Είναι πολλές οι φορές που σε ένα τραπέζι ετοιμάζουμε πολλά φαγητά τα οποία φτάνουν για έναν λόχο και εν τέλει ξεχνιούνται σε ένα τάπερ στο ψυγείο ή πετιούνται στα σκουπίδια. Ειδικά στις οικογενειακές γιορτές όπως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά είναι μεγάλες οι ποσότητες σε food waste.
Συχνά αφήνουμε τις πρώτες ύλες να χαλάνε πριν καν τις μαγειρέψουμε γιατί δεν τις αποθηκεύουμε σωστά ή γιατί δεν έχουμε τις σωστές συσκευές στο σπίτι που θα τις διατηρήσουν για πολλές ημέρες. Μπορεί να ακούγεται παράξενο αλλά είναι γεγονός, υπάρχουν ψυγεία που διατηρούν τα τρόφιμα για περισσότερο διάστημα και αυτό είναι κάτι που μπορεί ο καθένας να το δοκιμάσει, βάζοντας τα ίδια τρόφιμα σε διαφορετικής τεχνολογίας ή ηλικίας ψυγειοκαταψύκτες. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφάσισα να πετάξω το παλιό μου ψυγείο, γιατί έβλεπα τα λαχανικά και τα φρούτα που αγόραζα να έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Πέρα από τις συσκευές, μη ξεχνάμε ότι κάποιοι από εμάς δεν προσέχουμε ώστε τα χρηστικά υλικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά ή ακόμα και ο τρόπος που μαγειρεύουμε να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Κάπου εκεί χτύπησε καμπανάκι στο κεφάλι μου και με αυτή τη σκέψη αποφάσισα να ψάξω με ποιον τρόπο θα μπορούσα φέτος να αποφύγω την σπατάλη φαγητού και να βοηθήσω το περιβάλλον και βρέθηκα στη σωστή πηγή. Μέσω ενός δημιουργικού cooking event που πραγματοποιήθηκε στο studio του Κωτσόβολου στη Λ. Βουλιαγμένης, ανακάλυψα την καμπάνια Respect Food. Εκεί, oι σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΚΜΗ με φαντασία και ευρηματικότητα, χρησιμοποίησαν κοντόληκτα τρόφιμα και με συσκευές Grundig δημιούργησαν 1.000 μερίδες φαγητού που προσέφεραν στους ανθρώπους των δομών του Κ.Υ.Α.Δ.Α (Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων).
Μέσω της συγκεκριμένης καμπάνιας, που έχει ως στόχο την ενημέρωση ώστε όλοι μας να μπορέσουμε να αποκτήσουμε συνείδηση και σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον, η Grundig συνεργάζεται με τον διεθνούς φήμης chef και ιδρυτή του “Food for Soul”, Massimo Boltura, και μας τονίζουν ότι η σπατάλη τροφίμων μάς αφορά όλους, σε κάθε στάδιο της αλυσίδας, από το χωράφι έως στο πιάτο μας. Έτσι κι εγώ ανακάλυψα πολλούς τρόπους με τους οποίους όλοι μας μπορούμε να αποδείξουμε ότι σεβόμαστε το περιβάλλον:
Με τις καινοτόμες τεχνολογίες της Grundig, όπως η λειτουργία divide & cook των εντοιχιζόμενων φούρνων της εταιρείας, μπορείτε να ετοιμάσετε 2 φαγητά ταυτόχρονα ψήνοντάς τα σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Επίσης, με τα ψυγεία της Grundig μπορείτε να διατηρήσετε τα τρόφιμά σας φρέσκα για περισσότερο καιρό. Επιπλέον, με τη λειτουργία IonFresh. απομακρύνετε βακτήρια και οσμές, επιμηκύνοντας τη φρεσκάδα τους.
Στο respectfood.com μπορείτε κι εσείς να βρείτε ιδέες που θα σας βοηθήσουν στην καθημερινότητά σας, ώστε να βάλετε τη βιωσιμότητα στη ζωή σας. Ανακαλύψτε όλα τα ψυγεία, πλυντήρια και κουζίνες προηγμένης τεχνολογίας της Grundig, στα καταστήματα Κωτσόβολος, στο kotsovolos.gr στο 210 2899999 ή κάνοντας κλικ εδώ: https://promo.kotsovolos.gr/grundig/