Categories: DIGITAL STORIES

Πώς θα σας φαινόταν μια επένδυση σε ένα videogame;

Το Pillars of Eternity, RPG που κυκλοφόρησε το 2015, αποτέλεσε μια ιδιάζουσα περίπτωση videogame. Υιοθετώντας μια old school προσέγγιση, δεν υπήρχε περίπτωση να βρισκόταν εύκολα εταιρεία που θα αναλάμβανε το ρίσκο της έκδοσής του. Έτσι, οι δημιουργοί του κατέφυγαν στη λύση του crowdfunding, ψάχνοντας μέσω του Kickstarter περί το $1,1 εκατ.. Εν τέλει συγκέντρωσαν περίπου $4 εκατ., ποσό που τους επέτρεψε να προχωρήσουν με την ανάπτυξη και εν τέλει με την κυκλοφορία του τίτλου ο οποίος, σημειωτέον, ήταν σε κάθε περίπτωση εξαιρετικός.

Η πορεία του Pillars of Eternity και οι εξαιρετικές κριτικές που συγκέντρωσε άναψαν το πράσινο φως για την κυκλοφορία του sequel του. H Obsidian Entertainment επέλεξε και στην περίπτωση του Pillars of Eternity II: Deadfire τη λύση του crowdfunding, μόνο που αυτή τη φορά, αντί για το Kickstarter εμπιστεύτηκε το Fig. Ο λόγος; Διττός: από τη μία είναι η μικρότερη προμήθεια που κρατά το δίκτυο (2,7% έναντι περίπου 8%), από την άλλη η δυνατότητα περαιτέρω χρηματοδότησης που προσφέρει αυτό.

Μα να αγοράσω μετοχές; Πώς; Πού;

Η χρηματοδότηση ενός παιχνιδιού στο Fig γίνεται από δύο πηγές: τα pledges” των χρηστών (τα χρήματα που προσφέρουν δηλαδή εκείνοι παίρνοντας τα ανταλλάγματα που υπόσχονται οι δημιουργοί του παιχνιδιού) και την επένδυση του ίδιου του Fig. Αυτήν ακριβώς την επένδυση, τη δεύτερη, είναι που πουλάει η πλατφόρμα στους ενδιαφερόμενους, καλώντας τους να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και δελεάζοντάς τους με μέρισμα από τα κέρδη. Πώς λειτουργεί όμως;

Το Fig πουλάει στον κόσμο μετοχές. Η τιμή της καθεμίας έχει οριστεί στα $1.000 ενώ ο καθείς μπορεί να αγοράσει έως και 2.250 μετοχές για τον εαυτό του. Τι προοπτικές έχει όμως η επένδυση αυτή; Σε πολύ γενικές γραμμές, από τα χρήματα που θα τζιράρει το παιχνίδι όταν κυκλοφορήσει στην αγορά (πρώτο τρίμηνο του ’18 αν όλα πάνε καλά), το Fig θα πάρει το 14,3% μέχρι να του επιστραφεί 1,13 φορές η επένδυσή του. Από εκεί και πέρα, το ποσοστό του πέφτει στο 7,1%. Πάμε να το κάνουμε πενηνταράκια με ένα παράδειγμα.

Έστω ότι το Fig χρηματοδοτεί το Pillars of Eternity II: Deadfire με $2 εκατ.. Σε πρώτη φάση, θα πρέπει να πάρει πίσω $2,26 εκατ. (είπαμε, 1,13 φορές την αρχική επένδυση), αριθμός που με βάση το ποσοστό του 14,3% αντιστοιχεί στα πρώτα $15,8 εκατ. τζίρου. Από εκεί και πέρα, στο Fig θα καταλήξει το 7,1% του επιπλέον ποσού. Το business plan του πρότζεκτ ορίζει τις 600.000 πωλήσεις ως «νεκρό σημείο» (break-even point), οπότε με μέση τιμή αντιτύπου τα $49,95, έχουμε συνολικό τζίρο $30 εκατ.. Στο παράδειγμά μας λοιπόν, τα υπόλοιπα $14,2 εκατ. θα απέφεραν στο Fig άλλο $1,01 εκατ., οπότε το συνολικό μέρισμα θα ανερχόταν πλέον στα $3,27 εκατ..

Πόσα θα πάρω;

Με την αρχική επένδυση να ανέρχεται σε $2 εκατ., η απόδοσή της θα άγγιζε χοντρά-χοντρά το 63,5% κι αυτό διότι λόγω επιπρόσθετων κοστών, η επιστροφή του μερίσματος στους επενδυτές αναμένεται να γίνει σε ποσοστό 70-100%. Άρα με μερικούς γρήγορους υπολογισμούς, αν κάποιος επένδυε $1.000 στο Pillars of Eternity II: Deadfire μέσω του Fig, δυνητικά θα μπορούσε να πάρει πίσω από $1.140 μέχρι $1.635 στην περίπτωση που αυτό επετύγχανε τον στόχο πωλήσεων των 600.000 αντιτύπων. Πόσο εφικτό είναι αυτό; Φτάνει να σας πούμε ότι το πρώτο παιχνίδι της σειράς, με βαθμολογία 89% στο Metacritic, «έγραψε» σχεδόν 900.000 πωλήσεις…

Αν αξίζει η επένδυση; Αυτό θα το αξιολογήσετε οι ίδιοι, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τυχόν επιπρόσθετα κόστη και χρεώσεις, καθώς και το ρίσκο που εμπεριέχει η έκδοση ενός παιχνιδιού –το πρώτο Pillars of Eternity ας πούμε καθυστέρησε να κυκλοφορήσει περίπου έναν χρόνο. Σαν διαδικασία όμως είναι άκρως ενδιαφέρουσα και σαφέστατα προσφέρει σε κάθε ενδιαφερόμενο να συνεισφέρει σε έναν τίτλο που πιστεύει πολύ με έναν τρόπο διαφορετικό απ’ ό,τι είχε συνηθίσει εκείνος ως τώρα. To Pillars of Eternity II: Deadfire μάλιστα, έχει ήδη συγκεντρώσει το ποσό που ζητούσε στο Fig (είμαστε στα $2,8 εκατ. και έχουμε πέντε μέρες μπροστά μας όταν αρχικά απαιτείτο $1,1 εκατ.). Λοιπόν; Deal;

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος