Categories: DIGITAL STORIES

GloVo: Εθελοντισμός Reloaded

Ο εθελοντισμός, αυτή η μορφή ανιδιοτελούς προσφοράς, έχει συμβάλλει στη σύγχρονη κοινωνία στην αντιμετώπιση κάθε λογής προβλήματος: κοινωνικού, επαγγελματικού, οικονομικού. Στη χώρα μας τον γνωρίσαμε ουσιαστικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004: 58.000 και πλέον άνθρωποι, το 76% των οποίων είχε ηλικία μικρότερη των 35 ετών και υψηλό μορφωτικό επίπεδο, έσπευσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 11 χρόνια πριν.

Σήμερα ωστόσο η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Μέσα στις πάσης φύσεως startups που έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, υπάρχει και μία ακόμα, το αντικείμενο της οποίας παραπέμπει σε εκείνη την εποχή πριν τους Ολυμπιακούς του 2004. Ο λόγος για τη GloVo – Global Volunteers Platform, μια πλατφόρμα που εστιάζει στον εθελοντισμό και εκμεταλλευόμενη κάθε νέο μέσο, τον αλλάζει επίπεδο. Αποτελεί έμπνευση μιας ομάδας φοιτητών οι οποίοι την υλοποίησαν με αφορμή το Athens Startup Weekend University 2012, όπου και κατέκτησαν τη δεύτερη θέση. 

Δεν ασχολείται απλά με τη «στρατολόγηση» εθελοντών: η βάση της περιλαμβάνει ολοκληρωμένα προφίλ εθελοντών τους οποίους και κατανέμει στα κατάλληλα events βάσει ενδιαφερόντων, τοποθεσίας και μιας ντουζίνας ακόμα παραγόντων. Ασχολείται με την εκπαίδευση, την οργάνωση και τη διαχείρισή τους πριν και κατά τη διάρκεια ενός event, την ώρα που μέσα στις πρωτοβουλίες της συγκαταλέγεται και η διοργάνωση παράπλευρων εθελοντικών ενεργειών με στόχο την προβολή της εκάστοτε εκδήλωσης και την τόνωση της τοπικής κοινότητας.

Στην πλατφόρμα της GloVo μπορεί να ενταχθεί ο οποιοσδήποτε. Η διαδικασία της εγγραφής δεν διαφέρει από αυτή σε ένα οποιοδήποτε site με τη διαφορά πως οι άνθρωποί της εγκρίνουν κάθε ενδιαφερόμενο: οι υπηρεσίες της GloVo είναι υψηλού επιπέδου και αυτό προϋποθέτει εξονυχιστικό έλεγχο κάθε μέλους της. Τα τελευταία έχουν πρόσβαση σε ένα ημερολόγιο όπου και αναγράφονται τα διάφορα events στα οποία συμμετέχει: έτσι, βλέπουν τι τους ενδιαφέρει, πού θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι και ακολούθως δηλώνουν συμμετοχή. Κάποιοι επιλέγονται, κάποιοι άλλοι όχι και μόλις ο απαραίτητος αριθμός συμπληρωθεί, ξεκινά η προετοιμασία για το event.

Εσείς που κυκλοφορείτε πολύ, σίγουρα θα έχετε παραβρεθεί σε κάποια εκδήλωση την οποία στηρίζουν οι άνθρωποι της GloVo: Digitized, Startup Pirates Athens, InfoCom, MAD Music Video Awards 2014 είναι μόνο μερικά απ’ αυτά. Οι εθελοντές της GloVo έτσι δεν εξασφαλίζουν απλά είσοδο και “behind the scenes” πληροφόρηση γι’ αυτά, αλλά κερδίζουν παράλληλα πολύτιμο know how που μπορούν κατόπιν να προσθέσουν στο βιογραφικό τους. Αποκτούν χρήσιμες εμπειρίες που έχουν να κάνουν με την οργάνωση ενός event, τη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων, τις δημόσιες σχέσεις και φυσικά τον χώρο που τους ενδιαφέρει: η αντιστοίχιση ανθρώπων και εκδηλώσεων εξ άλλου γίνεται σε μεγάλο βαθμό βάσει των ενδιαφερόντων των πρώτων.

Πολλοί θα αναρωτιούνται τι μέλλον μπορεί να έχει μια startup που ασχολείται με εθελοντές. Ε, αυτοί μπορούν απλά να ρίξουν μια ματιά στην πρόοδο και την ανάπτυξη της GloVo την τελευταία τριετία: αυτό που ξεκίνησε από μια πλατφόρμα εθελοντών, έχει εξελιχθεί σε κάτι αρκετά μεγαλύτερο και μάλιστα έχει αποκτήσει και κοινωνικές προεκτάσεις. Απόδειξη αυτού η GloVo.4all, μια παράπλευρη πλατφόρμα της GloVo που ασχολείται με την εξασφάλιση σωστών συνθηκών για άτομα με κινητικές ή αισθητηριακές αναπηρίες, έτσι ώστε αυτά να είναι σε θέση να συμμετέχουν απρόσκοπτα ως εθελοντές στα events της. Στόχος των ανθρώπων της τελευταίας είναι σε μια πενταετία η συμμετοχή εθελοντών με αναπηρία να θεωρείται κάτι αυτονόητο –ώστε ουσιαστικά να μην υπάρχει και λόγος ύπαρξης της Glovo.4all. Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, η GloVo κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την ολοκληρωτική κοινωνική ενσωμάτωση και την αποδοχή ατόμων με αναπηρίες, βοηθώντας τα παράλληλα να πιστέψουν στις δυνάμεις και τις δυνατότητές τους. Αν μη τι άλλο είναι που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τόσο μεγάλες κινήσεις από μικρές εταιρείες… 

«Κάθε αρχή και δύσκολη», λένε και η GloVo έχει θέσει τα θεμέλια για κάτι ακόμα εντυπωσιακότερο στο μέλλον. Όσο περνά ο καιρός, η πλατφόρμα αυξάνει τη βάση εθελοντών της, προσφέροντας την ίδια στιγμή πληρέστερες και πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Αν σε αυτά συνυπολογίσουμε και την κοινωνική ευθύνη που η ίδια ζήτησε και πήρε με την πρωτοβουλία GloVo.4all και τις κοινωνικές δράσεις που διοργανώνει η ίδια, τότε έχουμε κάτι που εκτός απροόπτου θα δούμε να μεγαλώνει σύντομα ακόμα περισσότερο.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος