Categories: DESIGN

Μια κατοικία με τέσσερις κήπους είναι το καλύτερο πραγματοποιημένο έργο αρχιτεκτονικής για το 2020

Η ιδέα του περίκλειστου ή «μυστικού» κήπου ως μέρος της κατοικίας συναντάται στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Κύπρου και ειδικά της Λευκωσίας, όπου βρίσκεται η εν λόγω ιδιωτική κατοικία. 

Ιστορικές αναφορές ταξιδιωτών ήδη από τον 14ο αιώνα έως σημερινές αναφορές από σύγχρονους Κύπριους λογοτέχνες και ιστορικούς περιγράφουν τον κήπο, ως ένα χώρο ο οποίος προστατεύεται από περίβολο και περιέχει πληθώρα καλλωπιστικών αλλά και παραγωγικών φυτών, αποτελεί σημαντικό μέρος της οικιακής ζωής, προσφέροντας μυρωδιές και ήχους, και ταυτόχρονα διαμορφώνει την αστική ιστορική ταυτότητα της Λευκωσίας. Χαρακτηριστικά, εκτός από φυτά ο «μυστικός» κήπος μπορεί να περιλάμβανε στέρνες, διακοσμητικά συντριβάνια, υπαίθριες κουζίνες, σημεία ξεκούρασης, πηγάδια ή ακόμη και μικρά ατομικά χαμάμ.

Η οικογένεια η οποία κατοικεί στο σπίτι που σχεδίασαν η Χριστιάνα Ιωάννου και ο Χρίστος Παπαστεργίου των draftworks*architects -και διακρίθηκε στα φετινά Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής (όπως μετονομάστηκαν φέτος τα βραβεία «Δομές» από τον διάδοχό τους και ανεξάρτητο φορέα σύγχρονης αρχιτεκτονικής DOMa) ως το «Καλύτερο Πραγματοποιημένο Έργο»- «εκτιμά την στενή επαφή με διαφορετικά είδη φύσης», όπως περιγράφει το αρχιτεκτονικό δίδυμο. Ταυτόχρονα, η παρουσία κήπων σε συνάφεια με τα διάφορα μέρη του σπιτιού εξυπηρετεί καθημερινές πρακτικές ανάγκες, όπως τον έλεγχο της εισόδου του ήλιου στο σπίτι, τον έλεγχο της θερμοκρασίας και της ροής του αέρα.  

Το έργο απέσπασε και το «Βραβείο Συναδέλφων Καλύτερου Πραγματοποιημένου Έργου», στα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής.

«Οι διαφορετικοί προσανατολισμοί των κήπων προορίζονται για να προσφέρουν άνεση στις διαφορετικές εποχές του χρόνου. Ο νότιος κήπος φιλτράρει τον ήλιο κατά την διάρκεια των θερινών μηνών και προσφέρει έναν ευχάριστο εξωτερικό χώρο κατά την διάρκεια των ηλιόλουστων χειμερινών ημερών. Ο βόρειος κήπος επιτρέπει στο ευχάριστο βορειοδυτικό αέρα της Λευκωσίας να εισέλθει στο σπίτι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες  και προσφέρει στο εσωτερικό του σπιτιού σταθερό φωτισμό, κατάλληλο για διάβασμα, κατά την διάρκεια της μέρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

»Ο ανατολικός κήπος προσφέρει τον ζωογόνο πρωινό ήλιο στα υπνοδωμάτια και βοηθά τους κατοίκους να  ξεκινήσουν την μέρα τους με αισιοδοξία, ενώ προσφέρει μια επέκταση των δωματίων προς τον εξωτερικό χώρο. Τέλος, ο κήπος στο κέντρο τους σπιτιού είναι ένας εσωτερικός κήπος, ο οποίος προσφέρει ποιότητες εξωτερικού χώρου στο εσωτερικό της κατοικίας, ενώ διαχωρίζει ελαφρά το ενιαίο καθιστικό σε μικρότερους χώρους και διευκολύνει την κυκλοφορία», εξηγούν οι αρχιτέκτονες . «Οι τέσσερις κήποι εξυπηρετούν επίσης ως φυτώριο για την ανάπτυξη φυτών και την εξοικείωση τους με το κλίμα, προτού αυτά μεταφυτευθούν στον υπόλοιπο χώρο του οικοπέδου που περιβάλλει την κατοικία».

Τα ανοίγματα έχουν τοποθετηθεί και σχηματοποιηθεί κατάλληλα στην δυτική και ανατολική όψη του σπιτιού προκειμένου να δημιουργούν διαμπερή αερισμό με εισροή και αύξηση της ταχύτητας του τοπικού αέρα κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, ενώ το άνοιγμα της οροφής επιτρέπει την δημιουργία κατακόρυφου εξαερισμού και απαγωγής αέρα κατά την διάρκεια των ημερών χωρίς ιδιαίτερα μποφόρ. 

Έχει δοθεί έμφαση στην παθητική θέρμανση και ψύξη της κατοικίας. Τα υλικά στο εσωτερικό του σπιτιού έχουν επιλεχθεί να διαθέτουν μεγάλη θερμοχωρητικότητα, ώστε να δημιουργούν μεγάλη θερμική μάζα για την διατήρηση σταθερής εσωτερικής θερμοκρασίας καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Για την κατασκευή επιλέχθηκαν υλικά ως επί το πλείστον κατασκευασμένα σε τοπικές βιοτεχνίες, όπως τσιμεντομπλόκ. Μεγάλο μέρος των υλικών έχει διατηρηθεί σε ανεπίχριστη μορφή, ενώ μεγάλο μέρος των τελειωμάτων, όπως τα δάπεδα, έχουν κατασκευαστεί επιτόπου από τον εργολάβο. Τα σταθερά έπιπλα έχουν σχεδιαστεί από τους αρχιτέκτονες, ενώ τα κινητά έπιπλα, είτε σχεδιάστηκαν από τους αρχιτέκτονες, είτε αποτελούν χειροποίητες κατασκευές τοπικών εταιρειών.

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο θα βρείτε εδώ.
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.