Categories: DESIGN

Ένα αρχιτεκτονικό γραφείο της Θεσσαλονίκης ανέλαβε να μετατρέψει ένα συγκρότημα της μετασοβιετικής περιόδου σε σύγχρονο εστιατόριο

Οι καθαρές γραμμές, οι ουδέτεροι τόνοι, η εξάντληση των ορίων υλικών και τεχνικών επεξεργασίας, αποτελούν κοινά στοιχεία στο έργο ενός αρχιτεκτονικού γραφείου με έδρα την Θεσσαλονίκη, που χρησιμοποιεί το παρελθόν για να «ερμηνεύσει» το σήμερα, στοχεύοντας στο απροσδόκητο.

Οι Karalasos Operaday Architects, δημιουργήθηκαν το 2013, από τους Βασίλη Καραλάζο, Ιωάννη Ανεστίδη, Λευτέρη Ακεψιμαΐδη ως ένα σφιχτό σχήμα, συστηματικής καθημερινής συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων, ξεδιπλώνοντας και αξιοποιώντας μια προϋπάρχουσα εμπειρία τριάντα χρόνων στον χώρο του σχεδιασμού.

Βασική προϋπόθεση μιας επιτυχούς προσέγγισης θεωρούν την συστηματική ενασχόληση με την ιστορία της σύγχρονης αρχιτεκτονικής σε όλες τις εκφάνσεις της σε συνδυασμό με το γίγνεσθαι. Η διαφορετικότητα των χώρων, ειδικότερα αυτών της αναψυχής και της εστίαση, απαιτεί κατά τους τρεις συνεργάτες «τον συνεχή επαναπροσδιορισμό των αναφορών και των στόχων, καταλήγοντας σε διαφορετική κάθε φορά προσέγγιση».

Στην περίπτωση του Spaghetti Kitchen Bar, πρόκειται για μια μεταλλική κατασκευή, ένα υπερυψωμένο ισόγειο συγκρότημα της μετασοβιετικής περιόδου τοποθετημένο σε ένα μικρής κλίμακας διατηρητέο πάρκο, στο ιστορικό κέντρο της Σόφια.

Ο ανοικτός στις τρεις πλευρές του, όγκος της βασικής αίθουσας του χώρου συναντά υπό ορθή γωνία και σε σχετικά ψηλότερο επίπεδο, τον περισσότερο εσωστρεφή χώρο του “prosciutto bar”. O γειτονικός των δύο, και περίκλειστος τρίτος χώρος καλύπτεται από την πλήρως αντιληπτή από τον επισκέπτη ανοιχτή κουζίνα και τις συνακόλουθες βοηθητικές λειτουργίες. Με τον εξ αρχής σχεδιασμό και την υλοποίηση του ελαφρού οπτικά γωνιακού χώρου του “extension bar”, σε προέκταση της βασικής αίθουσας, επινοήθηκε μια κλειστή στις τρεις πλευρές της αυλή, προσβάσιμη από το σύνολο του εσωτερικού χώρου και προσαρμοσμένη στα υπάρχοντα δέντρα του διατηρητέου περιβάλλοντος.

Οι αναφορές των τριών συνεργατών  του Karalasos Operaday Architects είναι «πάμπολλες, προέρχονται από διαφορετικά πεδία, διαφορετικές χρονικές περιόδους και τεχνοτροπίες που κατά περίπτωση ανασύρονται, αξιολογούνται, τροποποιούνται και εξελίσσονται με διαφορετικό τρόπο στους εκάστοτε υπό μελέτη χώρους».

Στο έργο που ανέλαβαν στη Σόφια, η διάτρηση των υφιστάμενων μεταλλικών οροφών στο υπερυψωμένο ισόγειο συγκρότημα της μετασοβιετικής περιόδου και η υποστήριξή τους – για την εγκατάσταση των φεγγιτών στη βασική αίθουσα και το “prosciutto bar”- παρά το μέγεθος των δυσκολιών στην αδειοδότηση – υλοποίησή τους, συνιστά για τους αρχιτέκτονες, την μεγαλύτερη σημασίας επέμβαση στον φλοιό του συγκροτήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο χώρος της βασικής αίθουσας του εστιατορίου- μπαρ  οργανώθηκε από τους αρχιτέκτονες σε τρεις παράλληλες επιμήκεις ζώνες, διαφορετικού βαθμού ιδιωτικότητας – απομόνωσης, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα, στο σύνολό του, την οπτική πρόσβαση στις λειτουργίες της ανοιχτής κουζίνας του μαγαζιού. Στοιχείο έκπληξης στον χώρο αποτελεί η σκόπιμα μικρού μεγέθους πρόσβαση στο “prosciutto bar”, με την οριακά χαμηλή ξύλινη οροφή. Σε δεύτερο επίπεδο, «η ευχάριστα ασφυκτική αίσθηση ανάμεσα στο εσωστρεφές και το κλειστοφοβικό, εκτονώνεται, στο διπλάσιου ύψους τύμπανο του φεγγίτη, καθώς και μέσω μιας μικρής εξόδου, απευθείας στον υπαίθριο χώρο της αυλής».

Η προσθήκη ενός “extension bar”, αντιμετωπίστηκε σαν ένα μοντέρνο γυάλινο σπίτι, με την εφαρμογή των λεπτότερων δυνατόν εμφανών κάθετων στηρίξεων και τη δυνατότητα μετατροπής του σε ημιυπαίθριο χώρο. Η αποκοπή της βασικής εξωτερικής γωνίας του όγκου, προέκυψε στη διάρκεια της κατασκευής, μετά από την ανάγκη διατήρησης των επιφανειακών ριζών του παρακείμενου δέντρου, η μορφή του οποίου επέτρεψε ωστόσο την ολοκλήρωση της λευκής μετόπης στο αρχικό της περίγραμμα.

Για τους Karalasos Operaday Architects Karalasos, ανεξάρτητα από μέγεθος χώρου και επιθυμητού κόστους υλοποίησης, «η προσέγγιση κάθε έργου, μετά από εμπειρία 30 χρόνων, βασίζεται στον διάλογο, στην ανάλυση δεδομένων και αιτούμενων, ερμηνεύοντάς τα, μέσα από σχολαστική απόδοση χειρισμών και ύφους, που εξυπηρετεί την αποσαφήνιση, επισκόπηση και αποτελεσματικότητα της εκάστοτε επιχειρηματικής και όχι μόνο δραστηριότητας. Η προσέγγιση αφορά όλους τους χειρισμούς ενός συνολικού σχεδιασμού και επεμβάσεων, με έμφαση στις ιδιοκατασκευές επενδύσεων και επίπλωσης που αναδεικνύουν τον διαφορετικό χαρακτήρα κάθε χώρου», όπως ακριβώς στην περίπτωση του σύγχρονου εστιατορίου στο ιστορικό κέντρο της Σόφια. 

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο Karalasos Operaday Architects θα βρείτε εδώ.
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.