LIFE

Κάθε Single Estate καφές σε ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο χωρίς καν να επιβαρύνει το budget σου

Εσύ που θα ταξιδέψεις σήμερα; Μια γουλιά από τις Single Estate ποικιλίες καφέ των Coffee Island αρκεί για να κάνει κάποιος ένα ταξίδι σε όλες τις γωνιές του κόσμου και μέσα από τη γεύση και την επίγευση τους να ανακαλύψει τον τρόπο που καλλιεργείται ο καφές, σε μία μόνο συγκεκριμένη φάρμα από έναν μεμονωμένο παραγωγό, μονάδα επεξεργασίας ή συνεταιρισμό, αλλά και τη γεωγραφία, τη γαστρονομία και την παράδοση της περιοχής και των ανθρώπων της.

Dulima, Sumatra, Guji, Santa Teresa και Alta Mogiana είναι οι Single Estate καφέδες που προσφέρουν τα Coffee Island πλέον χωρίς καμία χρέωση και σε κάθε γουλιά προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία σε όσους αγαπούν τον πραγματικά καλό καφέ που καλλιεργείται με ηθικό και βιώσιμο τρόπο. Για να αποφασίσεις πού θα θέλεις να ταξιδέψεις με το επόμενο ποτήρι καφέ σου, σου δίνουμε έναν μικρό οδηγό για να επιλέξεις αυτό που χρειάζεσαι σε κάθε γουλιά που απολαμβάνεις στα ροφήματα της Coffee Island.

Ο Dulima σε πάει Κολομβία

Η Tolima της Κολομβίας είναι μια περιοχή που συναντάται ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα paramo στη γη, καθώς η τροπική κορυφογραμμή των Άνδεων φτάνει μέχρι τον ουρανό. Oι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 32ο C την ημέρα μέχρι τους -18ο C κατά τη διάρκεια της νύχτας, γι’ αυτό και το κλίμα είναι μια διαρκής εναλλαγή καλοκαιριού και χειμώνα. Τα εδάφη που καλλιεργείται ο καφές της περιοχής απλώνονται κάτω από τη σκιά του ηφαιστείου Nevado del Tolima, γνωστού και ως Dulima που σημαίνει Βασίλισσα του Χιονιού.

Από αυτό το μοναδικό δημιούργημα της φύσης παίρνει το όνομά του ο νέος Single Estate καφές των Coffee Island, που ξεχωρίζει για τα ξεχωριστά αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά του. Χαρακτηριστικά που οφείλονται στην ηφαιστειογενή ταυτότητα της Tolima αλλά και στις σημαντικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας οι οποίες ευνοούν την καλλιέργεια ενός καφέ που ξεχωρίζει. Φουντούκι, γκρέιπφρουτ, σοκολάτα γάλακτος και καραμέλα συνδυάζονται στο αρωματικό προφίλ του νέου Single Estate, που δίνει ένα διαφορετικό twist μέσα στην ημέρα σου. Ένας ακόμα ιδιαίτερος καφές με ακόμα πιο σπάνια καταγωγή· 100% Arabica, Caturra, Variedad Colombia, Castillo.

Ο Sumatra σε πάει Ινδονησία

Η ξεχωριστή αυτή χώρα αποτελείται από 18.000 νησιά, κατοικείται από 300 περίπου φυλές και δε θυμίζει σε τίποτα τον κόσμο που γνωρίζουμε. Εκεί, στο όρος Gayo, βορειοδυτικά της χώρας βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες φυτείες Arabica στη νοτιοανατολική Ασία και καλλιεργούνται μερικοί από τους καλύτερους καφέδες στον κόσμο. Οι ντόπιοι καλλιεργητές είναι μικροί φαρμιέρηδες που αγαπούν τη γη με έναν τρόπο πρωτόγονο και αγνό, γι’ αυτό και φροντίζουν να προστατεύουν το οικοσύστημα με όλες τους τις δυνάμεις τους. Σε εκείνα τα μέρη οι άνθρωποι νιώθουν βαθιά τη σύνδεση με τη Μητέρα Φύση και γνωρίζουν ότι μόνο αν τη διαφυλάσσουν, θα μπορεί κι εκείνη να τους χαρίζει τις κατάλληλες συνθήκες για να μεγαλώνουν τα καφεόδεντρα της φάρμας τους και μάλιστα έτσι ώστε να διατηρούνται τα ιδιαίτερα γευστικά προφίλ του καφέ που παράγουν.

Εκεί ακριβώς παράγεται η Sumatra, ένας καφές των Coffee Island που χάρη στα επίπεδα θερμοκρασίας της περιοχής, περνάει από semi washed επεξεργασία και προσφέρει ένα σπάνιο αρωματικό προφίλ με φράουλα, γλυκόριζα και ζαχαροκάλαμο. Ο καφές αυτός καλλιεργείται από μια κοινότητα 500 μικροκαλλιεργητών που κατοικούν στα χωριά της περιοχής και όλοι έχουν έναν κοινό στόχο· να βελτιώνουν συνεχώς την ποιότητα του, με πρώτη τους προτεραιότητα τη διατήρηση του οικοσυστήματος ώστε η περιοχή να παραμένει ιδανικό έδαφος για την καλλιέργεια καφεόδεντρων.

Ο Guji σε πάει Αιθιοπία

Ο Guji καλλιεργείται σε αυτή την ιδιαίτερη χώρα, όπου η πρόσβαση στο καθαρό νερό είναι περιορισμένη και γυναίκες και παιδιά μετακινούνται χιλιόμετρα για να κουβαλήσουν τις πόσιμες ποσότητες νερού που χρειάζονται. Για αυτό η Coffee Island δεν περιορίστηκε στην ανακάλυψη μιας ακόμα γευστικής εμπειρίας με τον καφέ αυτό, αλλά συνέβαλε με τον δικό της τρόπο στη δημιουργία ενός κόσμου καλύτερου, πιο δίκαιου για όλους και σίγουρα πιο βιώσιμου με τη συνεργασία της με την παγκόσμια οργάνωση Water to Thrive, η οποία προσφέρει ένα πηγάδι ύδρευσης που βοηθά σε μια πιο βιώσιμη καθημερινότητα και βελτιώνει τις συνθήκες της ζωής των ανθρώπων της χώρας.

Η ποικιλία Guji καλλιεργείται στη ζώνη Oromia, σε πολλές μικρές φάρμες με πλούσιο ηφαιστειογενές έδαφος και σε ένα υψόμετρο περίπου 2.000μ από την επιφάνεια της θάλασσας. Η Oromia έχει πάρει το όνομά της από τη μεγαλύτερη φυλή της Αιθιοπίας τους Oromo, οι οποίοι είχαν πάντα σαν κύρια απασχόλησή τους τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Χάρη στη βαθιά γνώση τους πάνω στην καλλιέργεια και την επεξεργασία του καφέ, μπορούν να ελέγχουν και να κατανοούν την ποιότητα των κόκκων από τη στιγμή που θα τους συλλέξουν μέχρι να καταλήξουν στο φλιτζάνι. Από την άλλη, το γόνιμο έδαφος και η πυκνή βλάστηση της περιοχής προσφέρουν τους πιο ποιοτικούς καφέδες της Αιθιοπίας.

Το μοναδικό γευστικό προφίλ από φράουλα, lime και καραμέλα κάνει τον καφέ αυτό ιδανικό για espresso ή iced filter και προσφέρει μια ακόμα εμπειρία που μετατρέπει την καθημερινή συνήθεια όλων, σε μέρος της λύσης ενός παγκόσμιου προβλήματος όπως είναι η φτώχεια ή η λειψυδρία.

Ο Santa Teresa σε πάει Περού

Ο καφές καλλιεργείται σε αυτό το μακρινό μέρος και σε υψόμετρο που φτάνει έως και τα 2000 μέτρα, από μια ομάδα μικροκαλλιεργητών που εργάζονται ενωμένοι στις φυτείες του καφέ ακολουθώντας σταθερά τις αξίες της βιωσιμότητας. Με προτεραιότητα την παραγωγή ποιοτικών κόκκων με ιδιαίτερα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά, βελτιώνουν συνεχώς τις διαδικασίες τους χωρίς να επιβαρύνουν το φυσικό τοπίο. Άλλωστε το γευστικό προφίλ του Santa Teresa διαμορφώνεται καταρχάς χάρη στο έδαφος της περιοχής και τις ιδανικές συνθήκες του περιβάλλοντος. Κέδρος, ξηροί καρποί και σοκολάτα με πλούσιο σώμα και μακρά επίγευση κάνουν το Santa Teresa μοναδικό χαρμάνι

Οι καλλιεργητές της περιοχής Cusco σέβονται τους νόμους της φύσης και καταφέρνουν να εξελίσσουν συνεχώς τις τεχνικές τους με βιώσιμες πρακτικές οργανικής παραγωγής, ενώ δεν παραβλέπουν τους κανόνες του Fair Trade. Συλλέγουν με προσοχή τους καρπούς, τους επεξεργάζονται σχολαστικά στον κεντρικό μύλο και εφαρμόζουν ένα αυστηρό σύστημα ποιοτικού ελέγχου ώστε να κρατούν μόνο τους καλύτερους. Συνδυάζοντας την προσωπική φροντίδα και τη φυσική επεξεργασία, παρουσιάζουν μια ποικιλία 100% Specialty Arabica που χαίρει διεθνούς αναγνώρισης και όχι άδικα.

Ο Alta Mogiana σε πάει Βραζιλία

Στην νοτιοανατολική Βραζιλία, μέσα από πεδιάδες και βουνά, στην περιοχή Alta Mogiana, της πολιτείας Sao Paulo, η παραγωγή του καφέ αποτελεί μια ολόκληρη παράδοση που βασίζεται στις φυσικές συνθήκες, ιδανικές για την καλλιέργεια των πολύτιμων κόκκων. Το υψόμετρο που φτάνει τα 1000μ, οι βροχοπτώσεις και φυσικά η ποιότητα του εδάφους είναι αυτά που εξασφαλίζουν το αρωματικό και το γευστικό προφίλ του Alta Mogiana. Σοκολάτα, ξηροί καρποί και σταφίδα δίνουν ένα διαφορετικό twist, για να θυμίζουν την ιστορία του μοναδικού αυτού καφέ που παράγεται σε μία περιοχή που τον πρώτο λόγο έχει η φύση της περιοχής, η οποία είναι παγκοσμίως γνωστή για τους εξαιρετικούς κόκκους 100% Specialty Arabica με το πλούσιο σώμα, την ισορροπημένη οξύτητα και την υπέροχη φυσική γλυκύτητα.

H διαφορά Single Origin και Single Estate

Και αφού αναλύσαμε όλα τα χαρμάνια που προσφέρει χωρίς καμία έξτρα χρέωση η Coffee Island στους ανθρώπους που απολαμβάνουν τον καφέ τους, τώρα ήρθε η ώρα να μάθεις ποια είναι η διαφορά Single Origin και Single Estate και γιατί ο δεύτερος είναι η κορυφαία επιλογή που μπορεί να κάνει ένας coffee lover.

Μέχρι σήμερα μπορεί να πίστευε κανείς ότι οι Single Origin (μονοποικιλιακοί) καφέδες είναι αυτοί που αναδεικνύουν περισσότερο τη γεύση και τα αρώματα του καφέ, συνεπώς είναι ποιοτικά καλύτεροι, αλλά η άποψη αυτή θα αλλάξει ριζικά αν δοκιμάσει κανείς Single Estate καφέδες.

Single Estate είναι ο καφές που προέρχεται από μια συγκεκριμένη φάρμα, έναν μεμονωμένο παραγωγό, μονάδα επεξεργασίας ή συνεταιρισμό. Σε αυτούς τους καφέδες παίρνει κανείς το μέγιστο των χαρακτηριστικών του terroir, όπου terroir είναι όλοι εκείνοι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που κάνουν τα χαρακτηριστικά της κάθε καλλιέργειας μοναδικά, όπως το κλίμα, ο γεωγραφικός προσδιορισμός, η τοπολογία (έδαφος, υψόμετρο, κλίση), ο ανθρώπινος παράγοντας και οι γεωργικές πρακτικές που εφαρμόζονται στη φάρμα.

Τα Single Estate της Coffee Island είναι χαρμάνια που έχουν έρθει στην Ελλάδα με πρακτικές Direct Trade και λόγω των μακροχρόνιων σχέσεων που έχει αναπτύξει με τους παραγωγούς και τις φάρμες, η εταιρία που γνωρίζει τις πρακτικές που εφαρμόζονται κατά την παραγωγή και επεξεργασία του καφέ, στοιχεία που αποτυπώνονται και στο τελικό φλιτζάνι.

Τώρα που ξέρεις τα πάντα για τους Single Estate καφέδες της Coffee Island, ήρθε η ώρα να αποφασίσεις που θα ταξιδέψεις σήμερα μέσα από το επόμενο καφέ σου.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA