Δεν υπάρχουν αντικείμενα καλά και κακά, ευεργετικά και βλαβερά. Ένα μαχαίρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ξεκοιλιάσει κάποιον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθαρίσει κι ένα μήλο. Όλα είναι στον άνθρωπο, εκείνος είναι που αποφασίζει τον τρόπο με τον οποίο θα εκμεταλλευτεί κάτι που ο ίδιος εφηύρε και παρήγαγε. Κάπως έτσι λοιπόν έχουν τα πράγματα και με τα όπλα. Εδώ βέβαια δεν είναι λίγα τα περιστατικά στα οποία ο κάτοχος ενός όπλου, άνοιξε πυρ εναντίον κάποιου άλλου χωρίς να έχει πλήρη συναίσθηση των πράξεών του αλλά και της όλης κατάστασης στην οποία ευρισκόταν. Το γιατί του είχε επιτραπεί να έχει όπλο είναι μια άλλη ιστορία, ωστόσο με τη βοήθεια της Τεχνολογίας, ακόμα και τέτοιες απερίσκεπτες ενέργειες είναι πολύ πιθανόν να προλαμβάνονται.
Πώς; Άγνωστοι ερευνητές παρουσίασαν στο πλαίσιο ενός διαγωνισμού στις ΗΠΑ ένα έξυπνο όπλο. Γιατί «έξυπνο»; Διότι «τσεκάρει» τον κάτοχό του πριν εκείνος πυροβολήσει! Ο έλεγχος γίνεται μέσω βιομετρικών δεδομένων όπως οι παλμοί, ο τρόπος με τον οποίο κρατά το όπλο, ο τόνος της φωνής του, η πίεσή του αίματός του και άλλα τέτοια ωραία. Πέραν αυτών, είναι σε θέση να «δένεται» με ένα έξτρα αξεσουάρ, ένα wristband, το οποίο θα πρέπει να φορά εκείνος που κρατά το όπλο. Τι γίνεται αν κάτι από τα παραπάνω δεν τηρείται (αν οι παλμοί του κατόχου έχουν π.χ. ξεφύγει, αν δεν φορά το wristband του όπλου του, αν τρέμει το χέρι του); Το όπλο «κλειδώνει» και ουσιαστικά καθίσταται άχρηστο! Η εταιρεία που οργάνωσε τον διαγωνισμό θεωρεί πως η υλοποίηση του ελπιδοφόρου αυτού project μπορεί να μειώσει τις πράξεις βίας με όπλα ενώ εντύπωση προκαλεί η απόφαση των εμπνευστών του να κρατήσουν μυστική την ταυτότητά τους.
Το παραπάνω παράδειγμα είναι μια τέλεια περίπτωση στην οποία η Τεχνολογία μπορεί πραγματικά να συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του ανθρώπου. Ας αναλογιστούμε πόσα περιστατικά με πυροβολισμούς, θανατηφόρα ή όχι, οπουδήποτε στον κόσμο, συμβαίνουν απλά και μόνο διότι κάποιος που έχασε την ψυχραιμία του, είτε πολίτης, είτε στρατιώτης, είτε αστυνομικός, είχε στην κατοχή του όπλο. Σε τελική ανάλυση, από τη στιγμή που εμείς οι ίδιοι είμαστε ανίκανοι να συγκρατηθούμε, ας αναθέσουμε τον ρόλο του χωροφύλακα στην Τεχνολογία. Δεν πρόκειται να αρνηθεί.