Categories: SPONSORED

Διατροφή – Διαιτολογία: Χτίσε τη μελλοντική σου καριέρα στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Μελετώντας την επιστήμη της διατροφής, της διαιτολογίας και των πολλαπλών εξειδικεύσεών τους, διαπιστώνει κανείς πως πρόκειται για έναν διαρκώς εξελισσόμενο κλάδο. Η επίδραση της παροιμιώδους φράσης «Είμαστε ό,τι τρώμε» έχει οδηγήσει στην ανάγκη εξυγίανσης των διατροφικών μας συνηθειών, καθιστώντας το επάγγελμα του διατροφολόγου ένα από τα πλέον περιζήτητα στις μέρες μας και αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική του πορεία και στο μέλλον.

Η επιστήμη της Διατροφής – Διαιτολογίας εστιάζει κυρίως στην κάλυψη των θρεπτικών αναγκών του ανθρώπου σε όλα τα στάδια της ζωής του, καθώς και στην προφύλαξη αλλά και την αποκατάσταση της υγείας μέσω διατροφικής υποστήριξης και θεραπείας. Στο χώρο της υγείας, που ολοένα αλλάζει μαζί με την έλευση νέων επιστημονικών δεδομένων, ο ρόλος του διαιτολόγου – διατροφολόγου οφείλει να εξελιχθεί εξίσου, ώστε να συμβάλλει αποτελεσματικά στην υγεία του πληθυσμού.

Ο ρόλος του διατροφολόγου – διαιτολόγου

Φυσικά, ένας από τους βασικότερους στόχους ενός διατροφολόγου – διαιτολόγου είναι να βοηθήσει ένα άτομο να προσαρμόσει τη διατροφή του βάσει των αναγκών του. Παράλληλα με την επίτευξη του προσωπικού διατροφικού στόχου, ο διαιτολόγος – διατροφολόγος καλείται να αντιμετωπίσει διατροφικά κλινικές παθήσεις και διατροφικές διαταραχές, ενώ σε συνεργασία με άλλες ειδικότητες, φροντίζει να βελτιώνει ή να διατηρεί στα φυσιολογικά επίπεδα τον μεταβολισμό και τη σύσταση του σώματος του ατόμου, εκπαιδεύοντάς το να αποκτήσει νέες διατροφικές συνήθειες.

Επιπλέον, όμως, ένας διαιτολόγος – διατροφολόγος είναι αναγκαίο να κατανοεί την διατροφική συμπεριφορά του κάθε ατόμου ξεχωριστά και να βοηθά στην αλλαγή της με τη χρήση γνώσεων συμβουλευτικής και ψυχολογίας, ενώ το όποιο διατροφικό πλάνο δίνεται, θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις καθημερινές προτιμήσεις του ατόμου.

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, πως η διαιτολογία ξεφεύγει πλέον από το αυστηρό πλαίσιο της απώλειας κιλών και αποσκοπεί περισσότερο στη διατροφική αναβάθμιση της ζωής του ατόμου αλλά και στη ψυχολογική υποστήριξή του. Αυτός είναι και ένας από τους βασικότερους λόγους που η απορρόφηση εργασίας των διατροφολόγων είναι σήμερα κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, ενώ προσφέρει και πολλαπλές επιλογές απασχόλησης.

Σπουδές Διατροφής – Διαιτολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Το πρώτο βήμα για σπουδές στη Διατροφή – Διαιτολογία και στην απόκτηση ενός αναγνωρισμένου πτυχίου, είναι η εύρεση του κατάλληλου εκπαιδευτικού ιδρύματος που θα προετοιμάσει τους φοιτητές ώστε να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην καλή υγεία και διατροφή που είναι απαραίτητη για την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Αυτό ακριβώς προσφέρει το πρόγραμμα σπουδών Διατροφής και Διαιτολογίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, που παρέχει τους φοιτητές όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να προωθήσουν την υγιεινή διατροφή και να ανταποκριθούν σε ειδικές διατροφικές ανάγκες σε ιατρικό ή θεσμικό περιβάλλον.

Μάλιστα, το 4ετές πρόγραμμα σπουδών του EUC είναι σχεδιασμένο έτσι, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που έχουν τεθεί από διεθνείς επαγγελματικές ομοσπονδίες όπως η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία του Συνδέσμου Διαιτολόγων (EFAD), η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας των Ηνωμένων Πολιτειών και το HCPC (Health and Care Professions Council) του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ οι απόφοιτοι του προγράμματος Διατροφής – Διαιτολογίας έχουν τη δυνατότητα εγγραφής στο Συμβούλιο Εγγραφής Επιστημόνων Τροφίμων, Τεχνολόγων Τροφίμων και ∆ιαιτολόγων Κύπρου και στο Σύνδεσμο Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, ενώ τα επαγγελματικά δικαιώματα μεταφέρονται και στην Ελλάδα. 

Επιπλέον, οι φοιτητές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου αποκτούν σημαντικό επαγγελματικό πλεονέκτημα και διευκολύνεται η ένταξή τους στην αγορά εργασίας, αφού μεγάλο μέρος των μαθημάτων τους βασίζεται στην πρακτική εφαρμογή των γνώσεων που απέκτησαν, μέσω του σχεδιασμού διατροφικών πλάνων/διαιτών που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα φυσιολογικών και κλινικών περιστατικών. Μάλιστα, συγκριτικό πλεονέκτημα του προγράμματος BSc Διατροφή – Διαιτολογία στο κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Κύπρου αποτελεί και η εξατομικευμένη εκπαίδευση των φοιτητών σε εξειδικευμένα λογισμικά διατροφής σε ένα σύγχρονο εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Έτσι, οι φοιτητές έχουν τη ευκαιρία να αναλύσουν μέσω σύγχρονων λογισμικών τα διατροφικά πλάνα – δίαιτες που σχεδιάζουν, επιτρέποντάς τους έτσι να επαληθεύσουν ένα πρόγραμμα διατροφής προτού εφαρμοστεί στην πράξη.

Βέβαια, εκτός από την εμπειρία που αποκομίζουν μέσω των μαθημάτων και των εργαστηρίων του προγράμματος, οι φοιτητές του τμήματος Διατροφής-Διαιτολογίας του EUC έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση υψηλού επιπέδου, αφού το πρόγραμμα είναι συνδεδεμένο με 23 διαφορετικούς φορείς για πρακτική άσκηση, όπως νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ιατρικά κέντρα δήμων, γηροκομεία, κατασκηνώσεις, αθλητικές ομοσπονδίες, γυμναστήρια, παιδικούς σταθμούς, σχολεία και  βιομηχανίες τροφίμων.

Τέλος, για όσους φοιτητές επιθυμούν να προχωρήσουν σε περαιτέρω εξειδίκευσή τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών, το Τμήμα Επιστημών Ζωής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου προσφέρει και ένα 18μηνο Master στην Εφαρμοσμένη Διατροφή και Διαιτολογία που επικεντρώνεται στα πεδία  της Κλινικής Διαιτολογίας, της Διατροφής και Άσκησης. 

Σπουδές 5 Αστέρων

Με βάση τα αποτελέσματα της παγκόσμιας αξιολόγησης πανεπιστήμιων QS Stars University Ratings 2021, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έλαβε την ανώτατη διάκριση Πέντε Αστέρια (rated excellent) για τη συνολική του επίδοση. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έλαβε πέντε αστέρια για τις επιδόσεις του στους τομείς της διδασκαλίας, της απασχολησιμότητας, της διεθνοποίησης, της στήριξης των φοιτητών, της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και για το πρόγραμμα Ιατρικής.

Δήλωσε συμμετοχή ΕΔΩ

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου επισκεφτείτε στην ιστοσελίδα https://euc.ac.cy/el ή επικοινωνήστε μαζί τους στο info@euc.ac.cy  και στο 00357 22713000. 

Έναρξη Φθινοπωρινού Εξαμήνου: 3 Οκτωβρίου 2022

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA