Categories: ΤΑΞΙΔΙ

«Έμοιαζε με τρελή ιδέα η σκέψη να φέρουμε μια ολόκληρη συμφωνική ορχήστρα στον ιστορικό λόφο της Ρόκκας, στην πανσέληνο του Αυγούστου»

Η Ρόκκα είναι ένα ημιορεινό χωριό, 30 περίπου μόνιμων κατοίκων, στη δυτική Κρήτη. Στον όμορο αρχαιολογικό της χώρο και στην ακρόπολη, το Τρουλί, διακρίνονται ακόμα σημάδια του αρχαίου οικισμού όπως οι λαξευτές κατοικίες, τα μονοπάτια, οι δεξαμενές καθώς και το βυζαντινό φρούριο που δέσποζε στον λόφο. 

Η πέτρα διαμορφώνει την ταυτότητα του γεωφυσικού τοπίου.

Η αμφιθεατρική άποψη της Ρόκκας, η φυσική ομορφιά του φαραγγιού και η ενέργεια των πετρωμάτων καθιστούν τον αρχαιολογικό της χώρο μοναδικό σε όλη την Κρήτη.

Η Κερά βρίσκεται 12 χλμ. νοτιοανατολικά της Κισσάμου Χανίων και μετρά τον ίδιο αριθμό κατοίκων με τη Ρόκκα. Το χωριό αποτελεί σταυροδρόμι ιστορίας, παράδοσης και φυσικού πλούτου.

Η «Πλακούρα», ο παλιός οικισμός του χωριού, ο νερόμυλος, το δάσος με τον καταρράκτη και τα σπήλαια με τους σταλακτίτες συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό ομορφιάς. Αλλά όση ομορφιά και αν διακρίνει αυτά τα μέρη, οι τόποι δεν είναι τα δέντρα ή τα σπίτια, είναι οι άνθρωποί τους.

Η Ρόκκα

«Τα παιδικά μας χρόνια ήταν πολύ ωραία, αλλά ήταν και μοναχικά. Περιμέναμε το καλοκαίρι γιατί τότε μόνο γέμιζε το χωριό με παιδιά. Η αγωνία των γονιών ήταν να σπουδάσουμε για να ζήσουμε μια καλύτερη ζωή μακριά από το χωριό» αφηγείται  ο Παναγιώτης Σημανδηράκης εξηγώντας γιατί δύο ημιορεινά χωριά στη Δυτική Κρήτη ερήμωσαν. 

Αποτέλεσμα της εσωστρέφειας ενός χωριού ξεχασμένου ήταν ο υπέροχος αρχαιολογικός του χώρος να στέκεται αναξιοποίητος. «Πριν από 7 χρόνια, έμοιαζε με τρελή ιδέα η σκέψη να φέρουμε μια ολόκληρη συμφωνική ορχήστρα στον ιστορικό λόφο της Ρόκκας, στην πανσέληνο του Αυγούστου. Τότε έγινε η αρχή ώστε δύο μικρά χωριά στην Κίσσαμο Χανίων να ανοίξουν τις πόρτες τους στον κόσμο», όπως περιγράφει η ομάδα των Γιορτών Ρόκκας. 

Από την πρώτη διοργάνωση των Γιορτών Ρόκκας, οι κάτοικοι της γειτονικής Κεράς υπήρξαν οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές, αφού τα δύο γειτονικά χωριά συνδέονται με αδελφικούς δεσμούς. Στην Κερά στήνεται μια μεγάλη σκηνή-μια μεγάλη γιορτή που φιλοξενεί καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δράσεις. Φέτος, για δεύτερη χρονιά, ολόκληρη η Κερά μετατρέπεται σε ένα θεατρικό χωριό, φιλοξενώντας περισσότερους από 50 επαγγελματίες και εν δυνάμει επαγγελματίες του Θεάτρου στη δράση Κερά Μια Σκηνή.

Η Κερά

Ο ήχος και η κίνηση πρωταγωνιστούν στη φετινή δράση Κερά Μια Σκηνή.

Οι θεατές, με τον χάρτη τους στο χέρι, θα περιπλανηθούν στους δρόμους του χωριού και η διαδρομή τους θα συνοδεύεται από τους ήχους των δύο χωριών, τις ιστορίες των κατοίκων τους, από τη μουσική τους κουλτούρα και την καθημερινότητα τους. «Ένα έργο στη διατομή τέχνης, τεχνολογίας και έρευνας του ήχου που ταυτόχρονα επιτελεί άνοιγμα στην ανθρωπολογία των χωριών, μέσα από συνεντεύξεις και αφηγήσεις ζωής, ηχοτοπία, συνθέσεις και παραστατικές ερμηνείες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το περιεχόμενο του ηχητικού περίπατου θα προκύψει μέσα από το καλλιτεχνικό λαμπορατόριο της Medea Electronique ενώ η δράση θα στελεχωθεί από έναν πολυσυλλεκτικό θίασο καλλιτεχνών των παραστατικών τεχνών. Καλλιτέχνες με καταγωγή ή δράση στην Κρήτη, καλλιτέχνες με διεθνή παρουσία στα παραστατικά δρώμενα καθώς και ξένοι καλλιτέχνες θα αποτελέσουν την πολυπολιτισμική ομάδα του έργου. Η παραμονή τους στα χωριά, οι ζυμώσεις μεταξύ τους αλλά και με τους κατοίκους, η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών θα μετατρέψουν τους δύο μέχρι πρόσφατα απομονωμένους τόπους σ’ ένα ζωντανό πυρήνα παραστατικών τεχνών.   

Οι Γιορτές Ρόκκας προσελκύουν περισσότερους από 8.000 επισκέπτες.

Η διοργάνωση που ξεκίνησε σχεδόν αυθόρμητα, οι Γιορτές Ρόκκας αποτελούν πλέον μια συνάντηση της κοινωνίας και του πολιτισμού στην ενδοχώρα των Χανίων της Κρήτης κι ανανεώνουν κάθε χρόνο το ραντεβού τους τον Αύγουστο, για έναν ολόκληρο περίπου μήνα. Όπως κάθε καλοκαίρι έτσι και φέτος, φιλόμουσοι και καλλιτέχνες υψηλού επιπέδου θα ζωντανέψουν κάθε γωνιά των δύο φιλόξενων χωριών που προετοιμάζονται και ανυπομονούν να υποδεχτούν κόσμο από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η χαρά που έχουν και ο τρόπος με τον οποίο οι κάτοικοι έχουν αγκαλιάσει τις γιορτές φαίνεται στο παρακάτω όμορφο βίντεο-αφιέρωμα που δημιούργησε η Google. 

Κάθε καλοκαίρι, οι Γιορτές Ρόκκας διηγούνται τη ξεχωριστή ιστορία ενός τόπου που διψάει για ζωή και το εκφράζει με τη βοήθεια της τέχνης.  Οι γιορτές έγιναν σημείο αναφοράς, άρρηκτα συνδεδεμένο με την περιοχή, αποτελώντας την έμπρακτη απόδειξη «ότι ο πολιτισμός είναι ένα σπουδαίο εργαλείο ανάπτυξης στην ενδοχώρα που, πολλές φορές στα μάτια των κατοίκων της, φαντάζει απομακρυσμένη και ξεχασμένη», όπως πιστεύουν οι διοργανωτές της και όπως πράγματι είναι.

Το πρόγραμμα του 2019 καλύπτει ένα εύρος δράσεων για όλες τις ηλικίες, εμπλέκει τοπικούς φορείς προάγοντας ταυτόχρονα τη συνεργασία με συλλογικότητες άλλων πόλεων ή/και με διεθνή εμβέλεια. Μουσική, θέατρο, χορός, χρήση νέων τεχνολογιών και εκπαιδευτικά εργαστήρια συνθέτουν  ένα αυγουστιάτικο «ταξίδι εκδηλώσεων». 

Φέτος, για δεύτερη χρονιά, ολόκληρη η Κερά μετατρέπεται σε ένα θεατρικό χωριό…

…φιλοξενώντας περισσότερους από 50 επαγγελματίες και εν δυνάμει επαγγελματίες του Θεάτρου στη δράση Κερά Μια Σκηνή.

Τα εργαστήρια των Γιορτών Ρόκκας παρουσίαζουν μεγάλο ενδιαφέρον καθώς είναι πρωτότυπα και σχετίζονται άμεσα και πρακτικά με τις κεντρικές εκδηλώσεις.

Στο εργαστήριο λιθοξόων, οι μαθητές θα σκαλίσουν την πέτρα και θα της δώσουν μορφή, θα μυηθούν στην τέχνη του χτισίματος παραδοσιακών οικισμών, μελετώντας τόσο το θεωρητικό υπόβαθρο αυτής της συναρπαστικής τέχνης όσο και την πρακτική πλευρά, δημιουργώντας τις πρώτες δικές τους κατασκευές.

Απώτερος στόχος αυτής της σχολής που συναντιέται τα τελευταία τρία χρόνια στα χωριά παραμένει η διοργάνωση για το 2020 ενός διεθνούς συμποσίου με καλεσμένους καλλιτέχνες και επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Πριν από 7 χρόνια, έμοιαζε με τρελή ιδέα η σκέψη να φέρει κανείς μια ολόκληρη συμφωνική ορχήστρα στον ιστορικό λόφο της Ρόκκας…

στην πανσέληνο του Αυγούστου.

Στο εργαστήριο φωτογραφίας “Postcards from home” οι συμμετέχοντες καλούνται να διερευνήσουν την έννοια του σπιτιού, στα χωριά Ρόκκα και Κερά στην Κίσσαμο Χανίων ανακαλύπτοντας τον τόπο και τους ανθρώπους, επισκεπτόμενοι ή ζώντας στα σπίτια τους και σε σχέση με τις προσωπικές τους επιλογές: η επιστροφή στο πατρικό, στο χωριό, ο οικείος τόπος κι ο ανοίκειος, η φύση ως σπίτι.

Στο Εργαστήριο κατασκευής Lantern οι συμμετέχοντες θα μυηθούν στην τέχνη και στα μυστικά κατασκευής των φαναριών. Με φωτεινά χρώματα και φυσικά υλικά, θα αποτυπώσουν μία φανταστική, πολύχρωμα άσφαιρη σκηνογραφία εμπνευσμένη από τα χωριά Ρόκκας και Κεράς στα φανάρια που θα κατασκευάσουν.

Όπως κάθε καλοκαίρι έτσι και φέτος, φιλόμουσοι και καλλιτέχνες υψηλού επιπέδου θα ζωντανέψουν κάθε γωνιά των δύο φιλόξενων χωριών που προετοιμάζονται και ανυπομονούν να υποδεχτούν κόσμο από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Την 1η Αυγούστου, η Τελετή Έναρξης των Γιορτών Ρόκκας 2019 θα ξεκινήσει αργά το απόγευμα στην πλατεία της Ρόκκας. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα Χωριά των Lantern, τη σκηνική εγκατάσταση που επιμελείται η εικαστικός Τζωρτζίνα Δρακούλη-Σόλο,  πραγματοποιώντας έναν μυσταγωγικό περίπατο γεμάτο ήχους και φως λίγο πριν ξεκινήσει η μουσική συναυλία με τον Φοίβο Δεληβοριά και την παρέα του στην παράσταση «Τραγούδια του Πεζοδρομίου». 

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ρόκκας δεν είχε αξιοποιηθεί μέχρι το 2012, όταν ξεκίνησαν οι εργασίες για την πρώτη διοργάνωση των Γιορτών Ρόκκας.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ανάπλαση του χωριού το 2015, ώθησε τους κατοίκους να ασχοληθούν ακόμα περισσότερο με τον τόπο τους, να επιστρέψουν οι νέοι τα καλοκαίρια και να ανοίξουν τα σπίτια τους, να αναπτυχθεί ο τουρισμός, καθιστώντας το μέρος πόλο έλξης επισκεπτών για όλη τη διάρκεια του χρόνου. 

Οι Γιορτές Ρόκκας αποτελούν ένα ιδιαίτερο γεγονός για το νησί.

Φέτος,στην κορύφωση των Γιορτών Ρόκκας, «οι νέοι έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, δίνοντας το ερέθισμα σε περισσότερους να ασχοληθούν με την κλασική μουσική». Η συμφωνική συναυλία από την Ορχήστρα Νέων Κρήτης -σε διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη- θα λάβει χώρα στον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας κατά την αυγουστιάτικη πανσέληνο, πάνω από ένα φαράγγι απαράμιλλης ομορφιάς. 

Καθώς προσελκύουν περισσότερους από 8.000 επισκέπτες, οι Γιορτές Ρόκκας αποτελούν ένα ιδιαίτερο γεγονός για το νησί. Παράλληλα, είναι οι γιορτές που δεν θα υπήρχαν και δεν θα είχαν νόημα αν σε όλη αυτή την προσπάθεια δεν βοηθούσε μέχρι και ο τελευταίος από τους 60 κατοίκους των χωριών Ρόκκας και Κεράς.

Δείτε το πρόγραμμα των Γιορτών Ρόκκας 2019 http://giortesrokkas.gr/giortes-rokkas-2019/
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.