Δύο παιδικές φίλες με κοινά σημεία αναφοράς τη ζωγραφική και την αγάπη για οτιδήποτε χειροποίητο δημιουργούν πρωτότυπα ημερολόγια για όσους προτιμούν ακόμα το χαρτί από την οθόνη των smartphones. H Φωτεινή Ποταμιά και η Χριστίνα Σαπουνά αποτελούν την Πατ Κιουτ Προντάξιονς, ζουν και δημιουργούν σε ένα δικό τους χάρτινο κόσμο και μας παρουσιάζουν τις φιλοτεχνημένες στο χέρι προτάσεις τους για το νέο χρόνο που κοντοζυγώνει.
Η ιδέα γεννήθηκε όταν σε ένα μικρό μαγαζί του Βερολίνου, ένα γερμανικό ημερολόγιο τσέπης -το Rabenschnabel- έπεσε στα χέρια τους. Φτάνοντας στο 2009, αποφάσισαν πως δεν υπάρχει λόγος να το παραγγέλνουν από το εξωτερικό, αφού μπορούσαν και μόνες τους να φτιάξουν κάτι παρόμοιο. «Το ημερολόγιο εκείνο ήταν τότε μια δουλειά δέκα χρόνων, ούτε που φανταζόμασταν πως θα φτάναμε και εμείς κάποια στιγμή τα χρόνια αυτά. Στην αρχή χρησιμοποιούσαμε αποκλειστικά δικά μας σκίτσα, πλέον φιλοξενούμε στις σελίδες μας συμμετοχές ανθρώπων που θέλουν να δουν τα σχέδια ή τα κείμενα τους στο ημερολόγιο μας. Μια φίλη για παράδειγμα μας έφερε κάποτε κάτι που είχε σχεδιάσει σε μια χαρτοπετσέτα. Από τότε και έπειτα, πηγαίναμε επισκέψεις σε φίλους και τους ρωτούσαμε πάντα αν έχουν κάτι να μας προσφέρουν για την επόμενη έκδοση».
Μπορεί το δημιουργικό δίδυμο να μην απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό που θα προτιμήσει να αγοράσει γραφική ύλη από πολυκαταστήματα, ωστόσο η χάρη τους έχει φτάσει μέχρι τον Καναδά και την Αυστραλία ενώ συνέχεια λαμβάνουν μηνύματα που τους δίνουν κουράγιο να συνεχίσουν να προσπαθούν. Σήμερα παράγουν από μπλούζες και τσάντες μέχρι σελιδοδείκτες και άλμπουμ φωτογραφιών, ενώ ευελπιστούν σύντομα να ετοιμάσουν ένα διαδραστικό παιδικό βιβλίο. «Μας στέλνουν στη μέση της χρονιάς και μας ρωτούν αν θα εκδώσουμε ημερολόγια και την επόμενη ή μας λένε πόσοι αγχωμένοι είναι γιατί τους τελειώνουν οι σελίδες. Επίσης είναι πολύ τιμητικό για εμάς που κάποιοι τα κρατούν στη βιβλιοθήκη τους σαν ένα στολίδι, ένα μικρό έργο τέχνης που δεν θέλουν να χαλάσουν γράφοντας πάνω του».
Γιατί όμως δύο νέα κορίτσια να καταβάλουν τόσο κόπο σε τέτοιου είδους κατασκευές, όταν οι περισσότεροι από εμάς καταγράφουμε το πρόγραμμα μας σε κινητά και tablet τελευταίας τεχνολογίας; «Χρησιμοποιούσαμε πάντα ατζέντες για να σημειώνουμε και νομίζουμε πως είναι πολλοί ακόμα εκείνοι που αναζητούν ένα καλόγουστο τετράδιο για να κρατάνε σημειώσεις. Σίγουρα ένα iphone πλέον μπορεί να αντικαταστήσει τη χρήση τέτοιου είδους αντικειμένων, ωστόσο συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως στο χαρτί μπορείς να αποτυπώσεις πιο προσωπικές σου σκέψεις και ιδέες. Είμαστε αναλογικές, αγαπάμε το χαρτί και τα πράγματα εκείνα που χαίρεσαι να κρατάς στα χέρια σου. Φτιάχνουμε ό,τι θα θέλαμε να βρίσκουμε εμείς στην αγορά».
Η Χριστίνα και η Φωτεινή δηλώνουν περήφανες για το γεγονός πως τα περισσότερα σκίτσα και κείμενα που κοσμούν το ημερολόγιο τους δεν έχουν δημοσιευθεί πουθενά αλλού, ενώ στο φετινό ο Ιερώνυμος Πολλάτος και η Κατερίνα Μόντη έγραψαν αποκλειστικά για την έκδοση αυτή. Παρότι λοιπόν το «Πατ Κιουτ» εκφράζει κάτι που συμβαίνει γρήγορα και εύκολα, για εκείνες και την προσπάθεια τους το όνομα αυτό μοιάζει αντιφατικό. «Όλα είναι χειροποίητα και σίγουρα δε μπορούν να κατασκευαστούν στο πόδι. Μας αρέσει να δίνουμε ζωή σε υλικά που υπό άλλες συνθήκες θα βρίσκονταν στα σκουπίδια. Λειτουργούμε στη λογική πως όλα είναι χρήσιμα και δεν πετάμε τίποτα, χαρτιά που μας περισσεύουν μπορούν να γίνουν μακρόστενα σημειωματάρια, θήκες για γομολάστιχες, ακόμα και σπιρτόκουτα. Το όνομα δεν ταιριάζει στη δουλειά μας, αλλά σίγουρα έχει πλάκα».
Εδώ http://patkiout.co/ μπορείτε να γνωρίσετε τον χάρτινο κόσμο της Πατ Κιουτ Προντάξιονς. Η κεντρική διανομή στη Θεσσαλονίκη γίνεται από το συνεργατικό βιβλιοπωλείο/ καφέ «Ακυβέρνητες πολιτείες», ενώ στην Αθήνα από τις «Εκδόσεις των συναδέλφων». Στην Αθήνα μπορείτε να τα βρείτε στο βιβλιοπωλείο Φωταγωγός.