Categories: DESIGN

Μια κατοικία στο Παλαιό Ψυχικό είναι μια διέξοδος από το πυκνό αστικό τοπίο

Στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού, ένα αρχιτεκτονικό γραφείο δημιούργησε μια μορφή κατοίκησης, που προσφέρει ιδιωτικότητα και στιγμές αποδράσεων από την πόλη, παρόλο που η κατοικία βρίσκεται μέσα στον πυκνό αστικό ιστό.

Η ιδιωτική κατοικία στο Παλαιό Ψυχικό από το αρχιτεκτονικό γραφείο Katerina Karagianni Architects διαρθρώνεται σε τρία επίπεδα που συνολικά καταλαμβάνουν 630 τετραγωνικά μέτρα. Η αρχιτεκτονική της κατοικίας που αποθεώνει τον συνδυασμό του λευκού και του γκρι χρώματος χαρακτηρίζεται τόσο από τον αστικό χαρακτήρα της όσο και από την αισθητική προσέγγιση μιας πολυτελούς βίλας, προσφέροντας διαφορετικές εμπειρίες στους ιδιοκτήτες της.

Όπως εξηγεί η Κατερίνα Καραγιάννη «η αρχιτεκτονική των χώρων και τα υλικά διατηρούν την αστική αισθητική μιας σύγχρονης κατοικίας της πόλης, ενώ τα στοιχεία του νερού, των σκιάσεων και της φύτευσης δίνουν μια αίσθηση απομόνωσης, ιδιωτικότητας και φυσικού στοιχείου. Το εσωτερικό διαρθρώνεται με μεγάλους ενιαίους χώρους, που μετατρέπουν την κατοικία σε ένα διαμπερή και φωτεινό χώρο σε όλες τις διαστάσεις του».

Ο εξωτερικός χώρος έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσφέρει «μικρές, καθημερινές αποδράσεις από τη ζωή της πόλης».  Μια πισίνα καταλαμβάνει το μπροστινό μέρος της κατοικίας και είναι επενδεδυμένη με μάρμαρο Αλιβερίου. Τον υπαίθριο χώρο καλύπτει μια πέργκολα που προσφέρει σκίαση, ενώ μεταλλικά διάτρητα φύλλα δημιουργούν ένα προστατευτικό παραπέτασμα από τις γειτονικές κατοικίες.

Τα υλικά -και συγκεκριμένα, οι εναλλαγές τους- αποτελούν τα πιο σημαντικά στοιχεία στη σύνθεση του χώρου. Επεκτείνονται στους τοίχους και την οροφή, σηματοδοτώντας την αλλαγή των χρήσεων, χωρίς να υπάρχει άλλο φυσικό χώρισμα. ​Δημιουργείται λοιπόν η αίσθηση ενός ενιαίου χώρου που καταλαμβάνει όλο το μήκος και το πλάτος της κατοικίας, χωρίς όμως να υπάρχει αλληλοκάλυψη των διαφορετικών λειτουργιών.

Το εσωτερικό έχει σχεδιαστεί με απλές και καθαρές γραμμές. Σημαντικό κομμάτι της κατοικίας αποτελεί η σκάλα, καθώς «μεταφέρει» τα υλικά στο πάνω επίπεδο και συμβάλει στην αισθητική σύνδεση των ορόφων.  Παράλληλα, η κουζίνα καταλαμβάνει πολύ μεγάλο τμήμα της κάτοψης, καθώς συμπεριλαμβάνει και το «καθημερινό». Διαχωρίζεται με τις υπόλοιπες λειτουργίες με τη χρήση μαρμάρινων πάγκων, αλλά εξακολουθεί να ενώνεται οπτικά και αισθητικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο κύριο υπνοδωμάτιο και στα παιδικά δωμάτια, έχει γίνει σχεδιασμός σχεδόν όλων των επίπλων, ώστε να επιτευχθεί ένα ενιαίο αρμονικό σύνολο.  Γίνεται εκτεταμένη χρήση δρυ, και στο πάτωμα και σαν επένδυση και στα έπιπλα, ώστε να προσδώσει στο χώρο τη ζεστασιά που χρειάζονται οι ιδιωτικοί αυτοί χώροι. «Το κρεβάτι έχει σχεδιαστεί σαν ένα ξύλινο κουκούλι, ενώ η χρήση του ξύλου επεκτείνεται και στο κυρίως λουτρό και αναπαράγει την ίδια φιλοσοφία. Έχουν σχεδιαστεί δύο ξεχωριστά walk-in-closets  τα οποία με τη χρήση του καθρέφτη εξαφανίζονται στον χώρο», εξηγεί η Κατερίνα Καραγιάννη.

Ο χώρος παραμένει οπτικά ενιαίος, αλλά λειτουργικά διαχωρισμένος, ώστε να εξυπηρετεί τις διαφορετικές χρήσεις και εκφάνσεις μιας σύγχρονης κατοικίας. Ουσιαστικά τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: «Αυτά που λειτουργούν σαν υπόβαθρο, όπως είναι τα λευκά αυτοεπιπεδούμενα δάπεδα, και αυτά που λειτουργούν σαν highlights, όπως είναι το μαύρο μάρμαρο».

Το γραφείο Katerina Karagianni Architects δημιουργήθηκε το 2008 και εδρεύει στην Αθήνα. Έχει στο ενεργητικό του πολλά έργα, αλλά και πολλές δημιουργικές συνεργασίες με γνωστά γραφεία της Αθήνας, που οδήγησαν σε εξαιρετικά project. «Η φιλοσοφία με την οποία αντιμετωπίζουμε τα έργα μας, θα έλεγα ότι δεν εκπορεύεται τόσο από τον χώρο του design, αλλά περισσότερο από τον χώρο της εμπειρίας. Θεωρούμε ένα έργο άρτιο, όταν η κατοίκιση και η οικειοποίηση του είναι πετυχημένες. Έχει φοβερή σημασία για ένα πετυχημένο project ο τελικός αποδέκτης του έργου, κι εμείς ξεκινάμε πάντα από εκεί».

Σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό γραφείο, ένα έργο δεν ολοκληρώνεται μέχρι να ενσωματωθεί σ’ αυτό η προσωπικότητα και οι αισθητική του ίδιου του χρήστη. Το έργο παραμένει ως υπόβαθρο, και γι’ αυτό το λόγο το γραφείο χρησιμοποιεί απλές και καθαρές γραμμές, αφού παίρνει την τελική του μορφή μετά από αρκετό καιρό κατοίκησης.

Κατά την Κατερίνα Καραγιάννη, οι στόχοι της αρχιτεκτονικής σχετίζονταν ανέκαθεν με την λειτουργικότητα και την αισθητική. Όσον αφορά όμως ένα πυκνό αστικό περιβάλλον, η εκπλήρωση αυτών των στόχων γίνεται πιο απαιτητική. «Για πολλά χρόνια, δινόταν σημασία στο εσωτερικό των χώρων, με αποτέλεσμα, η μορφή και η αισθητική του αστικού ιστού, να είναι ασύνδετη και άσχημη. Νομίζω πως ένας δημιουργικός στόχος για τους αρχιτέκτονες που δραστηριοποιούνται στην πόλη, είναι η αισθητική απόκατάσταση της, έτσι ώστε τα έργα να επιστρέφουν αξίες στην πόλη».

Έργο: Κατοικία στο Παλαιό Ψυχικό. Αρχιτεκτονική μελέτη: Κατερίνα Καραγιάννη. Κατασκευή: Ιωάννης Αστραπέλλος. Χρόνος αποπεράτωσης: 2017 Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο Katerina Karagianni Architects θα βρείτε εδώ.
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.