Categories: GADGETS

Εσείς είστε έτοιμοι για το νέο USB;

Στη CES 2015 του Λας Βέγκας, διεξήχθη μεταξύ άλλων το USB Implementers Forum, ένα φόρουμ με τη συμμετοχή εταιρειών, φορέων και ιδρυμάτων που ασχολούνται με την ανάπτυξη του πρωτοκόλλου USB –ναι, υπάρχει και τέτοιο! Κύρια εργασία του ήταν η παρουσίαση του USB 3.1, της νέας έκδοσης του δημοφιλέστερου πρωτοκόλλου διασύνδεσης παγκοσμίως. Κατ’ αρχάς μην αγχώνεστε: δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεστε για το αν το laptop σας είναι συμβατό με το με το νέο προφίλ. Τα προϊόντα που το υποστηρίζουν επί του παρόντος είναι ελάχιστα (μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού), αν και αναμένονται να αυγατίσουν ως τα τέλη του έτους.

Τι παίζει όμως με το USB 3.1; Κατ’ αρχάς μεγαλύτερες ταχύτητες: το USB 3.0 υποστηρίζει 5 Gbps, την ώρα που το USB 3.1 ανεβάζει το νούμερο αυτό στα 10 Gbps, επίδοση καλή μεν, χαμηλότερη αυτής του Thunderbolt 2 της Apple που «παίζει» στα 20 Gbps δε. Η θύρα εννοείται πως παραμένει η ίδια, οπότε μιλάμε για πλήρη συμβατότητα με τις προηγούμενες εκδόσεις (USB 3.0, USB 2.0). Ενδιαφέρουσες λειτουργίες που μας επιτρέπουν αδιαμφισβήτητα να μιλάμε για αναβάθμιση σε σχέση με το υπάρχον πρωτόκολλο USB, έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή. Αλλά: δεν φέρνουν την επανάσταση, δεν συμφωνείτε;

Εδώ είναι που μπαίνει στο παιχνίδι το λεγόμενο Type-C. Όχι, μην αγχώνεστε, δεν θα σας αρχίσω με δυσνόητα τεχνικά πράγματα. Πάρτε ένα οποιοδήποτε καλώδιο USB. Δεν είναι εκνευριστικό μέχρι αηδίας να προσπαθείτε να το βάλετε στη θύρα του κι αυτό να μη λέει να μπει με την καμία; Ε, τέλος τα βάσανα! Το Type-C είναι αυτό που λέμε «reversible», τουτέστιν όπως κι αν το βάλετε, μπαίνει –σαν το βύσμα lightning της Apple. Αυτή τη στιγμή οι θύρες USB που χρησιμοποιούνται είναι αρκετές: είναι η κλασσική (Type-A), μια ορθογώνια που συναντάμε κυρίως σε εκτυπωτές (Type-B), το micro USB που το βλέπουμε παντού και το mini USB (που ήταν ο προκάτοχός του). Ε, η τάση είναι σιγά-σιγά όοοολα αυτά να αντικατασταθούν από το Type-C, κάποια στιγμή. Δύσκολα θα επιτευχθεί αυτό μέσα στο 2015 πάντως, οπότε ας δούμε πρώτα το USB 3.1 με το καλό και από το ’16 συζητάμε για τα υπόλοιπα.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος
Tags: USB 3.1