Categories: DIGITAL STORIES

Η Ευρώπη είπε «όχι» στο roaming: θρίαμβος και τέλος από το 2017!

 Μπορεί η χώρα μας γιορτάζει σήμερα, 28 Οκτωβρίου, την Επέτειο του Όχι, ωστόσο η Ευρώπη το έκανε χθες και μάλιστα με τον πλέον εμφατικό τρόπο. Τα μέλη της Ευρωβουλής ψήφισαν υπέρ της κατάργησης των χρεώσεων roaming εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανοίγοντας επιτέλους τον δρόμο για ένα πρότζεκτ που βρίσκεται στα σκαριά εδώ και περίπου μία δεκαετία! Στην ουσία τα μέτρα είχαν αποφασιστεί από τον Ιούνιο, απλά χθες είχαμε και την τυπική επικύρωσή τους. Το «σκληρό πόκερ» είχε παιχτεί τον Μάρτιο με το Ευρωκοινοβούλιο να έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς οι τελευταίες αντιτίθεντο σθεναρά, υπολογίζοντας τον αντίκτυπο που είχε η κατάργηση των χρεώσεων roaming στους εθνικούς φορείς τηλεπικοινωνιών. Εν τέλει οι αντιστάσεις τους κάμφθηκαν και το πλάνο που αρχικά ήταν σχεδιασμένο να τρέξει στα τέλη του τρέχοντος έτους, θα υλοποιηθεί μέσα στο 2017.

Επί του παρόντος, οι ελληνικοί πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας παρέχουν ειδικά πακέτα για όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε εκείνοι να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν κανονικά τα δεδομένα, τον χρόνο ομιλίας και τα μηνύματα του προγράμματός τους –εναλλακτικά είναι σε θέση να αγοράσουν συγκεκριμένο αριθμό λεπτών ομιλίας και γραπτών μηνυμάτων. Τα κόστη των πακέτων αυτών, λογικά θα μειωθούν κι άλλο σε ένα εξάμηνο από τώρα, αφού τον Απρίλιο του 2016 σύμφωνα με το πακέτο που ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, οι χρεώσεις roaming θα μειωθούν κι άλλο (0,05€/λεπτό, 0,02€/SMS, 0,05€/MB) πριν εκλείψουν τελείως έναν χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2017.

Το όλο πρότζεκτ έχει βάση: οι μεγάλοι πάροχοι πλέον δραστηριοποιούνται σε πολλαπλές ευρωπαϊκές αγορές (βλ. Vodafone Group, Deutsche Telekom κλπ) «πατώντας» στα ίδια δίκτυα και σίγουρα δίχως να έχουν τα κόστη που είχαν παλαιότερα. Ενδεικτικά, η Three UK, εταιρεία που ανήκει στη Hutchison Whampoa από το Χονγκ Κονγκ και δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει καταργήσει από το 2013 (!) τις χρεώσεις roaming σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Σουηδία και η Δανία. Παραμένοντας στη Γηραιά Αλβιόνα, ο ένας στους πέντε που ταξίδεψαν πέρυσι στην Ευρώπη, είδε τον λογαριασμό του να έρχεται αυξημένος τις μέρες που έλειπε σε ταξίδι. Οι χρεώσεις αυτές ανέρχονταν σε £573 εκατ. συνολικά σύμφωνα με τη Uswitch, αριθμός που αντιστοιχεί σε πρόσθετες χρεώσεις ύψους £61 ανά λογαριασμό κατά μέσο όρο.

Με μια πρώτη σκέψη, κάποιος θα θεωρήσει πως η εν λόγω απόφαση ουσιαστικά ζημιώνει τους παρόχους, όμως τα πράγματα μόνο έτσι δεν είναι. Υπολογίζεται πως το 90% των κατόχων κινητών και smartphones, δεν χρησιμοποιεί τις συσκευές του κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλοντας να αποφύγει υπέρογκες χρεώσεις roaming. Εφ’ όσον όμως οι τελευταίες εκλείψουν, τότε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το ποσοστό αυτό θα μειωθεί σημαντικά. Θεωρητικά οι πάροχοι θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές στα συμβόλαια και τις λοιπές χρεώσεις τους ώστε να καλύψουν τυχόν διαφορές, όμως δύσκολα θα γίνει κάτι τέτοιο –δεδομένων των αντιδράσεων που θα προκαλέσει.

Το ελεύθερο ίντερνετ συμβαίνει και με τη βούλα στην Ευρώπη και σε λιγότερο από δύο χρόνια θα είναι γεγονός. Τι κι αν έπρεπε να έχει υλοποιηθεί εδώ και καιρό; Κάλλιο αργά παρά ποτέ!

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος