Categories: DIGITAL STORIES

Το ίντερνετ δαμάζεται και η Ρωσία δείχνει τον τρόπο

Το εντυπωσιακό με τους Ρώσους είναι αυτή η διαφορετικότητα που τους διακρίνει σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη σε οτιδήποτε και αν κάνουν. Έχουν τον τρόπο τους οι άτιμοι, είτε είναι σωστός, είτε λάθος. Έτσι λοιπόν, την ώρα που εδώ και χρόνια ολόκληρος ο πλανήτης «μάχεται» πάνω από την ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο, στη Ρωσία έλυσαν το θέμα σε μία και μόνο συνεδρίαση της Βουλής καθώς, όπως αποφασίστηκε, blogs με τουλάχιστον 3.000 καθημερινούς αναγνώστες, θα πρέπει να εγγραφούν στα μητρώα της επιτροπής αξιολόγησης των ΜΜΕ (κάτι σαν το δικό μας Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο αλλά με αυξημένες αρμοδιότητες) και φυσικά καθετί που γράφουν θα περνά και από ανάλογο «κόσκινο».

Πρακτικά αυτό βάζει τέλος στην ανωνυμία των bloggers αφού στα δεδομένα τους (τα πάντα όμως) θα έχει πρόσβαση η Ρωσική κυβέρνηση μαζί με όλες τις υπηρεσίες της, την ώρα που αυτά θα κρατούνται σε servers μέσα στη χώρα. Οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακτιβιστές, χακτιβιστές, ενώσεις δημοσιογράφων και λοιποί φορείς έχουν κατακεραυνώσει τα νέα μέτρα που ξεκίνησαν να ισχύουν από την 1η Αυγούστου χαρακτηρίζοντάς τα δρακόντεια, ωστόσο επί του παρόντος δεν υπάρχουν και πολλά άλλα να κάνουν. Dura lex, sed lex.

Φυσικά οι διάφορες αλχημείες για την παράκαμψη των ελέγχων των Ρωσικών Αρχών (βλ. proxy servers κλπ) έχουν ήδη αρχίσει να διαδίδονται όμως η λογική λέει πως είναι θέμα χρόνου μέχρι να αντιμετωπιστούν και αυτές. Μ’ αυτά και μ’ εκείνα οι Ρώσοι έκαναν πράξη αυτό που οι ΗΠΑ (CIA, NSA και λοιποί συγγενείς) πάλευαν ανεπιτυχώς να εφαρμόσουν εδώ και χρόνια. Επιπλέον, απέδειξαν περίτρανα πως μία κυβέρνηση είναι σε θέση να εφαρμόσει ό,τι περιορισμούς θέλει στη χρήση και την πρόσβαση στο διαδίκτυο, αγνοώντας όμως κάθε σοβαρό αντίλογο. Μερικά χρόνια πριν στο Ηνωμένο Βασίλειο οι πάροχοι υποχρεώθηκαν να δίνουν τα στοιχεία όσων χρησιμοποιούσαν κατά συρροή torrents (μέτρο που ανακλήθηκε πρόσφατα) την ώρα που η Γαλλία ουσιαστικά κατάφερε και πέρασε σε όλη την Ευρώπη το δικαίωμα στην ψηφιακή λήθη.

Η δύναμη του διαδικτύου είναι τεράστια. Ο αχανής κυβερνοχώρος μόνο ελκυστικός δείχνει στα μάτια όλων εκείνων που αποζητούν εξουσία. Το αν θα κυριαρχήσουν –και εδώ- είναι κάτι που μόνο ο χρόνος θα το δείξει.

Πέτρος Κηπουρόπουλος