Categories: GADGETS

Γιατί να αγοράσει κανείς ένα iPhone SE;

Το iPhone SE διατίθεται εδώ και λίγα 24ωρα προς προπαραγγελία από τα καταστήματα της ελληνικής αγοράς. Το λανσάρισμα του νέου smartphone της Apple μπορεί να μην έχει την αίγλη που αρμόζει σε ένα iPhone, ωστόσο δεν παύει να συνιστά ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για την κόσμο της Τεχνολογίας. Έστω κι αν ο κόσμος αυτή τη φορά δεν κατασκήνωσε έξω από τα Apple Stores, έστω κι αν η παγκόσμια ζήτηση δεν ξεπέρασε την προσφορά. Αξίζει όμως να επενδύσει κάποιος στο iPhone SE κι αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις και με ποιο σκεπτικό;

Όχι απλά ένα «φθηνό» iPhone

Κάποια στιγμή, ξέρετε, η «καραμέλα» του φθηνού iPhone θα πρέπει να σταματήσει. Ναι, το iPhone SE είναι φθηνότερο από την τελευταία «φουρνιά» iPhone, τα iPhone 6s/6s Plus, όμως όχι και τόσο φθηνό ώστε να αξίζει αυτόν τον χαρακτηρισμό. Τα 499€ που στοιχίζει η έκδοση των 16 GB και τα 599€ που τιμάται εκείνη των 64 GB, ναι μεν είναι λιγότερα από τα 789€, τιμή στην οποία πωλείται –επισήμως- το iPhone τελευταίας γενιάς, όμως και πάλι είναι αρκετά συγκριτικά με άλλες λύσεις smartphone που κυκλοφορούν στην αγορά –με άλλα λόγια, δεν είναι οι τιμές που θα καθιστούσαν το iPhone SE «προσιτό» στο ευρύ κοινό.

Τι σημαίνουν όμως αυτά; Μήπως ότι η αγορά του iPhone SE δεν αξίζει; Σε καμία περίπτωση. Κατ’ αρχάς, για να εξηγούμαστε, το αν μία αγορά είναι καλή ή κακή, είναι καθαρά υποκειμενικό και έχει να κάνει με τις ανάγκες, τις προτιμήσεις, τις δυνατότητες και το μπάτζετ του καθενός. Κάποιος που διαθέτει iPhone 6/6 Plus ή iPhone 6s/6s Plus και έχει μείνει ικανοποιημένος από αυτό, δεν έχει λόγο να το αντικαταστήσει με το iPhone SE, κακά τα ψέματα. Μία τέτοια κίνηση μπορεί να έχει νόημα μόνο υπό έναν όρο: τα «μεγάλα» iPhone να τον δυσκολεύουν στη χρήση και να μην «κάθονται» καλά στα χέρια του. Μην το γελάτε καθόλου: ξέρετε πόσος κόσμος που είχε βολευτεί με το «σασί» των iPhone 5/5s, τα έχει βρει σκούρα με τα μοντέλα των δύο τελευταίων γενεών smartphones της Apple;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Λανσάροντας το iPhone SE, η εταιρεία του Κουπερτίνο πάει «στα σίγουρα», επενδύοντας σε ένα design που ο κόσμος ξέρει και, αποδεδειγμένα, αγαπά. Ποντάρει σε ένα μέγεθος (4”) που μπορεί σε κάποιους να φαίνεται εξωφρενικά μικρό, όμως για χρόνια ήταν –και παραμένει- σε θέση να καλύπτει με χαρακτηριστική άνεση τις ανάγκες του κοινού. Όλοι όσοι χρησιμοποιούν ακόμα ένα iPhone 5/5s/5c (έχοντας παραμείνει σε αυτό καθώς δεν πείστηκαν ποτέ από τα επόμενα μοντέλα), θα βρουν στο iPhone SE έναν άξιο διάδοχο που υιοθετώντας το ίδιο design με τη συσκευή τους, θα τους προσφέρει σαφώς εντυπωσιακότερες επιδόσεις. Η οθόνη παραμένει μεν στα ίδια επίπεδα (Retina, ανάλυσης 1136×640 pixels στα 326 ppi) όμως στα… ενδότερα του smartphone, φωλιάζουν ένας A9, 2 GB RAM, μία μπαταρία που είναι σε θέση να παρέχει μεγαλύτερη αυτονομία και φυσικά η κάμερα των 12 MP με τη δυνατότητα εγγραφής 4Κ βίντεο.

Το μέγεθος (δεν) μετράει

Στην περίπτωση του iPhone SE λοιπόν, όπου «φθηνό» βάλτε «μικρό»: θα είναι πολύ πιο δίκαιο και για το ίδιο το smartphone αλλά και για όσους αποφασίσουν εν τέλει να το κάνουν δικό τους. Εν τοιαύτη περιπτώσει, αποκτούν όπως φρόντισε να μας υπογραμμίσει και η ίδια η Apple «το καλύτερο smartphone στις 4” που κυκλοφόρησε ποτέ». Για κάποιον λοιπόν που θέλει μία iOS συσκευή αλλά οι 4,7” και οι 5,5” των iPhone 6/6s και iPhone 6/6s Plus του φαίνονται πολλές (και παράλληλα δεν καίγεται για το 3D Touch), αυτή τη στιγμή το μικρό και όχι φθηνό iPhone SE μοιάζει να είναι η ιδανική λύση.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος