Categories: GADGETS

Είναι όντως αδιάβροχες οι «αδιάβροχες» συσκευές;

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που οι αδιάβροχες συσκευές γίνονται της μόδας. Tablets που αντέχουν τις πιτσιλιές, smartphones που μπορούμε να πάρουμε μαζί μας στη θάλασσα και λοιπά gadgetάκια που δεν καταλαβαίνουν τίποτα από νερό και άμμο, βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Όλα τους δηλώνουν «αδιάβροχα». Είναι όμως;

Ας ξεκαθαρίσουμε κατ’ αρχάς κάτι βασικό: άλλο το waterproof και άλλο το water-resistant. Το “waterproof” που μεταφράζεται σε «αδιάβροχος», σημαίνει πως η συσκευή σας είναι πλήρως θωρακισμένη απέναντι στο υγρό στοιχείο. Αν αδειάσετε δηλαδή ένα γεμάτο ποτήρι επάνω της, αυτή δεν θα καταλάβει το παραμικρό. Το “water-resistant” από την άλλη θα μπορούσε να αποδοθεί ως «προστατευμένος απέναντι στο νερό». Προστατευμένος ναι, αλλά όχι τελείως αδιάβροχος. Τελείως «μπακαλίστικα» θα μπορούσαμε να πούμε πως μία τέτοια, water-resistant συσκευή, θα μπορούσε να τη βγάλει καθαρή αν έπεφτε επάνω της νερό από ένα ποτήρι αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα άντεχε την εμβάπτιση στο ποτήρι αυτό. Το waterproof δηλαδή, με άλλα λόγια, υπερτερεί του water-resistant, όμως ακόμα κι αυτό, έχει τα όριά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια είναι αυτά; Συνήθως εκείνα που έχει ορίσει ο κατασκευαστής του. Το ότι ένα smartphone φερ’ ειπείν δηλώνει «αδιάβροχο» δεν σημαίνει πως αν το πάρετε μαζί σας σε κατάδυση στα 100 μέτρα θα συνεχίσει να δουλεύει. Οι αντοχές όλων των συσκευών απέναντι σε νερό και ξένα στέρεα σώματα, καθορίζονται βάσει του κώδικα Ingress Protection (IP). Η αξιολόγηση είναι της μορφής IPxy, όπου x και y είναι δύο μονοψήφιοι αριθμοί: το x υποδηλώνει την προστασία της συσκευής απέναντι στα στερεά και το y απέναντι στο νερό. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο μεγάλοι είναι οι αριθμοί αυτοί, τόσο το καλύτερο από πλευράς προστασίας. Για να καταλάβετε για τι ακριβώς μιλάμε, οι συσκευές με τις μεγαλύτερες αντοχές που κυκλοφορούν στην αγορά, «παίζουν» στο IP68 που σημαίνει ότι ως προς τα στερεά δεν περνά μέσα τους ούτε σκόνη ενώ ως προς το νερό λειτουργούν απρόσκοπτα ακόμα και πλήρως βυθισμένες σε αυτό και μάλιστα σε βάθος μεγαλύτερο του 1 μέτρου –για τις πλήρεις κλίμακες του κώδικα IP, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά εδώ.

Άλλου τύπου συσκευές πάντως όπως smartwatches και wristbands, φέρουν διαφορετική αξιολόγηση η οποία είτε μετριέται σε ατμόσφαιρες, είτε σε μέτρα. Και τα δύο αφορούν τη λειτουργία τους υπό το νερό και υπό κανονικές συνθήκες οπότε έχετέ το στο μυαλό σας: αν για παράδειγμα αποφασίσετε να βουτήξετε στο νερό από ύψος 10 μέτρων και το «έξυπνο» ρολόι σας αντέχει έως και 10-20 μέτρα κάτω απ’ το νερό, μην εκπλαγείτε αν μόλις βγείτε αυτό έχει παραδώσει το πνεύμα. Η πίεση που αναπτύσσεται τη στιγμή που προσκρούετε στο νερό ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερη απ’ αυτή που εν τέλει μπορεί να αντέξει η συσκευή. Σε κάθε περίπτωση, το μυστικό είναι στον εξονυχιστικό έλεγχο των οδηγιών του κατασκευαστή. Η κάθε εταιρεία τηρεί διαφορετικά στάνταρ κατά τη συναρμολόγηση των προϊόντων της τα οποία φροντίζει να αναφέρει στο συνοδευτικό τους υλικό. Γι’ αυτό θα πρέπει να ελέγχετε προσεκτικά τις διευκρινίσεις που αφορούν το προϊόν που σας κέντρισε το ενδιαφέρον για να αποφύγετε τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Γενικότερα οι εταιρείες που παράγουν πραγματικά «παντός καιρού» συσκευές είναι πολύ συγκεκριμένες, δεν συγκαταλέγονται στις πιο εμπορικές και τα προϊόντα τους στοιχίζουν αν και χάνουν στη σύγκριση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ανταγωνισμού –αυτό που πληρώνει κανείς σε αυτές άλλωστε είναι η προστασία που προσφέρουν. Εσείς ωστόσο για τις καλοκαιρινές σας αναζητήσεις, μπορείτε να βολευτείτε με κάποια από αυτές που κυκλοφορούν στην αγορά. Τις αχρείαστες υπερβολές να αποφύγετε μόνο και θα τη δείτε να μακροημερεύει πλάι σας.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος