Categories: GADGETS

Και το 4chan φοβέρα θέλει

Και ξάφνου βρέθηκε όλο το ίντερνετ να συζητά για το 4chan. Όχι ότι δεν ήταν γνωστό στις τάξεις των «σέρφερ» δηλαδή το site, απλά μετά από την περίφημη διαρροή όλων εκείνων των προσωπικών φωτογραφιών των celebrity του Hollywood και τη δημοσίευσή τους στο 4chan, το τελευταίο συγκέντρωσε πάνω του και προσοχή που σίγουρα δεν θα ήθελε. Να εξηγούμαστε όμως: το 4chan είναι ένα site στο οποίο ο καθένας μπορεί να ανεβάσει ανώνυμα και δίχως την ανάγκη δημιουργίας λογαριασμού φωτογραφίες και κινούμενες εικόνες (.gif). Είναι μία από ‘κείνες τις πλατφόρμες που χάρη σε αυτόν τον «εναλλακτικό» χαρακτήρα της, έχει εξελιχθεί σε ένα εκ των αγαπημένων στεκιών αρκετών χακτιβιστών, χάκερ και γενικώς περίεργων τύπων –χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά πως το κοινό του 4chan απαρτίζεται από τέτοιους.

Σε έναν από τους πίνακες, τις ενότητες ή τα boards, όπως τα ονομάζει η ίδια η πλατφόρμα, του 4chan, ανέβηκαν όλες εκείνες οι φωτογραφίες που «σήκωσαν» άγνωστοι από τους λογαριασμούς διαφόρων celebrity γένους θηλυκού στο iCloud. Οι νομικοί τους σύμβουλοι και οι δικηγόροι έπιασαν δουλειά απειλώντας θεούς και δαίμονες σχετικά με τη –μη- δημοσίευση των περιβόητων φωτογραφιών και όπως ήταν φυσικό, τα βήματά τους τους έφεραν και στο 4chan. Το τελευταίο μέχρι τότε την έβγαζε καθαρή με ένα έξυπνο τέχνασμα: το περιεχόμενο που ανέβαινε σε αυτό, αφ’ ενός δεν ήταν δικό του και αφ’ ετέρου έμενε online για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Άπαξ και περνούσε η μπογιά του, χανόταν μια για πάντα. Στην περίπτωση που εξετάζουμε βέβαια τα πράγματα ήταν διαφορετικά, μιας που στις έρευνες αναμείχθηκε μέχρι και το FBI.

Έτσι, έπειτα από «συζητήσεις» το 4chan υποχρεώθηκε να υιοθετήσει χωρίς πολλά-πολλά μία πολιτική DMCA (Digital Millennium Copyright Act) όσον αφορά τη διαγραφή περιεχομένου. Τι σημαίνει αυτό; Τέρμα η ελευθερία και το ανέβασμα ό,τι κάνει κέφι στον καθένα. Εφ’ όσον το 4chan ενημερώνεται ότι υλικό που είναι live στην πλατφόρμα του δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί, υποχρεούται να το κατεβάσει πάραυτα και μάλιστα χωρίς να ζητήσει καν την άδεια εκείνου που το ανέβασε αρχικά. Ο εμπνευστής του 4chan, Chris Poole, γνωστός υπέρμαχος της ανωνυμίας στο διαδίκτυο, που στο παρελθόν είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως «μέσα από την ανωνυμία του [σ.σ. του 4chan] υπηρετείται το γενικότερο καλό», δεν έχει πάρει θέση στο θέμα, όμως αν κρίνουμε από τα όσα ακούγονται, δεν θα πρέπει να ‘χει και πολλά να πει.

Το θέμα της ανωνυμίας στο ίντερνετ είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις. Σίγουρα η μία έχει αρκετά θετικά στοιχεία, όμως η άλλη είναι τίγκα στα αρνητικά (το bullying και οι πράξεις σαν κι αυτή που έσκαψε τον λάκκο του 4chan είναι απλά δυο πολύ πρόχειρα παραδείγματα). Η ανωνυμία δεν θα ήταν πρόβλημα αν οι χρήστες ήταν σε θέση να αντιληφθούν πως η ελευθερία του ενός τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου. Είναι όμως;

Πέτρος Κηπουρόπουλος