην αποθηκεύετε τις πατάτες κοντά σε κρεμμύδια αν θέλετε να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αφού τις κάνουν να φυτρώνουν βλαστούς γρηγορότερα. Το ψωμί επίσης είναι η πιο σπαταλημένη τροφή στη Γη. Παρά τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει, φρέσκο και μπαγιάτικο, δυστυχώς, δεν το εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο. Πέρα από τη σπατάλη τροφίμων, τουλάχιστον 40 λίτρα νερού πηγαίνουν επίσης χαμένα με κάθε φέτα ψωμί που σπαταλάται. Βάλτε το στην κατάψυξη και χρησιμοποιήστε το αργότερα είτε σαν φρυγανιά, είτε σε κιμά για μπιφτέκια.

Με τις καινοτόμες τεχνολογίες της Grundig, όπως η λειτουργία divide & cook των εντοιχιζόμενων φούρνων της εταιρείας, μπορείτε να ετοιμάσετε 2 φαγητά ταυτόχρονα ψήνοντάς τα σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Επίσης, με τα ψυγεία της Grundig μπορείτε να διατηρήσετε τα τρόφιμά σας φρέσκα για περισσότερο καιρό. Επιπλέον, με τη λειτουργία IonFresh. απομακρύνετε βακτήρια και οσμές, επιμηκύνοντας τη φρεσκάδα τους.

Στο respectfood.com μπορείτε κι εσείς να βρείτε ιδέες που θα σας βοηθήσουν στην καθημερινότητά σας, ώστε να βάλετε τη βιωσιμότητα στη ζωή σας. Ανακαλύψτε όλα τα ψυγεία, πλυντήρια και κουζίνες προηγμένης τεχνολογίας της Grundig, στα καταστήματα Κωτσόβολος, στο kotsovolos.gr στο 210 2899999 ή κάνοντας κλικ εδώ:  https://promo.kotsovolos.gr/grundig/

POPAGANDA