Categories: GAMING

Forza 6: Οι λάτρεις της ταχύτητας μόλις βρήκαν τον θεό τους (Xbox One)

Το Forza Motorsport 6 ή πιο απλά Forza 6, είναι ένα από ‘κείνα τα ελάχιστα παιχνίδια που αποτελούν λόγους ουσιαστικούς προκειμένου κάποιος να επενδύσει σε μία κονσόλα. Να, ας πούμε ότι κάποιος διαθέτει μεν Xbox 360 ή PS3 αλλά δεν είχε βρει μέχρι σήμερα τον λόγο να πάρει την απόφαση να περάσει στην επόμενη γενιά. Αν αυτός ο κάποιος λοιπόν θεωρεί εαυτόν λάτρη της ταχύτητας, αν ανέκαθεν τον συνάρπαζαν τα γρήγορα αυτοκίνητα και οι ρεαλιστικοί εξομοιωτές αγώνων ταχύτητας (τα driving sims ή racing sims, που λέγαμε παλιά) κι αν θα έδινε τα πάντα για να ζήσει μια κοσμογονική εμπειρία, εφάμιλλη με ‘κείνη που του προσέφερε απλόχερα το πρώτο Gran Turismo το ’97, πλέον ξέρει πού να στραφεί.

Με το Forza 6, οι Turn 10 Studios και Microsoft παρουσιάζουν μια ωδή στην ταχύτητα και τον τετράτροχο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για το πληρέστερο driving παιχνίδι που έχει βγει ποτέ, ανεξαρτήτως πλατφόρμας. Δεν αναφερόμαστε μόνο στους καθ’ όλα εντυπωσιακούς αριθμούς του (26 τοποθεσίες & πίστες με κάμποσες παραλλαγές και 460 αυτοκίνητα από την πρώτη μέρα διαθέσιμα) αλλά στην όλη εμπειρία που προσφέρει. Ένα γεμάτο από κάθε άποψη career mode με challenges, κούρσες επίδειξης, stories, αγώνες αντοχής, events που παραπέμπουν σε Σ/Κ της Formula 1 και πολλά πολλά ακόμα. Αντίπαλοί σας τόσο ο χρόνος όσο και φίλοι, γνωστοί και άγνωστοι μέσα από το Xbox LIVE. Το Forza 6 παίρνει τα προφίλ άλλων παικτών (δίνοντας προτεραιότητα στη friend list σας) και τα εισάγει στο παιχνίδι ως αντιπάλους σας, με το καθένα εξ αυτών μάλιστα να υιοθετεί και στυλ οδήγησης βάσει αυτού του παίκτη που πρεσβεύει!

Από πλευράς εμφάνισης, το Forza 6 αποτελεί το διαμάντι στο στέμμα της νέας γενιάς κονσολών (PS4, Xbox One). Με γραφικά που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από την πραγματικότητα, το παιχνίδι προκαλεί σύγχυση σε κάποιον που δεν το έχει ξαναδεί: δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο εύκολο είναι να θεωρήσει κανείς βλέποντάς το, ιδίως τα ριπλέι των αγώνων του, πως πρόκειται για πραγματική εικόνα. Για πρώτη φορά στη σειρά θα έχετε τη δυνατότητα να οδηγήσετε υπό βροχή και στο σκοτάδι. Καιρός και ώρα μπορεί να μην είναι δυναμικά, ωστόσο θα σας προσφέρουν τις πιο έντονες driving εμπειρίες που ζήσατε ποτέ. Τη νύχτα θα πρέπει, επί παραδείγματι, να διαφυλάξετε ως κόρη οφθαλμού τα φώτα του οχήματός σας: αν τα φθείρετε, ετοιμαστείτε να αντιμετωπίσετε το σκοτάδι ολομόναχοι! Όσο για τη βροχή που για πρώτη φορά στην ιστορία του gaming πέφτει στα 60 fps, και μόνο το γεγονός ότι οι σταγόνες πέφτουν στην κάμερα, εκτοξεύει τον ρεαλισμό στα ύψη. Δεν το συζητάμε βέβαια από πλευράς gameplay: θα διαπιστώσετε από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο είναι να ελέγξει κάποιος ένα θηρίο μερικών εκατοντάδων αλόγων σε μια πίστα που θυμίζει τη Λένορμαν τον Νοέμβριο…

Μη σας τρομάξει ο βαθμός δυσκολίας του παιχνιδιού. Το Forza 6 θα γίνει όσο δύσκολο θέλετε εσείς. Μπορείτε να προσαρμόσετε τα διάφορα βοηθήματα (ABS, αυτόματες/χειροκίνητες ταχύτητες, φθορές κλπ) προκειμένου να δημιουργήσετε οι ίδιοι μια tailor-made εμπειρία που να ανταποκρίνεται στα στάνταρ, τις απαιτήσεις και την όρεξή σας. Αν σε αυτό συνυπολογίσετε τα εκθαμβωτικά γραφικά, το υπερπλήρες περιεχόμενο τόσο σε επίπεδο single player όσο και σε multiplayer καθώς επίσης και την πληθώρα οχημάτων και τοποθεσιών, αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε να κάνουμε πιθανότατα με το καλύτερο παιχνίδι που έχουμε δει γενικότερα στη νέα γενικά κονσολών. Βαριά κουβέντα αλλά αν μη τι άλλο το Forza 6 έχει τα άλογα για να τη στηρίξει…

#instareview: Το καλύτερο driving sim στα χρονικά του gaming, συνιστά τον Νο.1 λόγο για να επενδύσει κάποιος στο Xbox One. Δεν θα το μετανιώσει…

 

Μια δεύτερη γνώμη
Η λογική της δεύτερης άποψης σε κείμενα κριτικής, ανέκαθεν λειτουργούσε σαν αφορμή αντιπαράθεσης ανάμεσα σε δυο συντάκτες. Και η αλήθεια είναι πως όσο θελκτική κι αν ακούγεται μέσα μου η ιδέα του να τυλίξω τον Κηπουρόπουλο σε μια κόλλα χαρτί και να τον ακυρώσω δημόσια ως gamer αλλά και ως άνθρωπο, το νέο Forza -και μόνο- το κάνει κομμάτι δύσκολο!
Το αριστούργημα της Turn 10 είναι πράγματι τόσο αφοπλιστικά καλό, από όπου κι αν το πιάσετε. Εντυπωσιακός τεχνικός τομέας, απίθανη ποικιλία σε διαθέσιμα αυτοκίνητα, πίστες και modes παιχνιδιού, ένα μοναδικής αίσθησης gameplay (ιδίως στο βρεγμένο, που δεδομένα θα χάσετε τον έλεγχο των σιελογόνων αδένων σας) και φυσικά το αψεγάδιαστο online μέρος, που θα σας κάνει να δοκιμάσετε τις αντοχές σε φιλίες χρόνων, με αποτελέσματα που μπορεί να σε τρομάξουν (delete και block στα αφηνιασμένα drivatars καταξιωμένων συναδέλφων).
Ο Πέτρος έχει κάνει πολλά λάθη στη ζωή του, και σίγουρα θα κάνει ακόμα περισσότερα! Η εκτίμηση του για την gaming αξία του Forza Motorspot 6 όμως, σίγουρα δεν είναι ένα από αυτά. Πιάστε το τιμόνι άφοβα!
Κωνσταντίνος Δημόπουλος
Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος