Αποτελεί αξίωμα πως όσο περνούν τα χρόνια, τόσο αυξάνεται και ο όγκος των δεδομένων που καταναλώνει ένας χρήστης smartphone –κατά βάση- και tablet –δευτερευόντως. Παρ’ ότι οι δημιουργοί των διαφόρων εφαρμογών, από τις πιο μικρές μέχρι τις πιο μεγάλες, κάνουν τα πάντα προκειμένου να μειώσουν τα “data” που απαιτούν αυτές, ο ίδιος ο χρήστης παρουσιάζει διαρκώς μεγαλύτερες απαιτήσεις με αποτέλεσμα να «καταπίνει» τα δεδομένα του πακέτου του σαν στραγάλια και σε πολλές περιπτώσεις να τα ξεπερνά κιόλας –κι όλα αυτά όταν βρίσκεται εκτός Wi-Fi φυσικά.
Οι κάτοχοι Android πάντως έχουν τη δυνατότητα να επέμβουν και με μια-δυο καίριες ρυθμίσεις να σώσουν κάπως την κατάσταση. Πώς ακριβώς; Συμπιέζοντας τα δεδομένα που στέλνει και λαμβάνει η συσκευή τους. Να σας το θέσουμε απλά: αντί αυτά να πηγαινοέρχονται με τον τρόπο που το κάνουν, φανταστείτε να μπορούσατε να τα συμπιέσετε και να τα στείλετε/λάβετε σε πακέτα. Ο όγκος τους σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικά μικρότερος με αποτέλεσμα εσείς να έχετε μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων και βέβαια το πακέτο κινητής σας να σας καλύπτει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέσα στον μήνα και σίγουρα χωρίς το άγχος μην τυχόν και ξεμείνετε από δεδομένα.
Για να τα κάνετε όλα αυτά εύκολα και γρήγορα θα χρειαστείτε μερικές εφαρμογές. Πάμε να δούμε ποιες είναι αυτές.
Opera Max
Το Opera Max λειτουργεί στο smartphone σας όπως τα διόδια σε έναν μεγάλο δρόμο. Άπαξ και το εγκαταστήσετε, βλέπετε, περνούν μέσω αυτού και των σέρβερ της Opera όλα τα mobile data σας: ιστοσελίδες, βίντεο, φωτογραφίες, τόσο στον browser όσο και σε κάθε άλλη εφαρμογή, συμπιέζονται καταλαμβάνοντας λιγότερο όγκο και μάλιστα μέσω του εύχρηστου chart που περιλαμβάνετε, είστε ανά πάσα στιγμή σε θέση να ελέγχετε πόσα MB/GB έχετε γλιτώσει και από ποιες εφαρμογές. Η εφαρμογή προσφέρεται δωρεάν με μοναδική υποχρέωση να παρακολουθείτε σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα διαφημίσεις που σας «σερβίρει», ειδάλλως την αγοράζετε και «καθαρίσατε».
Υπηρεσίες σαν το Opera Max υπάρχουν κι άλλες όμως είναι υποδεέστερές του. Αν σώνει και καλά θέλετε να έχετε και εναλλακτική, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε το Onavo Extend: κάνει περίπου τα ίδια χωρίς να υποστηρίζει βίντεο. Το καλό είναι ότι η Onavo εξαγοράστηκε από το Facebook το 2013 (το Facebook, σημειωτέον, δουλεύει πάνω στη συμπίεση δεδομένων τα τελευταία χρόνια), οπότε μια κάποια προοπτική υπάρχει.
Opera γενικότερα
Η Opera πάντως έχει ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα της συμπίεσης δεδομένων. Πέραν του Opera Max, για εσάς που αγχώνεστε στην ιδέα του browsing, καλό θα ήταν να εγκαταστήσετε και τον Opera browser (την απλή ή την Mini εκδοχή του). Σας προσφέρει δυνατότητα συμπίεσης δεδομένων και μάλιστα όχι μόνο σε smartphones και tablets αλλά και σε υπολογιστές. Έτσι θα εξακολουθήσετε να ξοδεύετε με φειδώ τα δεδομένα σας, ακόμα κι όταν «σερφάρετε» από το laptop σας παίρνοντας ίντερνετ από το smartphone σας. Για την ενεργοποίηση του λεγόμενου Off–Road Mode, απλά ανοίξτε τα μενού του browser και ενεργοποιήστε τη σχετική επιλογή (στον Opera Mini είναι μόνιμα ενεργοποιημένη).
Chrome όπως λέμε Opera
Στα χνάρια της Opera βαδίζει και η Google σε ό,τι έχει να κάνει με την πλοήγηση στο διαδίκτυο. Ο Chrome, όπως κι ο Opera, προσφέρει δυνατότητα λειτουργίας με χρήση λιγότερων δεδομένων την οποία μπορείτε να ενεργοποιήσετε από το μενού Settings / Bandwidth management / Reduce data usage. Χρησιμοποιήστε τον για λίγες μέρες και επιστρέψτε για να περιεργαστείτε το σχετικό διάγραμμα και να αντιληφθείτε πόσα MB γλιτώσατε με μια απλή κίνηση και χωρίς στην ουσία να κάνετε τίποτα!
«Σερφάρετε» υπεύθυνα
Εννοείται πως πέραν των παραπάνω, μπορείτε και οι ίδιοι να μειώσετε τα δεδομένα που χρησιμοποιείτε έχοντας κατά νου μερικές απλές και χρήσιμες συμβουλές που αφορούν το «σερφάρισμα» μέσω 3G/4G:
Αποφεύγουμε την αναπαραγωγή βίντεο μέσω browser ή άλλων εφαρμογών και δεν κατεβάζουμε updates.
Είμαστε ενήμεροι σχετικά με τις εφαρμογές που λειτουργούν στο παρασκήνιο και τις push ενημερώσεις τους.
Βλέπουμε emails με κεφαλίδες, ανοίγουμε το περιεχόμενό τους μόνο όταν είναι κάτι που πραγματικά μας ενδιαφέρει και δεν κατεβάζουμε συνημμένα.
Ενεργοποιούμε το Wi–Fi και συνδεόμαστε σε κάποιο ασφαλές δίκτυο που παρέχει πρόσβαση στο ίντερνετ σε κάθε ευκαιρία.
Ελέγχουμε σε περίπτωση που έχουμε μετατρέψει το smartphone/tablet μας σε Wi–Fi hotspot, πόσες και ποιες συσκευές είναι συνδεδεμένες σε αυτό. Έχουμε ορίσει, εννοείται, κωδικό πρόσβασης.
Αν δείτε πως ό,τι και να κάνετε δεν μπορείτε να πέσετε με τίποτα στο όριο δεδομένων που έχει το πακέτο σας με αποτέλεσμα να χρεώνεστε για τα επιπλέον data, επικοινωνήστε με τον πάροχό σας και ζητήστε να δείτε μια διαφορετική πρόταση.