Categories: GAMING

Heavy Rain and Beyond: Two Souls Collection review (PS4)

Τα Heavy Rain και Beyond: Two Souls είναι δύο τίτλοι της Quantic Dream που κυκλοφόρησαν αποκλειστικά στο PS3 το 2010 και το 2013 αντίστοιχα. Θεωρούνται μέχρι και σήμερα ως δύο από τις δυνατότερες αποκλειστικότερες της κονσόλας και όχι άδικα, αφού το μεν πρώτο μας συστήθηκε ως ένα “interactive drama”, το πρώτο του είδους του σε μία εποχή που τα shooters και τα brainless FPS είχαν την τιμητική τους, ενώ το δε δεύτερο παρουσιάστηκε σαν ένα δυνατό sci-fi θρίλερ έχοντας στους πρωταγωνιστικούς ρόλους πραγματικούς ηθοποιούς. Η Sony λοιπόν, για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί, αποφάσισε να εκδώσει εκ νέου τα δύο παιχνίδια, ενισχύοντάς τα κατά βάση στον τεχνικό τομέα και ενώνοντάς τα σε μία ιδιαίτερα ελκυστική συλλογή –η οποία μάλιστα έρχεται και σε χαμηλή τιμή.

Heavy Rain

Πριν ξεκινήσετε το Heavy Rain, θα πρέπει να προετοιμάσετε τον εαυτό σας για την εμπειρία που θα ζήσει. Ο λόγος που το δημιούργημα του Ντέιβιντ Κέιτζ αποτελεί λίγο-πολύ μια κατηγορία μόνο του ακόμα και σήμερα (βλ. interactive drama), είναι πως δεν δύναται να μπει στα συνήθη καλούπια και τις φόρμουλες του gaming. Δεν είναι ένα παιχνίδι με πιστολίδι και ξύλο, ούτε ένα adventure γεμάτο παζλ που καλείστε να λύσετε. Πρόκειται για μία ιστορία η οποία εξελίσσεται βάσει των επιλογών και των αποφάσεών σας. Ο τίτλος επενδύει αρκετά στη σύνδεση του παίκτη με τους πρωταγωνιστές και την ταύτισή του, αν όχι μαζί τους, τότε με το δράμα τους και, εν τέλει, τα καταφέρνει. Ένας αρχιτέκτονας που πασχίζει να σώσει τον γιο του, ένας πρώην αστυνομικός, ένας πράκτορας του FBI και μία δημοσιογράφος που πάσχει από αϋπνίες, συνθέτουν ένα κουαρτέτο που θα σας κρατήσει σε εγρήγορση και αγωνία μέχρι τους τίτλους τέλους.

Η αλήθεια είναι πως το Heavy Rain ήταν ιδιαίτερα καινοτόμο –έως επαναστατικό- όταν κυκλοφορούσε, έξι χρόνια πριν. Οι καιροί βέβαια έχουν αλλάξει, οπότε αρκετά από τα ριζοσπαστικά του στοιχεία, δεν εντυπωσιάζουν με τον ίδιο τρόπο σήμερα. Με μια πιο ψύχραιμη ματιά μάλιστα, θα μπορούσε να εντοπίσει κανείς και ορισμένα ψεγάδια στο έργο της Quantic Dream όπως για παράδειγμα τις ερμηνείες των ηθοποιών, τις «τρύπες» στο σενάριο και μία από τις πιο αστείες “sex scenes” στην ιστορία του gaming (δεν είναι και πολλές άλλωστε), όμως η υπογράμμιση όλων αυτών έναντι της συνολικά εξαιρετικής δουλειάς που έχει γίνει, θα συνιστούσε τεράστια αδικία. Συνυπολογίστε βέβαια και την τεράστια αντοχή του παιχνιδιού στον χρόνο αφού οι επιλογές σας είναι εξωφρενικά πολλές, και έχετε έναν τίτλο ικανό να σας προσφέρει ουκ ολίγες ώρες ιντελεκτουέλ ψυχαγωγίας.

Beyond: Two Souls

Όταν σε ένα videogame πρωταγωνιστούν δύο τόσο βαριά ονόματα όπως ο Γουίλεμ Νταφόε και η Έλεν Πέιτζ και την παραγωγή του υπογράφει ένα στούντιο όπως η Quantic Dream, τότε αναμφίβολα το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι εντυπωσιακό. Ακριβώς αυτό συμβαίνει και με το Beyond: Two Souls, έναν τίτλο που προς τέρψιν του δημιουργού του, Ντέιβιντ Κέιτζ, φέρει έντονο το μεταφυσικό στοιχείο, προσκαλώντας μας σε ένα αν μη τι άλλο μαγικό ταξίδι. Η ιστορία του πραγματεύεται τις μεταφυσικές ικανότητες μιας κοπέλας, της Jodie Holmes και τη σύνδεσή της με μία άυλη οντότητα, τον Aiden. Γινόμαστε μάρτυρες ολόκληρης της ζωής της, εξερευνώντας μαζί της την τέταρτη διάσταση και φτάνοντας εν τέλει στην κορύφωση του δράματος. Το Beyond: Two Souls είναι ένα sci-fi interactive drama που εστιάζει στη διαδραστική αφήγηση και χάρη στις εντυπωσιακές ερμηνείες και την εκπληκτική του ατμόσφαιρα, τα καταφέρνει περίφημα.

Εννοείται πως και στη δική του περίπτωση έχει γίνει επιπρόσθετη δουλειά έτσι ώστε να είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις επιταγές του σήμερα. Θα το δείτε –ή ορθότερα, θα το ακούσετε- να χρησιμοποιεί το ηχείο του DualShock 4 καθώς χειρίζεστε τον Aiden, ενώ στο φινάλε κάθε κεφαλαίου (σημειώστε ότι προσφέρεται δυνατότητα αναπαραγωγής τους με διαφορετική σειρά απ’ ότι στο πρωτότυπο), θα έχετε τη δυνατότητα να συγκρίνετε τις αποφάσεις σας με αυτές των άλλων παικτών, μία πρακτική-φωτοτυπία της αντίστοιχης της Telltale Games. Βέβαια, με δεδομένο πως το Beyond: Two Souls κυκλοφόρησε μια τριετία μετά το Heavy Rain, είναι αναμενόμενο να είναι ούτως ή άλλως ποιοτικά ανώτερο του «προκατόχου» του (μη μπερδευτείτε, τα δύο παιχνίδια δεν συνδέονται με κανέναν τρόπο) οπότε και το τελικό αποτέλεσμα, είναι κατά τι πιο θεαματικό.

Εν τέλει

Δεν το συζητάμε: η Heavy Rain and Beyond: Two Souls Collection αποτελεί μια εξαιρετική συλλογή που δεν θα πρέπει να λείπει από τη συλλογή κανενός κατόχου PS4. Από τη μία περιλαμβάνει δύο πραγματικά «διαμάντια» της προηγούμενης γενιάς που ακόμα κι αν έχετε παίξει, δεν χάνετε τίποτα να ξαναπαίξετε (πρόταση: αυτή τη φορά ακολουθώντας διαφορετικούς δρόμους) και από την άλλη, μιλάμε για τίτλους που με το υψηλό “replayability” τους, θα σας κρατήσουν συντροφιά για πολύ καιρό. Προσθέστε στην εξίσωση και τη χαμηλή τιμή και έχετε το τέλειο παιχνίδι για τα μουντά απογεύματα του Μαρτίου –όσα απομένουν τέλος πάντων.

#instareview: Μία εξαιρετική συλλογή με δύο τίτλους-διαμάντια του PS3 που δεν πρέπει να λείπει από κανένα PS4!

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος