Categories: DESIGN

Μια κατοικία στην Τζια μοιάζει σαν να γεννήθηκε από τον βράχο

Ένα νέο αρχιτεκτονικό γραφείο πιστεύει πως αν ένας χώρος δεν σου δημιουργεί συναισθήματα και ερωτήματα -για το ίδιο το κτίσμα, για το περιβάλλον μέσα στο οποίο είναι τοποθετημένο, για σένα εντός του- τότε έχει αποτύχει. Συνδυάζοντας τοπικές, κυκλαδίτικες μεθόδους χτισίματος με σύγχρονα αρχιτεκτονικά εργαλεία, οι Cometa Architects δημιούργησαν μια κατοικία στην Τζια που εναρμονισμένη με το περιβάλλον νομίζεις πως υπήρχε πάντα εκεί.

Πρόκειται για μια «εμπειρία τοπίου», όπως  χαρακτηρίζουν οι αρχιτέκτονες Φαίδρα Ματζιαράκη και Victor Gonzalez Marti την κατοικία που έχει χτιστεί με μια παραδοσιακή μέθοδο, εμποδίζοντας την υγρασία και τα υπόγεια ύδατα να εισέλθουν. «Ο στενός, αλλά κλιμακωτός όγκος του είναι βασικό στοιχείο της σύνθεσης και εν μέρει αποτέλεσμα του αυστηρού κανονισμού της πολεοδομίας τον οποίο ακολουθήσαμε. Είμαστε σύμφωνοι με τους κανονισμούς αυτούς διότι σκοπό έχουν να προστατεύσουν το φυσικό τοπίο. Κι αν δεν έχεις κάποιον να σε περιορίζει, δεν διακρίνεις την ανάγκη να ξεπεράσεις ένα πρόβλημα, μετατρέποντάς το σε ένα καινούριο δεδομένο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η λιτή στο εσωτερικό της κατοικία έγινε μέρος του βράχου -φτιαγμένη από τον ίδιο-, με κάθε κομμάτι του σμιλέμενο από τεχνίτες λαξεύτες της πέτρας. «Ίσως κάποιος – όπως συνέβη και σε εμάς- να αναρωτηθεί, πως μια πετρόχτιστη κατοικία περιτριγυρισμένη από ένα βραχώδες περιβάλλον θα είναι εύκολα κατοικήσιμη από την τετραμελή οικογένεια που μας ανέθεσε το έργο. Αποδείχθηκε ότι το χτιστό τοπίο του νησιού αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του φυσικού και όχι το αντίθετο όπως συμβαίνει πολλές φορές. Ο βράχος που δεσπόζει πάνω από την κοιλάδα των αρχαίων Ποισσών είναι ένας προστατευμένος τόπος. Εκεί οι βοσκοί με τα κοπάδια τους έβρισκαν σκιά και ένα μέρος για ύπνο. Αυτός ήταν και ο λόγος που το διάλεξαν οι ιδιοκτήτες του, αναζητώντας μια πραγματική σχέση με τον τόπο και όχι μια επινοημένη. Βασική τους ανάγκη ήταν το να μην αποξενωθούν από τις εμπειρίες του Κυκλαδίτικου τοπίου. Να μπορούν να ζουν το σπίτι ως ένας ντόπιος που όχι μόνο απολαμβάνει τις διακοπές, αλλά και τον σκληρό χειμώνα, να βλέπουν τις ελιές που φυτεύουν τώρα να μεγαλώνουν. Να βρίσκουν σκιά στο σπίτι που μοιάζει να ξεφυτρώνει από τον  βράχο».

Οι αρχιτεκτονικές τους αναφορές στην συγκεκριμένη δουλειά είναι ο συσχετισμός φυσικού και χτιστού τοπίου στην Μεσόγειο όπως τα υπόσκαφα σπίτια στα βουνά  Gharyan της Λιβύης και τα χαμηλά κτίσματα στα κυκλαδονήσια, η  φαινομενολογία στην αρχιτεκτονική του Ελβετού Peter Zumpthor και έπειτα οι σύγχρονοι Ασιάτες αρχιτέκτονες όπως οι Amateur Architecture Studio και οι ArchiUnion που αποτραβούν το βλέμμα τους από δυτικές τάσεις -τις οποίες έχει υιοθετήσει η  Ανατολή- εστιάζοντας στην τοπική αρχιτεκτονική. «Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα, αφού η κατοικία συνδυάζει τοπικές μεθόδους χτισίματος με σύγχρονες, όπως αυτή που μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε ζεστό νερό για την ενδοδαπέδια θέρμανση και βοηθά στην λειτουργία του ενεργειακού τζακιού, κάνοντας την  κατοικία κατάλληλη όχι μόνο για τα ζεστά μεσημέρια του Αυγούστου αλλά και για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Έτσι, απολαμβάνει κανείς το σπίτι του στο νησί όταν το θέλει και όχι μόνο όταν το επιτρέπει ο καιρός».

Το έργο των Cometa Architects διακρίθηκε με έπαινο στις ΔΟΜΕΣ 2017, στην κατηγορία καλύτερο πραγματοποιημένο έργο των ετών 2012-2016. «Είναι μία τιμή για εμάς που μας δίνει την ενέργεια να προχωρήσουμε πιστεύοντας στην αρχιτεκτονική μας δράση. Οι νέοι αρχιτέκτονες βλέπουν να μην αναγνωρίζεται συχνά η αξία του επαγγέλματός τους. Αυτό είναι αποκαρδιωτικό όταν έχεις αφιερώσει τουλάχιστον έξι χρόνια σπουδών και αμέτρητα βράδια δουλειάς. Όμως, μην ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος πάντα θα ενδιαφέρεται για ένα σπίτι, ένα σχολείο, ένα νοσοκομείο, πρόκειται για ανάγκες που δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν».

Περισσότερες πληροφορίες για το γραφείο των Cometa Architects θα βρείτε εδώ

Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.